1. Kezdőlap
Blogs

A szolártechnológiával kapcsolatos 5 legismertebb mítosz eloszlatása

Habár egyre több szervezet ismeri fel a szolártechnológia előnyeit, továbbra is van néhány félreértés ezzel a technológiával kapcsolatban. Az alábbiakban egy kicsit rávilágítunk az igazságra.

Egyre nagyobb számban telepítik az új fotovoltaikus (PV) napelemes rendszereket, mivel a szervezetek egyre inkább felismerik azt a rengeteg előnyt, amellyel a napfény energiamegtakarítássá alakítása jár. Azon remények ellenére, hogy 2018 és 2022 között évente átlagosan 14 GW-nyi naperőmű fog létesülni, még mindig van néhány alapvető félreértés a szolártechnológiával kapcsolatban.

Ebben a szolártechnológiára vonatkozó 5 közismert mítoszt és az azokat alátámasztó tényeket vesszük górcső alá. Az alábbiak közül gátolja bármelyik is az Ön szervezetét, hogy előnyt kovácsoljon a fenntartható és költséghatékony szolártechnológia használatából?

1. mítosz: A naperőmű használatára való átállás túl költséges

10 évvel ezelőtt ez még igaz lehetett volna. De a rendszer anyagköltségeinek napjainkban tapasztalt csökkenése a szolártechnológiát elérhető opcióvá teszi a szervezetek számára – hiszen az költség és kiszámíthatóság szempontjából gyakran előnyösebb, mint a hagyományos hálózati villamos áram. Úgy alakíthatja napelemes rendszer-beruházását, hogy költségei a következő években kiegyensúlyozottak legyenek, kiküszöbölve az idők folyamán bekövetkező energiaköltség-változásokat. A szolártechnológiának köszönhetően a villamos áramot jelentősen alacsonyabb áron tudja előállítani, mint ha a hálózatról vásárolná meg.

Ehhez jön még, hogy a vállalkozásoknak nem kell jelentős tőkével rendelkezniük a napelemes rendszerre történő átálláshoz. Áramvásárlási megállapodás (PPA) keretein belül egyszerűen, tőkebefektetés nélkül van lehetőség napelemes rendszer kialakítására. Mindössze arról van szó, hogy a szerződésben meghatározott ideig kedvezményes, alacsony áron vásárolja meg a telephelyén felállított napelemes rendszerből származó villamos áramot.

2. mítosz: A létesítmény nem kap elég napfényt – a szolártechnológia nem működne

Számos vállalkozás tévesen úgy véli, hogy létesítménye nem kap elég napsütést – vagy legalább is nem eleget, hogy megérje a napelemes rendszerbe való befektetés. Azonban a National Geographic szerint minden órában annyi napfény éri a Földet ahhoz, hogy egy teljes évig kielégítse a világ villamosáram-igényét.

Más szóval, a szolártechnológia bámulatosan jól működik, bárhol van is a létesítmény. Ez megmagyarázza, hogy legtöbb ügyfelünk miért képes villamosáram-igényének akár 50%-át – a rendszer méretétől és az energiafelhasználástól függően néha még többet is – a szolártechnológia segítségével fedezni. Mivel szolártechnológiával foglalkozó szakértői csapatunk maximalizálja a napelemes rendszer számára rendelkezésre álló helyet és az adott telephely igényeire szabott rendszert alakít ki, ügyfeleink nyugodtak lehetnek afelől, hogy telephelyük a lehető legtöbb napsütést fogja be, hogy energiával lássa el vállalkozásukat.

Mi a helyzet a felhős vagy hideg éghajlatú területekkel?

Ha szolártechnológiáról van szó, a közvetlen napsütés a legjobb (nyilvánvalóan). De a napelemek még borult időben is termelik a tiszta, hatékony villamos áramot. Ez azért van, mert:

 • A látható fény még átjut (ezért vagyunk képesek látni)
 • Az UV fény átjut (ezért égnek le egyesek felhős napokon is)
 • Az infravörös fény átjut (ezért érzünk meleget nyáron még felhős napokon is)

A népszerű hiedelemmel ellentétben a szolártechnológia hidegebb hőmérsékleteken működik a legjobban. Ez a fordított viszony a hőmérséklet és a teljesítmény között részben megmagyarázza, hogy Németország és Ontario miért olyan sikeres a szolártechnológia terén.

3. mítosz: A naperőmű csak nap közben látja el energiával az Ön létesítményét

Igaz ugyan, hogy a napelemek naplemente után nem állítanak elő villamos áramot, viszont tárolómegoldással kiegészítve a szolártechnológia a nap huszonnégy órájában értéket biztosít vállalata működéséhez.

A naperőmű és a tárolás ötvözése integrált megoldást kínál, ahol a napelemes rendszerrel előállított villamos áramot a telephelyen tárolják későbbi felhasználáshoz. Ez a megoldás mentesít az állandóan növekvő díjak alól, és csökkenti az energiaköltségeket a legdrágább csúcsidőszakokban, mivel létesítménye a hálózat helyett saját, naperőművel előállított, majd tárolt energiából nyerheti a villamos áramot csúcsidőben.

4. mítosz: A szolártechnológia folyamatosan fejlődik, így jobb várni.

Ez bármely technológiára igaz, nem csak a szolártechnológiára.

A naperőműveket azonban évtizedekre építik – így a ma telepített rendszer még éveken keresztül működni fog, különösen, ha Ön a Centrica Business Solutions partnere, és beruházásához üzemeltetési, illetve karbantartási ajánlatainkat is igénybe veszi, amelyek biztosítják, hogy rendszere mindig csúcsteljesítményen üzemeljen.

Ezen túlmenően, ha rendszere tervezéséhez, telepítéséhez és karbantartásához a Centrica Business Solutions közreműködését választja, nyugodt lehet afelől, hogy rendszere első osztályú gyártók legjobb minőségű berendezéseiből fog állni – olyan részegységekből, amelyeket hosszú távra gyártottak.

5. mítosz: A szolártechnológiára történő átállás sok munkával jár, ami időt vesz el a napi működéstől.

Ezt a mítoszt a legkönnyebb eloszlatni. Tapasztalt szolártechnológia-csapatunk testre szabott szolgáltatást kínál, amely mindenben a legjobbat nyújtja – a rendszer tervezésétől, amelynél inverteres megoldás biztosítja az optimális termelést, a rendszer telepítésen át, amelyhez kiváló minőségű, első osztályú berendezéseket használnak fel, a rendszer bekapcsolását követő karbantartásig és felügyeletig:

 • Teljes körű megoldáskezelés
 • Megfizethető, kedvező árszabás két finanszírozási változattal
 • A szolártechnológia révén az Ön rendelkezésre álló erőforrásokon alapuló, professzionális módon megtervezett és kivitelezett naperőművek
 • Biztonságos telepítés minőségi szakembergárdával
 • Kiváló minőségű, első osztályú berendezések és összetevők
 • Maximális rendszerhatékonyság és megtakarítás a villamosáram-költségeken
 • Az ügyfél és a telephely igényeihez igazított üzemeltetési és karbantartási csomagok

Tudjon meg többet arról, milyen előnyöket nyújthat szolártechnológia-megoldásunk az Ön vállalata számára.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

 • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
 • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
 • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.