1. Kezdőlap
Blogs

A napenergia finanszírozási lehetőségei

Az energiahordozók piaci árai továbbra is emelkednek, ami jelentős gazdasági hatást gyakorol az energiaköltségekre. Hogyan segíthet a Centrica a vállalkozásoknak?

A legfrissebb hírek szerint az energiaárak meredek emelkedésnek indultak, 2021. október 1-től a változás +29,8%, amely hozzáadódik a néhány hónappal korábbi, tavasz és nyár közötti 9,9%-os növekedéshez.

Az olasz kormány közbeavatkozott egy rendelettel, amelynek célja a rendszerdíjak eltörlése körülbelül 6 millió mikro- és kisvállalkozás esetében. Az ármelkedések így főleg a nagy energiaigényű, szabadpiacon vásárló, nagy villamosenergia-fogyasztású vállalatokat érintik, és forgalmukat is jelentősen befolyásolják.
Egyes gyártó vállalatok már most is drasztikus intézkedéseket tesznek, hogy korlátozzák a növekvő energiaárak hatását - a termelés leállításával vagy korlátozásával, - ami komolyan veszélyeztetheti a világjárvány utáni gazdasági fellendülést.

Emiatt soha nem volt fontosabb az energiahatékonysági rendszerek bevezetése és annak felmérése, hogy megvalósítható-e megújuló energia helyszíni előállítása és tárolása a költségek csökkentése és az energiabiztonság növelése érdekében. Szerencsésebb helyzetben lehetnek azok a vállalatok, amelyek rugalmasak, energiaforrást tartalékolnak, vagy képesek változtatni ellátásukon.

Hatékony megoldás: a nap energiája

Egyre több vállalat támaszkodik helyszíni, saját energiatermelési technológiákra, például fotovoltaikus (napelemes) rendszerekre az energiaköltségek csökkentése érdekében, amely az egyik leghatékonyabb megoldás az elszabaduló és kiszámíthatatlan energiaárak ellen.

A napelem rendszer telepítésével, a napenergia felhasználásával a vállalatok kontrollálhatják emelkedő energiaköltségeiket, továbbá növelhetik meglévő eszközeik értékét, azáltal hogy saját energiaellátásukra használják a telephelyen lévő ingatlan tetőszerkezetét, a parkolót vagy akár
a  kihasználatlan földterületet. Ezzel saját ellenálló-képességüket növelik, hisz kevésbé függnek a drágább és ellátásban is olyakor bizonytalan hálózati energiától.

A napenergia megújuló, tiszta energiaforrás, a nap fényét a napelem elnyeli, majd elektromos árammá alakítja át. A fotovoltaikus napelemek telepítése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a villamosenergia-hálózat magas kiadásai helyett önállóan termeljenek értéket és állítsanak elő energiát. A napelemek által termelt energia közvetlenül a helyszínen felhasználható, későbbi felhasználás céljából tárolható. Ez a fajta energia megfizethető, megbízható és 100%-ban fenntartható: ideális azoknak a vállalatoknak, amelyek mind az energiaköltségeiket, mind a CO2-kibocsátásukat szeretnék csökkenteni.

Hogyan segíthet a Centrica a vállalkozásoknak a fotovoltaikus rendszer megvalósításában?

A napelem rendszer indulótőkével vagy alacsony kamatozású hitellel történő finanszírozása a rendszer teljes életciklusa során maximális megtakarítást kínál. Ez a megközelítés gyorsan megtérül, növelve a megtakarításokat és a nyereséget, amelyeket a szervezete más területken tud újra befektetni.

Amennyiben nem rendelkezik a napelem projektbe való befektetéshez szükséges tőkével, számos finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre vállakozások számára az egyedi pénzügyi igényeinek és céljainak megfelelően. A Centrica Business Solutions többek közt az alábbi két, leginkább elterjedt konstrukciót kínálja: PPA -  áramvásárlási szerződés és Fix áras finaszírozást.

Áramvásárlási szerződés (PPA – Purchase Power Agreement)

A fotovoltaikus rendszerre vonatkozó PPA -szerződés olyan finanszírozási megállapodás, amelyet napelemes villamos energia biztosítására használnak rögzített áron, kezdeti tőkebefektetés nélkül. Lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy a helyszínen termelt villamos energiát alacsony költséggel használja fel, ezzel segítve a szabadpiaci árakkal járó kockázatok mérséklését. A Centrica Business Solutions telepíti a napelemes rendszert, ügyfelünk csak a megtermelt és saját céljaira felhasznált villamos energiát fizeti ki, kWh-onként alacsonyabb áron a közművek díjainál. A Centrica kezeli és folyamatosan karbantartja a napelemes rendszert, amelynek a szerződés időtartamának végéig a tulajdonosa marad.

