Nő egy kertben.
 1. Kezdőlap
Blogs

Hogyan érhető el kiváló környezetvédelmi minősítés

Új építés vagy felújítás tervezésekor egyaránt figyelembe kell venni a környezetet. A BREEAM értékelés igazolja, hogy ez megtörtént.

Építéskor vagy felújításkor számos dolgot tekintetbe kell venni. A környezetre gyakorolt hatásnak azonban a lista élén kell állnia. A BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Methodology) a legfontosabb környezetvédelmi értékelési módszer és egyben projektek, infrastruktúra és épületek alaptervezése során használt minősítési rendszer. Mi kell tehát a kiváló BREEAM minősítés eléréséhez?

Tíz ötlet a BREEAM minősítés javításához:

1. Ellenőrizze a tervezési követelményeket

A tervező alkalmazások többsége igazoló dokumentumként előírja az energiastratégiát és a fenntarthatósági nyilatkozatot. Előfordulhat az is, hogy konkrétan a BREEAM minősítés az előírt követelmény.

Ez biztosítja, hogy:

 • Minden olyan terület számításba vétele, ahol energia takarítható meg
 • Megerősíthető, hogy az épületrendszerek hatékonyan használják az energiát, és alacsony szén-dioxid-kibocsátású, alacsony energiafelhasználású eszközöket használnak

2. Mikor célszerű hozzálátni?

A tervezési és beszerzési folyamat legelején. A BREEAM tervezés közbeni és építés utáni értékelésből áll, ugyanakkor egy előzetes értékeléssel:

 • Azonosíthatók a környezetvédelmi hatás fő területei
 • Meg lehet győződni azokról a minimum követelményekről, amelyeket szerepeltetni kell a tervezési útmutatóban a „kiváló” minősítés eléréséhez

Ideális esetben kerülendő a tervmódosítás és az utólagos módosítás. Ezek pénzügyi hatása jelentős, és nem kívánt késedelemhez vezethetnek.

3. Válassza a megfelelő BREEAM rendszert

A BREEAM referenciaértékelési rendszere az új építési és eszközfelújítási projekteknél összehasonlítást kínál más BREEAM minősítéssel rendelkező épületekkel.

A rendszer tíz fejezetben foglalkozik a környezetvédelmi teljesítménnyel, és jutalmazza a bevált gyakorlatok igazolt teljesítményszintjeit. (Megjegyzés: új építési és eszközfelújítási projekteknél eltérő az elérhető súlyozás és elismerés.)

A BREEAM tartalomjegyzékének képe

4. Számítsa ki az elért pontszámot

A BREEAM képzett munkatársa átvilágítja az épületet a tíz teljesítményfejezet és kategóriáik értékelési szempontjai szerint.

Így működik:

 1. A kapott pontokat átszámítják százalékra. Ha például az elérhető tíz pontból öt pontot kapott, akkor az eredmény 50%.
 2. Ezt a fejezetnek megfelelően súlyozva megállapítják a fejezetben elért eredményt.
 3. A tíz fejezet összesített eredménye adja a fejezetek (százalékos) végeredményét.
 4. A kívánt teljesítményszint elérése érdekében a megfelelő eredményt elért területek BREEAM pontjai „becserélhetők” egy másik, nem megfelelt területen.

A pontszámot a BREEAM minősítés referenciaszintjeivel összehasonlítva jön létre a hivatalos BREEAM minősítés. „Kiváló” BREEAM minősítéshez a fejezetek összesített eredményének 85% felett kell lennie.

5. Ellenőrizze a „kiváló” minősítés minimum követelményeit

85% feletti eredmény esetén is kötelezően teljesíteni kell az alábbi minimum követelményeket:

A BREEAM tartalomjegyzékének képe

6. A kiemelt kategóriák tökéletesítése

Előfordulhat, hogy a helyi hatóságok külön követelményeket írnak elő, ezeket is ellenőrizni kell.

Fontos kategóriák többek között:

 • Energia
 • Víz
 • Szennyező anyagok
 • Innovációs előnyök

Azonban a BREEAM minden más szempontjának is teljesülnie kell, és beleszámít az értékelésbe. A lehető legjobb eredmény eléréséhez törekedni kell az alábbiak meglétére:

 • Az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség igazolása, például városi zöld zónák (zöldtetők)
 • Erőforrás-hatékonyság (helyi építőanyagok újrahasználata/újrahasznosítása)

7. Középpontban az energia

Az energia fejezetben érhető el a legtöbb pontszám (31) és ez az egyik legnagyobb súlyú fejezet (15%).

Az energiateljesítményre vonatkozó tanúsítvány (EPC) megszerzéséhez az Építési Szabályzat L részének való megfelelés szükséges, ezért az EPC „A” minősítés a tervezés jó kiindulópontja lehet.

Megfontolandók:

 • Energiahatékonysági intézkedések – légzárás, energiahatékony berendezések és világítás
 • Igénykorlátozási intézkedések – természetes szellőzés és árnyékolás
 • Alacsony szén-dioxid-kibocsátású és megújuló technológia – távfűtési hálózatok, Ener-g kombinált hő- és villamosenergia (CHP) rendszer, hőszivattyúk és szolárpanelek.
 • A szén-dioxid-kibocsátás ellentételezése (ha alkalmazható)

8. Az ENER-G kombinált hő- és villamosenergia számításba vétele (CHP)

A CHP vagy más néven kapcsolt energiatermelés és a trigenerációs (elektromos fűtő és hűtött víz előállító) rendszerek számottevően javíthatják az energiahatékonyságot. Csökkentik a CO2-kibocsátást és az energiaköltséget.

A BREEAM Ene 01 kategóriájában 12 pont érhető el az épület energiateljesítmény-hányadával, és a CHP berendezések bizonyítottan a legjobbak közé tartoznak az elsődleges energiafogyasztás és CO2 kibocsátás minimalizálására ebben a kategóriában.

9. Vizsgálja meg a tervben foglalt innovációt

Minden „innovációért” járó pont 1%-kal javítja a BREEAM minősítést (legfeljebb 10%-ig). Mi tekinthető innovációnak? Innovációs többletpont jár azért, ha a CHP berendezés alternatív tüzelőanyaggal, például biogázzal vagy anaerob szervesanyag-bontásból származó gázzal üzemel. Azonban az ilyen típusú tüzelőanyag piaci vonzereje alacsonyabb lehet az ellátás biztonsága miatt.

10. Az építés befejeztével végezzen utólagos értékelést

Fontos, hogy minden építési szakasznak a tervezési útmutatóval összhangban kell lezajlania. Így bizonyosan rendelkezésre állnak az építés utáni BREEAM értékeléshez szükséges dokumentumok.

Egy „kiváló” minősítésű építési projekt

Írország központi bankja székhelyének épülete például a „kiváló” BREEAM minősítést kapott a tervezési szakaszban.

Az épületben nagy hatásfokú CHP rendszer és korszerű szellőző rendszer előirányzásával az energia tekintetében 91,3%-os, a szennyezés tekintetében 88,89%-os minősítést kapott. Az épület közlekedési terve is 88,89%-os minősítést ért el.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

 • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
 • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
 • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.