Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Városi égbolt felhőkarcolókkal.

A kereskedelmi épületek energiagazdálkodási gyakorlatainak tökéletesítése

Az IoT összhangot teremt épületegységei között, és segít megérteni azok működését.

Ha a sikeres energiagazdálkodási gyakorlatokról beszélünk, a legjobb, ha a kereskedelmi épületekre nem üvegből, acélból és betonból összeforrt egységekként, hanem élő organizmusokként tekintünk. Mint bármely más organizmus, egy kereskedelmi épület is sok különféle alkotóelemből áll, melyek hozzájárulnak az épület egészének működéséhez.

Számos vállalkozás fordul a dolgok internete (IoT) technológiák felé, hogy megértse ezen alkotóelemek működését, nemcsak önálló egységekként, hanem egy nagyobb rendszer alkotórészeiként szemlélve őket. Ha ezen alkotóelemeket az IoT által megteremtett digitális birodalomban helyezi el, azzal lehetőséget biztosít számukra, hogy egymással és egy központi rendszerrel is kommunikálhassanak. Ráadásul ezzel egyúttal az olyan adatalapú gazdálkodási rendszerek funkcionalitását is tökéletesíti, mint amilyenek például az épületirányítási rendszerek (BMS), amelyek a begyűjtött adatokra épülnek.

Napjainkban az olyan mindennapi tárgyak, mint a hűtőgépek és a termosztátok is már beépített „intelligens” funkciókkal bírnak, használatuk pedigegyre népszerűbb. Ugyanez mondható el a kereskedelmi ágazatról, ahol a berendezések beépített érzékelővel és kommunikációs technológiával ellátva kerülnek le az összeszerelő sorról.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy épületében azonnal ki kellene cserélnie az összes tökéletesen megfelelő hagyományos berendezését, és elölről kellene kezdenie mindent. Szerencsére a teljesen új berendezések megvásárlásánál költségkímélőbb és elérhetőbb lehetőségek is léteznek. A meglévő berendezést könnyedén – és költségkímélőbben – át lehet alakítani intelligens érzékelőkkel, hogy az eleve intelligensen megépített csereberendezés által nyújtott előnyöknél is többre lehessen szert tenni.

Egy kereskedelmi épület intelligens átalakítása, lépésről lépésre

Az intelligens épületgazdálkodási rendszerek komoly beruházástjelenthetnek: négyzetméterenként nagyjából 0,24 euróba kerül egy fejlett BMS bevezetése. Ha a már meglévő berendezésekre helyezzük a hangsúlyt – nem pedig egyszerre akarunk berendezéssel ellátni egy teljes működési rendszert –, akkor az intelligens épülethez vezető első lépéseket jelentősen könnyebb megtenni, pénzügyi és működési szempontból egyaránt.

Az intelligens épületgazdálkodás egy hatalmas – szinte mindenre kiterjedő – elképzelés, de fontos, hogy kis lépésekkel kezdjünk bele, mert így biztosan működni fog a rendszer. Miután eldöntötte, hogy egy csoportnyi meglévő eszközt, egy rendszert, esetleg egy rendszernek egy részét szeretné felügyelni, a foganatosítás költségeit folyamatosan alacsonyan tudja tartani, közben pedig már szinte rögtön el is kezdheti kiaknázni az IoT-vel járó előnyöket. A „mászás, járás, futás” (vagyis a szintenkénti fejlődést előnyben részesítő) szemlélet időt hagy arra, hogy műveletei hozzászokjanak az új technológiához, valamint az azzal járó előnyökhöz (és kihívásokhoz).

Amint a kiválasztott rendszereket érzékelőkkel látták el, és azok elkezdik szállítani a hasznos adatokat, a bejövő információáradat az épületautomatikai rendszerekbe (BAS) is beépíthető lesz, így a valós idejű helyzetekre az ellenőrzési kritérium szerint lehet reagálni.

A fűtő- és hűtőrendszerek például beállíthatók arra, hogy reagáljanak a kinti időjárásra, így kevesebb energiát használnak fel, ugyanakkor az épület továbbra is élhető és kényelmes marad. Az intelligens világítási rendszerek reagálni tudnak a közlekedésre és a használatra: automatikusan kikapcsolnak azokban a helyiségekben és azokon a folyosókon, amelyek nem igényelnek folyamatos megvilágítást. Ily módon az épülete reagálni fog a környezetére, ahogy azt egy élő organizmus is tenné.

Egy energiaalapú IoT-megoldással teljes rendszerek tudnak váltani a prediktív karbantartásra – növelve ezzel a működés rugalmasságát és csökkentve a leállásokat. Az energiafelügyelet során megfigyelt mintázatok egyszerűen megmutatják, amikor valami jó eséllyel el fog romolni, és értesítik az épületgazdálkodási vezetőket, mielőtt a probléma a rendszer leállásához vagy összeomlásához vezetne. Azáltal, hogy az épületek sértetlen működésével kapcsolatban ilyen információkkal gazdagodunk, az optimális működés garantált, egyúttal pedig az összességében vett energiafogyasztás is csökken.

Az átfogó energiagazdálkodási gyakorlatok az intelligens rendszerekkel kezdődnek

Ami kis és különálló projektként indul, gyorsan nagyobb és általánosabb működési eljárássá növi ki magát, így a kezdeti korlátozott bevezetésben már felismert előnyök más területekre is kiterjednek, majd adott esetben az egész épületre is. Rövid időn belül az egykor még korlátozott tesztprojekt egy kiépített IoT-rendszerré növi ki magát, amely kiegészíti a már meglévő BMS-t, illetve abba nagyrészt beilleszthető, és amely összefüggéseiben vett, részletes adatokat használ a legjobb gyakorlatok kialakításához szükséges adalékként.

A végcél továbbra is egy minden részletében intelligens, összekapcsolt épület, de ha ezt a célt egy lépésről lépésre haladó szemlélettel próbáljuk elérni, az garantálja a zökkenőmentes kivitelezést, amely nemcsak költségkímélő, de praktikus is. Ahogy IoT-rendszere fejlődik, azzal párhuzamosan az adatokhoz való hozzáférés is fejlődik – ami lehetőséget biztosít arra, hogy a további intelligens eszközök, például termosztátok és biztonsági rendszerek révén nyert információkat kamatoztatva növelje az általános épületi intelligenciát. Egy továbbfejlesztett épületi energiagazdálkodási rendszer lehetőséget biztosít az akár 66%-os energiamegtakarításra, és minden további adatpont közelebb visz ezen lehetőség megvalósításához.

Végül pedig a továbbfejlesztett energiagazdálkodási gyakorlatok a műveletekre nézve folyamatosan új ismereteket, valamint erős strukturális alapot igényelnek. Egy intelligens gazdálkodási rendszer növelni fogja az energiahatékonyságot, biztosítani fogja a működés folyamatosságát, és segít, hogy vállalkozása stabil pénzügyi eredményeket érjen el. A régi épületberendezések és rendszerek érzékelőkkel való ellátásából származó információknak köszönhetően minden zökkenőmentesen, hatékonyan tud működni.

Minél több adatot gyűjt be, és minél több berendezést figyel meg, annál közelebb lesz működéssel kapcsolatos céljai megvalósításához, sőt túlszárnyalásához.  Hisz végső soron nem atomfizikáról, hanem adattudományról van szó. A kontextusba helyezett információ minden egyes darabkája segít csapatának, hogy több és jobb döntést hozzon meg minden nap.