Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hegyek.

Óriási megtakarítási lehetőségek szállodák és szabadidőközpontok számára

A szállodák és szabadidőközpontok vendégei egyre fontosabbnak tartják az energiahatékonyságot. Kulcsfontosságú azonban annak ismerete, hogy hol és hogyan lehet lefaragni.

Mekkora összeget érhet el a tényleges különbség egy tipikus energetikai rendszer és az energiaköltségek csökkentésére tervezett rendszer között? A szabadidős és szállodai iparban évente akár több millió eurót is. Emiatt egyre több vállalkozás választja az intelligens, energiahatékony megoldásokat, például kombinált hő- és villamosenergia (CHP) rendszereket.

Okosabban kell gondolkodni

Az energiaigény helytől függően változó. Egy szállodában a fogyasztás fő területei a fűtés, a vízellátás (60%) és a világítás (25%). Egy szabadidőközpontban a medence, a légkondicionáló és a szellőzőrendszer.

Jó hír, hogy az energiahasználat számos innovatív módon csökkenthető, ide értve a hozzáállást. Kezdésként be kell vonni a csapatot, például a beállítások ellenőrzése és a berendezések és rendszerek szemmel tartása formájában. A vendégektől is kérhető visszajelzés: Nincs túl meleg vagy túl hideg? Nem túl meleg a medence vize? Minden információból előny kovácsolható.

Az energiahasználat megértése

Tudja, hogy mennyi energiát használ ebben a pillanatban? Tudja, hogyan derítheti ki? A mai energiatudatos piacnak köszönhetően erre számos lehetőség van:

  • Almérő – felszerelésével valós időben láthatóvá válik az energiahasználat helye, és azonosíthatók a megtakarítási lehetőségek
  • Energiagazdálkodási rendszer – lehetővé teszi az épületen belüli szolgáltatások, köztük a fűtés, a szellőzés és a légkondicionálás szigorúbb ellenőrzését és felügyeletét

Az utóbbi révén a beállítások gyorsan és egyszerűen módosíthatók, ezáltal a költség ténylegesen akár 10%-kal csökkenhet. A vendégek távollétében átvehető az irányítás – többé nem marad felkapcsolva a fürdőben a lámpa, és nem jár legmagasabb fokozaton a légkondicionáló az üres szobában.

Évente akár 45,6 millió euró takarítható meg

Egy tavalyi jelentés szerint a szállodai szektor egészében 45,6 millió euró megtakarítást lehetne elérni különböző energiatakarékossági kezdeményezésekkel és beruházásokkal. Ez szobánként 76,8 eurónak felel meg.

Tekintettel arra, hogy a megtakarítások közvetlenül összefüggnek a záróegyenleggel, egyúttal a többletárbevétel utáni hajsza okozta nyomás is csökken a kiélezett verseny uralta piacon.

A Carbon Trust becslése alapján 20%-os energiamegtakarítás ugyanolyan mértékben növeli a záró egyenleget, mint az 5%-os árbevétel-növekedés. A megfelelő rendszer bevezetésével az említett 20% valószínűleg sokkal könnyebben elérhető mint az 5%.

47%-os árkülönbözet

A szabadidőközpontok esetében egy medence jellemzően évente 1,321 kWh/m2 energiát és 258 kWh/m2 áramot fogyaszt. Hatékony energiagazdálkodással az energiafogyasztás évente 573 kWh/m2-re, az áramfogyasztás 164 kWh/m2-re csökkenhet.

A jelenlegi árak mellett ez olyan, mintha egy „élvonalbeli” központ által az energiáért fizetett ár 47%-kal csökkenne egy átlagossal szemben.

Csökkentse CO2-kibocsátását és növelje márkahírnevét

A szállodaiparnak nem szabad alábecsülnie a közösség erejét. Manapság mindenaz energiamegtakarításról szól, és a látogatók szívesen látják a pozitív változásokat. Az erre irányuló intézkedések tudatosítását segítheti:

  • Az energiatanúsítványok kifüggesztése
  • A szén-dioxid lábnyom rendszeres kiszámítása és az információ frissítése a javulás kimutatása érdekében
  • Az ügyfelek folyamatos tájékoztatása a jövőbeni energiamegtakarítási tervekről

A haladás megtorpanásakor

A Novotel és Ibis hoteleket üzemeltető Accor a közeljövőben egy kalkulátorral egészíti ki alkalmazását, amelynek segítségével tájékoztatja a vendégeket szállodai tartózkodásuk környezeti és gazdasági hatásairól (vízfogyasztás, szén-dioxid-kibocsátás, munkahelyteremtés vagy -megőrzés).

Ezt megelőzően egy felmérést végeztek 7000 vendég megkérdezésével, amely rámutatott, hogy háromból két vendég ész valamivel többet fizetni egy felelősségteljesen cselekvő szállodában.

A több száz hotelt üzemeltető Accor átfogó fenntarthatósági tervvel rendelkezik. Még ők is elismerték azonban, hogy a haladás megtorpant, annak ellenére, hogy sikerült megfordítani az évről évre növekvő energiahasználat tendenciáját.

Az Accor 2016-os fenntarthatósági jelentése szerint: „A meglévő szállodai berendezések optimalizálására tett erőfeszítések (például a gépbeállítások finomítása, a munkaerő képzése, LED-ek, áramlásszabályozó szelepek és jelenlét-érzékelők felszerelése stb.) lezajlottak, és az energiafogyasztás csökkenése lelassult.”

Ezzel nincsenek egyedül. Egyre több vendéglátó- és szórakozóipari üzleti vállalkozás van hasonló helyzetben. Az alacsonyan lógó gyümölcsöket már mind leszedték. A közepesen jelentős beruházások, mint a LED-es világítás és a mozgásérzékelők, működnek – az energiaárak és a széndioxid-adók mégis egyre nőnek. Mi a megoldás? Nagyobb megtakarításhoz többet kell költeni.

Jövőbemutató

Sok vállalkozás fontolgat nagyobb tőkeberuházásokat. A vitathatatlanul növekvő energiaárak tudatában ebben látják jövőbeni működésük zálogát. A szakadatlan energiaigény miatt vonzó megoldásnak tűnik a kombinált hő- és villamosenergia (CHP) rendszer.

A kormányzat a

CHP-t javasolja az energiatermelés szuperintenzív módjaként. Ezek a berendezések a villamosenergia előállítása mellett visszanyerik a folyamat során keletkező hő többségét, és ezt használják fel újra az épület fűtéséhez és melegvíz-ellátásához.

A Carbon Trust ishangsúlyozta a CHP rendszer előnyeit a nagy energiaigényű létesítményekben, mivel jelentősen segítheti a CO2-kibocsátás csökkentését.

Természetesen nem minden hotel vagy szabadidőközpont számára a CHP lesz a megoldás, ezért érdemes megvalósíthatósági tanulmányt készíteni. A megfelelően karbantartott rendszer azonban garanciát jelent a hosszú távú megtakarításra, mint a liverpooli Crowne Plaza példája is mutatja.

A CHP rendszer összességében előnyös, új vendégeket vonz és növeli a versenyelőnyt az elkövetkező években. Minden vállalkozó erről álmodik, nem igaz?