Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Két ember feltekint egy üvegmennyezetre.

A költségek csökkentésének és a CO2-vel kapcsolatos célok megvalósításának módja

A költségek és a CO2-kibocsátás csökkentése iránti igény fokozódásával a vállalkozások figyelme az olcsóbb és hatékonyabb energiaellátást biztosító, kombinált hő- és villamosenergia (CHP) termelő rendszerek felé fordul.

Nehezebb talpon maradni. A részvényesek nagyobb nyereséget követelnek, így a költségek csökkentésére új módokat kell találni, amelyek nem hátráltatják a működést. A környezetvédelmi előírások és gyakorlatok tovább növelik a nyomást – csökkenteni kell a szén-dioxid lábnyomot. Mi tehát a megoldás? Kapcsolt energiatermelő rendszert kell telepíteni.

Ez minden tekintetben előnyös megoldás

CA CHP vagy más néven kapcsolt energiatermelés villamos áramot termel, és visszanyeri a folyamat során keletkező hőt. A hő ezután alacsony költségű fűtésre és melegvíz-ellátásra használható. Működésükből adódóan a CHP berendezések működési hatékonysága legalább 80%-os. Az Egyesült Királyság piacán előállított és kárba vesző energiát összehasonlítva:

 • CHP = kb. 20%-os veszteség
 • Központi energiatermelés = kb. 60%-os veszteség

Korszerű kombinált ciklusú gázturbinás erőművek = nagyjából 50%-os veszteség a modern kombinált ciklusú gázturbinás erőművek által megtermelt energia nagyjából fele kárba veszik.’

Megfelelő megoldás a CHP a vállalkozás számára?

Ha az épület nagy, és sok energiát fogyaszt, akkor igen. Az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 2000 egyedi CHP rendszer működik többek között első osztályú futballstadionokban, luxushotelekben és kórházakban.

Buildings suitable for CHP technology include:

 • Iskolák
 • Szabadidőközpontok
 • Kiskereskedelmi üzletek
 • Irodaépületek
 • Commercial buildings
 • Ipari létesítmények
 • Egyetemek
 • Kórházak
 • Szállodák
 • Adatközpontok

Hat érv a CHP fontolóra vétele mellett

A CHP rendszer nagy beruházást jelent, de az elérhető pénz- és energiamegtakarítás miatt megéri.

1. A CHP csökkenti a költségeket

Az energiaköltségek visszanyesése a kiadások csökkentésének nagyon hatékony módja. A Decentralizált Energiaellátási Szövetség szerint a CHP berendezéseket használók a villamosenergia-költség 15–40%-át takaríthatják meg a hálózati áramellátással és a helyi kazánokkal történő hőtermeléssel szemben.

2. A CHP csökkenti a CO2 kibocsátást

A CHP berendezések jellemzően 10%-kal csökkentik a CO2 kibocsátást a hagyományos energiatermelési módokkal szemben.

3. A CHP választási lehetőséget teremt

A CHP berendezés által előállított termikus energia (hő vagy hideg) felhasználható azonnal a fűtési igény fedezésére, vagy tárolókban tárolható, ahonnan és a későbbi igények fedezésére használható.

4. A CHP megbízhatóbb

A CHP berendezések helyben találhatók. Az országos hálózattól függetlenül működtethetők, így biztonságos energiaforrást és rendkívül megbízható áramellátást és hőellátást jelentenek.

5. A CHP tökéletesen képes felváltani a régebbi rendszereket

Minél régebbi egy kazán, annál drágább a karbantartása. Lehet, hogy hőteljesítménye sem elegendő az épület folyamatos igényeinek kielégítéséhez, különösen ha a vállalat növekszik. Az egyik lehetőség a kazán újra cserélése, ezzel azonban nem érhető el ugyanolyan megtakarítás, mint egy CHP rendszerrel.

6. A CHP számos különböző iparágban használható

A CHP kézenfekvő számos iparág és épületfajta, köztük élelmiszer-feldolgozó üzemek, kórházak, szabadidőközpontok és iskolák számára. Ezek közös jellemzője, hogy üzemi költségeiket és kibocsátásukat minimális szinten kell tartaniuk, és a kapcsolt berendezések ezen a téren kiválóan teljesítenek.