1. Kezdőlap
  2. > Elgondolások

Elkezdődött a COP26-konferencia – Mivel segítjük a vállalkozásokat a szén-dioxid-mentesítésben, az értékteremtésben és az energiarendszerek ellenálló képességének javításában?

Miközben a világ vezetői az ENSZ COP26-konferencián üléseznek, mi beszámolunk azokról a terveinkről, amelyekkel továbbra is támogatni kívánjuk a vállalkozásokat a nettó nulla kibocsátás felé vezető úton.

A Centrica Business Solutions esetében a szén-dioxid-kibocsátás közel 90%-a ügyfeleinktől származik, ennek okán az éghajlatváltozás elleni küzdelemben azzal tehetjük a legtöbbet, ha támogatjuk a vállakozásokat, segítjük őket a fenntarthatóbb módon történő energiafelhasználás megvalósításában. A tevékenységünk fókuszába ezért állítottunk olyan szolgáltatásokat, amelyek támogatják üzleti ügyfeleinket a szén-dioxid-mentesítésben, az értékteremtésben és az energiarendszerek ellenálló képességének javításában.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP26) most zajlik Glasgow-ban, így ennek kapcsán szeretnénk kiemelni azokat a lépéseket, amelyeket ügyfeleink érdekében azért teszünk, hogy a Párizsi Megállapodással összhangban csökkenteni tudják a kibocsátásukat. A vállalkozások energetikai döntéseit csak kis mértékben tudjuk befolyásolni, ezért a célunk az, hogy választási lehetőségeket kínáljunk, olyan szolgáltatások igénybevételére ösztönözzük a vállalkozásokat, amelyek segítenek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

Határozott intézkedéseinknek köszönhetően 2020. végén elindulhattunk azon az úton, amelynek eredményeképpen ügyfeleink energiafelhasználásának szén-dioxid-intenzitása 18%-kal alacsonyabb lesz. 2015 óta több mint 1 milliárd fontot fektettünk be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású szolgáltatások fejlesztésébe, és 4,4 tonna szén-dioxid-egyenértéket (MTCOC2e) takarítottunk meg, ami átlagos ügyfeleink éves lábnyomának 4,9%-a.

Átállás alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokra

A vállalkozások többsége sok energiát fogyaszt, így könnyen lehetséges jelentős változást elérni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Még a COVID-19 miatt meghozott megszorító pénzügyi intézkedések ellenére sem változott a fenntarthatóság kiemelt prioritása, a
 vállalatok továbbra is többek között az energiaköltségeken keresztül szeretnénk hosszú távon kontroll alatt tartani kiadásaikat.

Gyakran tapasztaljuk, hogy vannak vállalkozások, akik a legjobb szándékaik ellenére sem tudják, hogy számukra mi lenne a leginkább megfelelő és fenntarható energiastratégia.
A Centrica Business Solutions – más szervezetekkel együttműködve – olyan integrált energiaszolgáltatásokat nyújt, amelyek révén a vállalatok – miközben növelik az energetikai rendszerük ellenálló képességét – elérhetik a szén-dioxid-kibocsátáshoz és költségmegtakarításhoz kapcsolódó céljaikat is.

Tudjuk, hogy a nettó nullá szén-dioxid kibocsátáshoz vezető út hosszú, amelyhez nekünk
a különböző technológiák kombinációját kell kínálnunk annak érdekében, hogy
a vállalkozások továbbra is fejlődhessenek. Néhány technológia már ma is elérhető, de folyamatosan dolgozunk a további megoldásokon, amelyekkel ügyfeleink segítésére lehetünk céljaik elérésében. Addig is folytatjuk az új és meglévő szolgáltatások elemzését, finanszírozását, telepítését, üzemeltetését és optimalizálását, hogy partnereink az üzleti eredményeket és a környezeti felelősségvállalást egyensúlyban tudják tartani. Eszközeinkkel és érdekeltségeinkkel ma már több mint 30 országban vagyunk jelen, többségében az Egyesült Királyságban, Európában és Észak-Amerikában.

