Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Elmosódott New York-i taxi.

Miért kifizetődő a CHP berendezés fenntartása

A kombinált hő- és villamosenergia (CHP) rendszer kellő karbantartásának hiányában elveszhetnek az energiamegtakarítással járó előnyök és a kormányzati juttatások. Miért kockáztatna?

A berendezés kifogástalan állapotban tartása kulcsfontosságú a hosszú élettartamhoz. Ez különösen igaz az összetett CHP berendezésre. Mint minden gépi rendszer, ez is rendszeres karbantartást igényel a maximálisan hatékony működéshez.

Tekintettel arra, hogy a CHP berendezés elsődleges célja az energiaköltség és a2 kibocsátás jelentős csökkentése – ha nem működik megfelelően, akkor sokkal tovább tart a beruházás megtérülése.

A megelőzés a teljesítmény záloga

A CHP rendszer teljesítménycsökkenésének megelőzése érdekében rendszeres karbantartást és állapotfelmérést kell végezni. Így nem lesz szükség költséges és időrabló üzemleállításra vagy a működés felfüggesztésére a javítás ideje alatt.

Lássuk a tényeket

Beüzemelési költség

Egy CHP telepítése 720 és 1800 euró/kWe között van (a berendezés méretétől függően). Az elérhető megtakarítás révén a beruházás kevesebb mint öt év alatt megtérülhet.

Anyagi és környezeti előnyök

A CHP-k az alábbiakat nyújtják:

 • A CHP minőségbiztosítási rendszere legalább 10%-os energiamegtakarítást ír elő, a valóságban ennél általában sokkal több érhető el
 • Akár 40%-os költségmegtakarítás a hálózatból vételezett elektromos árammal és a helyi kazánok által termelt hővel szemben
 • Akár 80%-os vagy nagyobb hatásfok a használat helyén

A felsorolt előnyök maximális vagy közel maximális hatásfokon működő CHP rendszeren alapulnak. Ha a berendezés az ajánlottnál alacsonyabb szinten üzemel, például csendesebb időszakokban, akkor összességében egyszerűen nem érhető el a tervezett megtakarítás. Az egyenletes kapacitás nyújt optimális teljesítményt.

A karbantartás elmulasztásának kockázata

A berendezés általános jó állapotától és az elérhető energiamegtakarítástól eltekintve a rendszeres karbantartás hiánya a kombinált hő- és villamosenergia minőségbiztosítási tanúsítványára is kihat. Ezt évente meg kell újítani, különben elvesznek az alábbi előnyök:

 • Éghajlatváltozási adó alóli mentesség
 • Nagyobb tőketámogatások
 • CHP berendezés és gépek üzleti minősítése alóli mentesség

CHP karbantartási megállapodások

Egy olyan összetett berendezés, mint a CHP kormányzati előírásoknak megfelelő fenntartása magasan képzett szakembereket és állandó felügyeletet követel.

Ez megoldható házon belül is, ugyanakkor magas a költséges leállások és a kormányzati juttatások elvesztésének kockázata. Azonban ez a kockázat és a felelősség energiaszolgáltatási szerződés megkötésével egy külső szolgáltatóra hárítható.

Teljes körű szolgáltatást választva a külső szolgáltató átvállalja a CHP rendszer kezelését és karbantartását. Ez a szokásos szervizmunkálatok mellett a meghibásodások elhárításához és a hibajavításhoz szükséges alkatrészeket és munkákat is magában foglalja.

A CHP karbantartási szerződés öt kötelező eleme

 1. 24 órás felügyelet. A CHP-hez való távoli hozzáféréssel a karbantartást végző szolgáltató felismerheti, diagnosztizálhatja és elháríthatja a problémákat, mielőtt zavart okoznának. Egyes cégek olajelemző programot is kínálnak, amely képes felismerni a kopást, és még bekövetkezésük előtt azonosítani a lehetséges hibákat.
   
 2. Havi jelentések. Célszerű, hogy a karbantartást végző szolgáltató havi jelentéseket készítsen a CHP működéséről, részletesen kimutatva minden költségmegtakarítást. Ennek adatai felhasználhatók a kollégák és/vagy részvényesek tájékoztatására és a döntések alátámasztására.
   
 3. A munka 100%-a. Javasolt konkrét feladatra szabott szerződést kötni. Így soha többé nem kell foglalkoznia a CHP-vel vagy annak karbantartásával – egyszerűen a saját tevékenységére összpontosíthat. Szerződéstől függően a megbízás magában foglalhatja az alkatrészek árát és a munkadíjat.
   
 4. Minden alkatrész raktáron és műszaki ügyelet. Saját karbantartásnál lehet, hogy alkatrészeket kell rendelnie, ami üzemi késedelmet okozhat. A CHP állásideje minimálisra csökkenthető a karbantartási szerződésben foglalt gyors alkatrészellátással. Egyes szolgáltatók műholdas járműkövető rendszert és alkatrész-házhozszállítást kínálnak, így a legközelebbi felkészült technikus azonnal munkához láthat, ha probléma merülne fel.
   
 5. Minden lehetséges esetet lefedő, biztonságot nyújtó, állandó éves üzemeltetési költség. Ez azt jelenti, hogy Ön saját tevékenységére összpontosíthat annak biztos tudatában, hogy a hő- és villamosenergia-igénye mindig teljesülni fog.

További információ a CHP-ről és arról, hogy mit adhat a vállalkozásnak.