Fix áras konstrukció (Fix Rated construction)

A fix áras opció rögzített törlesztőrészletet és garanciát biztosít a napenergia előállítására. A Centrica Business Solutions finanszírozza és megvalósítja a beruházást az engedélyezési folyamattól kezdve, a tervezésen át egészen a napelem rendszer kivitelezésig. A szerződés teljes időtartama alatt biztosítja ügyfelének a napelem rendszer által előállított összes villamos energiát, fix havi áron, emellett garantálja a teljesítményt és az éves termelést. A szerződés a rendszer teljes körű szervizelését is tartalmazza, beleértve a dokumentumkezelést, rendes és rendkívüli karbantartást, napelem panelek tisztítását és az időszakos műszaki ellenőrzést.
Az ügyfél a nem saját felhasználású megtermelt energiát kezelheti, esetleg tárolhatja, azonnali megtakarítást érhet el, továbbá a szerződés lejártával az eszköz tulajdonosává válik.

A finanszírozott rendszer előnyei

A Centrica Business Solutions rugalmas és könnyen érthető üzleti lehetőségeinek köszönhetően az elosztott energetikai megoldások most minden eddiginél jobban hozzáférhetők. A vállalat több ezer, világszerte jelenlévő szervezettel működik együtt a fenntarthatóbbá válás céljainak elérése érdekében.

Az energiaszektor egyik vezetőjének szakértelmét szilárd mérleggel, széles körű finanszírozási lehetőségekkel és kereskedelmi szakértelemmel ötvözi a Centrica Business Solutions, amely biztosítja, hogy a vállalkozások elérjék a költségcsökkentésre, nagyobb energiabiztonságra és fenntarthatóságra vonatkozó céjait.

  • Időbeli rugalmasság 7-20 év között;
  • közvetlen hitel a Centricától integrált, minden kockázatot magában foglaló karbantartás;
  • egy PowerRadarTM felügyeleti platform, amely képes az összes fogyasztás észlelésére, és kiterjeszthető a gyártási folyamatra is;
  • az időszak végén az ügyfél tulajdonában lévő napelem rendszer;
  • az energiatarifa akár 40%-kal alacsonyabb, mint a hálózatból történő vásárlás esetén;
  • egyszerűsített gazdaságossági modell és működőképesség 150 kW teljesítménytől.

Ez csak néhány előnye a Centrica által finanszírozott megoldásoknak.

Milyen lépések vezetnek a vállalkozás számára megfelelő rendszer kiválasztásához?

A Centrica Business Solutions támogatja a vállalatot a napenergia felé vezető út minden szakaszában, az üzleti célok megismerésétől a napelemes erőmű működésének optimalizálásáig. Vállalatunk hét lépést alkalmaz, hogy megtalálja a legjobb megoldást partnere számára. Az első a lehetőségek azonosítása, amelynek során a Centrica csapata elemzi a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó (Net Zero) törekvéseit, a kihívásokat és a vállalat energiaprofilját, majd helyszíni auditot követően felméri a cselekvési lehetőségeket. Stratégia meghatározása, amelynek során kollégáink azonosítják a CO2 kibocsátás csökkentésének prioritásait és személyre szabott energiapályát határoznak meg. Megoldástervezés, ahol a tervezőcsapat személyre szabott zéró energiamegoldást hoz létre. Ezt követően megtörténik a finanszírozási lehetőség kiválasztása, amelyben a Centrica biztosítja, hogy a vállalkozás minimalizálja a kockázatokat, és rendelkezik minden szükséges forrással. Ezután következik a telepítés, a legmagasabb szintű biztonsági intézkedések mellett, majd a fenntartás és optimalizálás, amelynek során a csapat figyelemmel kíséri az üzemelést, jelentést készít, és rendszeresen, proaktív módon jelzi a fejlesztési lehetőségeket.

A Centrica Business Solutions napelemes projektekben és a tágabb energiapiacon szerzett szakértelme, hatáskörével és pénzügyi erejével párosulva biztosítja a megoldást a költséghatékony napelemes rendszerhez. A folyamatok szén-dioxid kibocsátás-mentessé tétele és a vállalaton belüli fenntartható út kiépítése a napelemes rendszeren keresztül az egyik fontos lépés, amelyet a vállalatok könnyedén megtehetnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Sok ország már célul tűzte ki, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást az ügyfelek, és a részvényesek növekvő nyomása, illetve az új szabályozások miatt. A fenntarthatóság felé vezető út bonyolultnak tűnhet, amennyiben nincs meg a megfelelő Partner, akivel konzultálhat és aki tanácsot adhat a problémáinak kezelésében, valamint a céljai elérésében. A Centrica Business Solutions több mint 30 éve támogatja ügyfeleit olyan hatékony, hosszú távú energiastratégia alapjainak lefektetésében, amely képes csökkenteni a vállalkozásuk energiaköltségeit és elérni a nettó nulla CO2-kibocsátási célokat. Ezért írtuk meg ”Kéziköny a napenergiához” című útmutatónkat, amely segít a vállalatoknak eligazodni a változó környezetben, és támogatja őket a napenergia felé vezető út minden szakaszában.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.