Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miért kell az építőiparnak azonnal cselekednie az Egyesült Királyságban?

Az Egyesült Királyság klímaváltozásról szóló törvénye nagy változást jelent az építőipar és az épületgépészeti iparág számára. Szerencsére a kombinált fűtő és energiatermelő erőművek (CHP) hosszú távú megoldást kínálnak.

Az Egyesült Királyság kötelezettségként vállalta, hogy az 1990-es szinthez képest 90%-ra csökkenti a kibocsátást 2050-ig. A megvalósításhoz vezető utat ugyan kijelölték, a feladat azonban óriási, mivel az Egyesült Királyság CO2-kibocsátásának 33%-a az épületekből származik.

Az iparágban egyre népszerűbb megoldás a kombinált fűtő és energiatermelő erőművek (CHP) használata. Egy CHP egység az épület energiájának lényeges részét biztosítja, és utat nyit a hosszú távú fenntarthatóság felé – miközben segít eleget tenni a törvényi, a tervezési és az önkéntes szabványoknak.

A kibocsátási célok meghatározásának módja

Egy épület CO2 kibocsátási teljesítményének felmérése az alábbi módszerek valamelyikével történik:

  • Standard Assessment Procedure (SAP) lakásokhoz
  • Simplified Building Energy Model (SBEM) egyéb épületekhez

Mindkettő havi, nyugalmi állapotú számításokat használ, és a szoftver összehasonlítja a kiszámított kibocsátásokat a mindenkori épületből, egy cél CO2-kibocsátási aránnyal (TER).

Az épületekre vonatkozó szabályozások (Anglia, Wales) L részének, illetve az épületekre vonatkozó szabványok (Skócia) 6. szakaszának való megfelelés érdekében az épület előrejelzett kibocsátásának a cél alatt kell maradnia.

Az elképzelt épület szerepe

A TER egy elképzelt épület CO2 kibocsátásaiból vezethető le. Ennek a geometriája megegyezik a mindenkori épületével, de szerkezetek és szolgáltatások olyan alapértelmezett készletével, amelyeket a kibocsátások elfogadható szintjének biztosításához terveztek. Épületgépészet esetén ez egy fűtésre használt gázkazánt és hálózati villamos energiát jelent.

A CHP megoldás

A CHP használatával helyben történő hő- és áramtermelés fenntartható mód a tényleges épület kibocsátásainak jóval a TER érték alá csökkentésére.

Miközben az egysége elektromosságot termel, összegyűjti a folyamat alatt keletkező hőt. Ez pedig felhasználható kedvező költségű fűtésre vagy melegvíz-ellátásra – így csökkentve az energiafogyasztást és a kibocsátást.

Az épületekre vonatkozó jogszabályok megkövetelik a CHP erőmű megfelelő konfigurálását. A nem lakossági épületgépészeti megfelelőségi irányelv, amely meghatározza a minimális teljesítménynormákat, a CHP-re nézve a kombinált fűtés és energiatermelés minőségbiztosításáról (CHPQA) szóló kormányrendelet szerinti legalább 105-ös minőségi mutatót ír elő.

Tervezés – a CHP csapdáinak elkerülése

Jelenleg a tervező hatóságok további követelményeket támaszthatnak az energiahatékonyság tekintetében a tervezési hozzájárulás feltételeként. Általános követelményként előírhatják például a meghatározott arányban alacsony vagy nullás szénforrásból történő energiaellátásba történő beleegyezést. A CHP alkalmazása biztosítja ennek a követelménynek a teljesítését.

A tervezési szabályzata szerint Londonban már érvényben van az a követelmény, hogy minden új épület CO2-kibocsátásának 35%-kal az épületekre vonatkozó jogszabályokban meghatározott TER alatt kell lennie. Egy megfelelően konfigurált CHP rendszer jelentős mértékben hozzá fog járulni egy ilyen alacsony kibocsátási ráta eléréséhez.

Önként vállalt standardok

A CO2-kibocsátások messze az előírásokban megkövetelt szint alá csökkentésével a CHP hozzájárulhat jó besorolások eléréséhez olyan önkéntes környezetvédelmi szabványok esetében, mint a BREEAM és az új Home Quality Mark.

A CHP segít egy fenntartható jövő megteremtésében

A megfelelő specifikációjú CHP egységgel fenntartható módon járulhat hozzá annak biztosításához, hogy egy adott épület megfeleljen az előírt és az önkéntes fenntarthatósági szabványoknak. Egyszerűen okos technológia, amelynek középpontjában a fenntarthatóság áll.

Tudjon meg többet az ENER-G CHP-ről, és arról, hogy mit tehet az Ön üzlete érdekében.