Centrica napenergia-panelek
  1. Kezdőlap
  2. > Esettanulmányok

Napenergia használata az üzem energiaellátására

Az Egyesült Királyság gyárban üzemelő legnagyobb fotovoltaikus (PV) napenergia-rendszerét hoztuk létre a Toyota számára.
17 000
telepített PV-modul
5%
az üzem energiájának ekkora része működik most már napenergiával
Négy
hónap a megbízástól a befejezésig

Egy „zöldebb” megoldást kerestek

A Toyota partnert keresett egy komplett projekthez, az Egyesült Királyság gyárban üzemelő legnagyobb fotovoltaikus napenergia-rendszerének létrehozására. Céljuk az volt, hogy Burnastonben beindítsák az első európai fenntartható mintaüzemüket.

A projektet mindössze négy hónap alatt elkészítettük

Megbízatásunk után módosult a kormányzat átvételi árakkal (Feed-in Tariffs – FiT) kapcsolatos, a nagyméretű rendszerekre vonatkozó tervezete – ez a program ösztönözte a megújuló és alacsony szén-dioxid-terheléssel járó áramtermelési technológiák terjedését.

Ez a változás lehetővé tette számunkra, hogy jelentősen felgyorsítsuk a projektet: a projekt jóváhagyásától számítva kevesebb mint négy hónap telt el a telepítésig és az üzembe helyezésig.

Mit is tettünk

Felelősek voltunk a telep teljes kialakításáért, beleértve a környezetvédelmi tanulmányokkal és a tervezéstámogatással járó munkát. A tízhetes építkezési program során ezeket telepítettük (megközelítőleg):

  • 17 000 PV modul
  • 240 áramátalakító
  • 140 kilométernyi kábel és az ezzel járó nagyfeszültségi munkálatok

Hogyan működik

A napenergia-panelek által termelt áramot hosszú vezetékeken keresztül egy áramátalakítóhoz továbbítjuk, ahol az egyenárammá (DC) vagy váltóárammá (AC) alakul át.

Ezután készen áll a vállalkozás általi közvetlen használatra, éppen úgy, mintha az áramot egy szolgáltatótól vásárolná.

Támogatás a projekthez

Ez egy támogatott projekt volt, amely egy befektetési alapon keresztül biztosította a projekt pénzügyi hátterét. A Toyota megkapja az összes termelt áramot, a befektetési alap pedig az összes FiT-bevételt.

Az eredmények

A PV-rendszer most már a Toyota helyszíni energiafogyasztásának 5%-át teszi ki, így csökkennek a költségek és kisebb a szén-dioxid-terhelés is.

A telepet mostanra már eladták a Bluefield LLP-nek, az Egyesült Királyság megújuló energiára és PV-napenergiára szakosodott befektetőjének.

Miért válassza a napenergia-megoldásunkat?

  • Termeljen áramot saját magának a napenergia segítségével – még felhős napokon is
  • Csökkentse szén-dioxid-terhelését, és mutassa meg vállalata hitelességét a társadalmi felelősségvállalás terén
  • Alacsonyabb áramszámlák – a napenergia kiteheti vállalata áramtermelési tervének egy részét, vagyis Önnek kevesebbet kell vásárolnia a szolgáltatótól
  • Tegyen szert bevételre – a FiT fizet az Ön által termelt energiáért, így az esetleges felesleget értékesítheti az országos hálózatba