1. Kezdőlap
Blogs

Technológiai összefogás a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében

Az energiagazdálkodás és az eszközkezelés közös cél felé tart. Az eredmény? Az energiafelhasználás mélyebb megértése és nagyobb mértékben csökkenő CO2-kibocsátás.

Szinte minden cég közös törekvése a nyereség maximalizálása. Ennek egyik leginkább kézenfekvő módja a termelés növelése, a költségek egyidejű csökkentésével. Egyszerűbben szólva, kevesebből többet kihozni.

 

Ez egyáltalán nem könnyű. Két dolog is segíthet azonban: az eszközkezelés és az energiagazdálkodás.

Az eszközök ellenőrzése, a teljesítmény ellenőrzése

A nagyszabású, különösen gyártási műveletek termelő berendezések sokaságát használják – nehéz és könnyű gépektől a számukra helyet biztosító létesítményekig. Emiatt az eszközök teljesítménye létfontosságú.

 

A vagyonkezelés célja, hogy minél több értéket kivonjon minden termelési tényezőből. Az általában hibamegelőzés által vezérelt folyamat többek között az alábbiakat foglalja magában:

 • Eszközkarbantartás
 • Viselkedéselemzés
 • Kockázatcsökkentés
 • Megfelelőségi auditok

Ez nem csekély feladat, de a felhő alapú számítástechnika és a szenzortechnológia fejlődésének köszönhetően sokkal könnyebb, mint korábban. Manapság az eszközkezelés többnyire szoftveresen, beágyazott szenzorok (általában fordulatszámmérők, rezgés-, hő- és/vagy induktív távolságmérő szenzorok) és BMS-ek (integrált felügyeleti rendszerek) adatainak felhasználásával zajlik.

Az eszközkezeléstől az energiagazdálkodásig

Az energiagazdálkodás korábban a pazarlás felkutatását és kiküszöbölését jelentette. Idővel ezt felváltotta egy kifinomultabb célkitűzés, nevezetesen az energiaszervezeten belül betöltött szerepének megértése. Napjainkban ezeket az ismereteket a folyamatok és berendezések működési hatékonyságának javítására használják. Az energiafelvétel egyszerű naplózásával megkezdett folyamat átalakult folyamatos állandó felügyeletté alakult, amelynek célja a működési intelligencia feltárása.

Különböző típusú gazdálkodások találkozása

Az energiagazdálkodás és az eszközkezelés hagyományosan külön-külön területként működött, ez azonban változóban van. Az energiagazdálkodás eszközkezelési feladatokat lát el, és az eszközgazdálkodásnak figyelembe kell vennie tényezőként az energiát ahhoz, hogy hatékony lehessen.

A konvergencia fontos mozgatórugója a dolgok internete (Internet of Things, IoT). Azzal, hogy az energiagazdálkodás felkarolja az IoT technológiáit, adatátviteli hálózata is egyre több eszközkezelési intelligenciát hív segítségül.

Ez természetesen nemcsak az információ gyűjtését, hanem feldolgozását és használatát is érinti. Itt jön a képbe a big data, a gépi tanulás és a prediktív elemzés. Az üzleti környezetben egyre gyakrabban használt technológiák révén szorosabbra fonódik az energiagazdálkodás és az eszközkezelés kapcsolata.

Kitekintés a jövőbe

A kibővült energiagazdálkodás részévé váltak az alábbiak:

 • Teljesítményfelmérés
 • Rendellenességek felderítése
 • Gépdiagnosztika
 • Prediktív elemzés
 • Továbbá számos más, korábban kizárólag az eszközkezeléshez tartozó feladat

Ha egy eszközteljesítmény-kezelő eszköz nem veszi számításba az energiát, akkor biztonsággal kijelenthető róla, hogy nem kellően átfogó. Az energiaáramlási minták elemzése nélkül valószínűleg nem állnak rendelkezésre az eszköz tartós teljesítményéhez szükséges, alapvető információk.

gyes vállalkozások már tisztában vannak ezzel – és leleményesen igyekeznek előnyt kovácsolni belőle. Egymást kiegészítő eszköz- és energiagazdálkodási rendszereket (energiagazdálkodás system – EMS) vezetnek be, és mindkettőt felhasználva – az információk kölcsönös megosztásával – változtatnak működésükön a csúcsteljesítményre törekedve.

A Panoramic Power közelmúltbeli felmérése szerint az EMS információkon alapuló eszközteljesítmény-kezelő rendszert (Asset Performance Management – APM) használó cégek 50%-ánál a rendszeres karbantartási és javítási költségek a teljes működési költség kevesebb mint 10%-át teszik ki. Ezzel szemben a nem EMS információkon alapuló APM rendszert használóknál ugyanez az arány mindössze 27%-os.

Az energiagazdálkodás és az eszközkezelés pillanatnyilag ugyanannak az éremnek a két oldala. Végső soron a piac megköveteli az olyan megoldásokat, amelyekkel az EMS és az APM zökkenőmentesen képes együttműködni, és amelyek minden intelligens megoldásokat szolgáltató vállalkozás számára elfogadhatók.

Ez az óriási, feltörekvő terület nemcsak a gépek figyelemmel kísérésének vagy vezérlésének egy újabb módja – hanem szó szerint megváltoztatja az energia felügyeletének és az eszközök kezelésének módját. Az egységes megoldást választók fejlettebbek, hatékonyabbak és az energetika jövőjére felkészültebbek lesznek.

További információk az energialábnyom átalakításáról.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

 • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
 • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
 • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.