A mintegy 7500 mérnökünknek és világszínvonalú akadémiánknak köszönhetően vezető szerepre tettünk szert a vállalkozások számára új technológiák bevezetésében. Ehhez ismernünk és értenünk kell ügyfeleink igényeit, és a megszerzett tudást arra kell felhasználnunk, hogy segítsük őket a költségek és az esetleges fennakadások csökkentésében, valamint a jó tapasztalatok szerzésében. Ennek érdekében ösztönöznünk kell az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termékek elterjedését.

A hidrogénnel, mint az ipari energiafelhasználás fejlődő technológiájával, a fenntartható energiarendszerre való áttérés teljessé tehető. A Bloomberg New Energy Finance egyik legutóbbi elemzése szerint a megújuló hidrogén nagyarányú és globális alkalmazásával az energiaiparban, a közlekedésben és a többi iparágban az éves kibocsátás akár 34%-kal is csökkenthető lenne 2050-re. Mivel a hidrogén energiahordozóként működik, kiegészítheti a villamos energiát azáltal, hogy az energiarendszer kevésbé lesz áramlásalapú, ezzel biztosítható a szükséges rugalmasság.

Energiagazdálkodási és energiahatékonysági szolgáltatások

Az energiafelhasználás fokozottabb láthatósága azt jelenti, hogy többet tehetünk a felhasználás csökkentése érdekében. Az energiagazdálkodási- és hatékonysági szolgáltatásokra összpontosítva segíteni tudjuk a nagyvállalatokat a szén-dioxid-mentesítésben és a költségeik csökkentésében.

Ügyfelek fokozott bevonása  

Nemcsak a költségekre lesznek hatással azok a változások, amelyeket a vállalkozásoknak a 2050-ig elérendő nettó nulla szén-dioxid kibocsátás érdekében meg kell tenniük. Meg fog változni az energiafogyasztás módja, és ehhez alkalmazkodni kell.

A változások gyakorlati megvalósítása nehéz feladat, az energetikai fejlesztések – például a szigetelések és az elektromos járművekre való átállás – és az ezzel járó zavarok rövid távon kihívások elé állítják a vállalkozásokat. A régi magatartás megváltoztatására való ösztönzés szintén nagy kihívás. Az ingyenes intelligens fogyasztásmérők iránti kereslet például a vártnál kisebb annak ellenére, hogy ezzel a technológiával jobban ellenőrizhető és  kontroll alatt tarható az energiafogyasztás.

Fel kell készülnünk a vállalatok előtt álló kihívásokra, és tanulnunk kell a tapasztalatokból, ha el akarjuk érni, hogy a vállalkozások aktív és készséges résztvevői, együttműködői legyenek a változás folyamatának. Ehhez hozzátartozik, hogy meg kell ismernünk és meg kell értenünk ügyfeleink igényeit és a fejlődő technológiák szerepét a problémák kiküszöbölésében.

Igyekszünk ügyfeleinknek a megfelelő termékeket, szolgáltatásokat a megfelelő időben kínálni, így kiküszöbölve  a fennakadásokat, ezáltal segíthetünk megkönnyíteni az átmenetet a fenntarthatóbb jövő felé. Mindezek hátterében az áll, hogy a legtöbb vállalkozás nem tudja, mit jelent az energetikai átállás. Ennek érdekében nyíltabban kell beszélnünk ennek szükségességéről, és arról, hogy mi az ő feladatuk ebben.

Kutatásokat végzünk, hogy megértsük ügyfeleink jelenlegi helyzetét, nézeteiket, valamint meghatározzuk hogyan tudjuk az igényeiket a lehető legjobban kiszolgálni. A továbbiakban bevonjuk a szélesebb nyilvánosságot, felhívjuk a figyelmet arra, hogy a nettó nullás vállalkozások létrehozásához milyen energiatechnológiák bevezetésére van szükség.

A teljes szén-dioxid-csökkentésre vonatkozó tervünk elérhető a weboldalunkon, itt. Ha szeretnék megismerni, hogy hogyan válhatnak fenntartható vállalkozássá, töltsék le az új beszámolónkat: Miért kezdjünk el már most foglalkozni a nettó nulla elérésével?