A shrewsburyi kórház.
 1. Kezdőlap
 2. > Esettanulmányok

Rákapcsolás a nagy energiamegtakarításokra

A kapcsolt energiatermelés jelenti a sarokkövét a Royal Shrewsbury Kórház energiaszolgáltatási tervezetének, amelynek értelmében csökkenti a szén-dioxid-terhelését és az energiaszámláit, ugyanakkor jobbá teszi a betegek számára biztosított környezetet.
0 euró
befektetés: a tröszt részéről nincs szükség tőkebefektetésre
2000
tonna: ennyivel csökken az éves szén-dioxid kibocsátás
936
ezer euró megtakarítás: ennyivel csökkennek az éves energia- és működési költségek

Megfelelés a költségek és a szén-dioxid csökkentésében rejlő kihívásnak

A Shrewsbury és Telford NHS-Trösztnek azzal a kihívással kellett szembenéznie, hogy szigorú szén-dioxid-csökkentési céloknak kell megfelelniük, miközben csökkenteni akarják az energiaköltségeket, és finanszírozási lehetőséget kell találniuk az elöregedett fűtési, világítási és energiafelügyeleti rendszerek cseréjéhez.

2004-ben minket választottak arra, hogy beszerezzünk, finanszírozzunk, működtessünk és karban tartsunk egy nagy energiaszolgáltatási csomagot. Befektetésünk az energiamegtakarításoknak köszönhetően visszafizetődik, így extra költségmegtakarításokat eredményez, melyeket a tröszt a betegellátásra tud fordítani. Abban is segítettünk a trösztnek, hogy 656 400 euró összeget nyerjen el egy közösségi energiapályázaton.

Egy megoldás, amivel mindenki nyer

Ez egy minden érintett számára kedvező megoldás volt, amelynek során egy ENER-G 1150 kWe kombinált hűtő, fűtő és áramtermelő (CCHP)/trigenerációs rendszer, valamint új bojlerek telepítésére került sor, kicseréltük az azbesztcsöves távvezetékeket, új, energiahatékony világítást vezettünk be, továbbá új épületi energiagazdálkodási rendszert is kialakítottunk.

Trigenerációs technológiánk a kórháznak közepes hőmérsékletű meleg vizet és gőzt is biztosít. Ezt egy új kompozit bojler és gáztüzelésű bojler is kiegészíti. Egy innovatív, hűtött vizes rendszert is létrehoztunk, amely a CHP által termelt felesleges hőt hűtött vízzé alakítja a kórház hűtési rendszere számára. Ehhez egy hűtött vizes körkörös rendszer is tartozott, amely több különféle hűtött vizes berendezést kapcsolt össze, köztük egy új, 700 kWe teljesítményű abszorpciós hűtőt is.

A kitűzött célok elérése

A tröszt célja az volt, hogy maximális megtakarításokat érjen el az energiaköltségek és a szén-dioxid kibocsátás terén az innováció segítségével; csökkentse elmaradását az energia-infrastruktúra karbantartását illetően; átruházza a kockázatot a tröszt részéről, biztosítsa a pályázati támogatást, emellett saját finanszírozású, készpénzsemleges tervezetet hozzon létre.

Ezen célok mindegyikét sikerült elérni, és a projekt lehetővé tette a kórház számára, hogy éves szinten több mint 936 000 euró megtakarítást érjen el, egyúttal pedig a szén-dioxid-terhelését is évi 2000 tonnával csökkentse.

Nagyobb kényelem a betegek és az alkalmazottak számára

Az egyik legnépszerűbb előny a kórház egészében tapasztalt nagyobb kényelem. A hőmérsékletek korábban jellemzően 27°C körül voltak, de a kórtermek hőmérséklete mostanra kényelmesebb szintre állt be, az igény szerinti hűtés lehetőségével.

Szakértői utógondozás

Több mint 50 kórház számára szolgáltattunk integrált energiaprojekteket, és bizonyított szakértelmet tanúsítottunk a régi berendezések cseréjében, melynek során olyan egyedülálló, alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátással járó alternatív megoldásokat biztosítottunk, melyek nem rónak pénzügyi terheket a kórházakra vagy az Egyesült Királyság adófizetőire.

Az ENER-G CHP rendszer felügyelete valós időben zajlik annak beépített számítógépén keresztül, amely lehetővé teszi a szervizközpontban dolgozó mérnökeinknek, hogy folyamatosan lássák a rendszert, és távolról módosításokat hajtsanak végre az optimálisabb teljesítmény érdekében. Ennek hátterében egy átfogó szervizszerződés áll, amely egy teljes körű működtetési és karbantartási csomagot biztosít.

 Miért érdemes az ENER-G CHP-t választani?

 • Akár 40%-os pénzügyi megtakarítást jelent a hagyományos energiaellátáshoz képest
 • Akár 30%-kal csökkenti a szén-dioxid- kibocsátást
 • Hűtőberendezések beiktatása, amelyek hatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hűtést biztosítanak
 • Nem hatékony bojlerek cseréjére vagy meglévő bojlerek melletti párhuzamos működésre is használható
 • Elkerülhető az éghajlatváltozási illeték
 • Rugalmas beszerzési lehetőségeket, ezen belül közös megtakarítási kezdeményezéseket és nulla tőkebefektetést jelent
 • Biztonságosabb ellátás és elegendő hő
 • Távoli, valós idejű felügyelet, továbbá országos szerviz- és mérnöki támogatás
 • Tapasztalat a komplex integrált energiaprojektek terén
Az ENER-G volt az egyetlen beszállító, amely garantálta számunkra a megtakarításokat, és ez az egész tulajdonképpen a vállalat és a tröszt egymásra találásának tekinthető. Mindkettő a saját szakértelmét kínálta, egy olyan rendszerrel, amely megállja a helyét a jövőben, és mi egy erős partneri együttműködést hoztunk létre velük.”
ANDY HUDSON, SHREWSBURY ÉS TELFORD-I NHS-TRÖSZT
Még több esettanulmány

Egy 1 MWe kapacitású telepített CHP egységnek köszönhetően Európa legnagyobb sütőipari üzemei évi…

A vállalat a Centrica Business Solutions segítségével strukturált szén-dioxid-mentesítési programot…

Az Accord Healthcare a Centrica Business Solutions-t kérte fel egy olyan kulcsrakész megoldás…

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

 • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
 • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
 • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.