1. Kezdőlap

A CHP megszünteti a termelésleállásból eredő károkat

A Centrica Business Solutions kombinált hő- és villamosenergia (CHP) generátora és abszorpciós hűtője biztosítja a megmunkálógépek szünetmentes üzemelését, fűtést és hűtést végez, valamint 14 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátását
14%
Csökkenés a széndioxid kibocsátásban
0
Leállás, nincs termelésleállás

Termelési rugalmasság a gyártóüzemekben

A német Continental vállalat 59 országban foglalkoztatott 240 000 dolgozójával a világ öt legnagyobb autóipari beszállítója közé tartozik. Romániában számos autóipari K&F mérnöki és gyártóközpont működik, melyekből elektronikus alkatrészek, abroncsok, hajtószíjak,  klímavezetékek és (gumi) levegőbevezető rendszerek kerülnek ki.

A Continental Automotive Romania vállalatnál az országos áramhálózat hibái miatt - melyet a Continental nem tud befolyásolni - hetente következtek be áramkimaradások, így leállt a kiemelkedő minőségű járműalkatrészek gyártása, idő-, anyag- és pénzveszteséget okozva. Akár egy ezredmásodpercnyi áramkimaradás is képes akár egy órára leállítani a gyártósort, és egyes gyártott alkatrészeket ki kell selejtezni, így rendkívül fontos volt, hogy olyan rendszert léptessünk életbe, amely csökkenti ezen hatásokat.

A Continental vállalatnak egy olyan fenntartható megoldásra volt szüksége, mely biztosítja a termelés rugalmasságát, megbízható és folyamatos áramellátást biztosít. Mivel a villamosenergia ára emelkedik, olyan megoldást is kerestek, mely csökkenti a nemzeti áramszolgáltatótól való függést, illetve képes ellensúlyozni az árak emelkedését.

Szünetmentes áramellátás és nagyobb hatékonyság

A Centrica Business Solutions megtervezett és kivitelezett egy kombinált hő- és villamosenergia (CHP) rendszert, mely villamosenergiával látja el a megmunkálógépeket, valamint folyamatos karbantartást is biztosít ehhez, a 10 éves üzemeltetési és karbantartási megállapodásban foglaltak szerint. A rendszer két adszorpciós hűtőhöz csatlakozva a hideg vizet is előállítja. Petru Demian, az üzemi közműrendszerekért és speciális projektekért felelős vezető szerint: „Olyan beszállítóra volt szükségünk, aki proaktívan cselekszik és segít a megoldás kidolgozásában. Emellett olyan műszaki megoldást is kerestünk, amely illeszkedik az autógyártás folyamatába, valamint számításba vettük a költségeket és a karbantartási szükségleteket is. A Centrica Business Solutions az összes fenti követelménynek megfelelt.” 

Akár ezredmásodpercnyi áramkimaradás esetén is egy egyedi kapcsolórendszer automatikusan proaktív „sziget üzemmódra” kapcsolja át a rendszert. A rendszer gondoskodik arról, hogy a nélkülözhetetlen gépegységek szünetmentes áramellátást apjanak, így az áramszünet nem befolyásolja a termelést. Amint az áramellátás helyreáll, a rendszer automatikusan visszakapcsol a hálózati áramellátásra.

Áramszünet esetén a rendszer proaktív „sziget üzemmódra” vált, majd visszatér normál üzemmódra. Minden automatikusan történik. Megkapom a jelentést az áramkimaradásról, de az áramszünet idején az átváltás átmenet nélkül megtörténik, és nekünk pontosan erre volt szükségünk.”
Dr. Petru Demian az üzemi közműrendszerekért és speciális projektekért felelős vezető, Continental Automotive Romania

Műszaki áttekintés

Ez a komplex trigenerációs megoldás egy E-1560 kWe CHP generátort használ, melyet a Centrica Business Solutions UK tervezett és szállított le. Egy temesvári tervezőcsapat dolgozta ki a sziget üzemmód kapcsolóberendezés, a két adszorpciós hűtő, a négy szárazhűtő egység és az 1700 kW-os lemezes hőcserélő, a megfelelő szivattyúk, elektromos rendszerek és vezérlő, valamint irányítóegységek terveit. Az összes kapcsolódó építészeti és kivitelezési munkát a Continental Automotive által jóváhagyott helyi szerződéses partnerek végezték el, míg Centrica Business Solutions Romania SRL csapat kezelte a román hatóságok által kiadott engedélyeket és a szükséges dokumentációkat. A hő a termelés melléktermékeként lesz előállítva, és az adszorpciós hűtők hozzáadásával hideg vizet is elő tudunk állítani. Egy tipikus CHP rendszer üzemanyag-hatékonysága 80-90%, az energiaköltségek pedig akár 40 százalékkal csökkenthetők.

Szünetmentes működés és fokozott rugalmasság

Az áramkimaradások többé nem befolyásolják a Continental gyártósorait. „Átlagosan hetente egyszer jelentkezik áramszünet. Esetenként csak néhány ezredmásodpercről van szó, de ez is elég a nélkülözhetetlen berendezések leállásához”, jelentette ki Mr. Demian. „Korábban ezek leállították a termelést, nekünk pedig számos programot és gépet újra kellett indítanunk. Emellett ki kellett ürítenünk a gyártósorokat és ellenőrizni kellett a gyártmányokat, mivel nem lehettünk biztosak benne, hogy az áramszünet pillanatában a gyártási folyamat befejeződött-e már, és néhány terméket ki kellett selejteznünk. Végeredményként a termelés akár 30 percre - egy órára is leállhatott.”

Jelenleg az áramszünet nincs érzékelhető hatással a gyártásra, így időt, munkaerőt és pénzt takarítunk meg.

A nélkülözhetetlen gépsorok működtetéséhez létrehozott energia megszünteti az üzem teljes kiszolgáltatottságát az országos áramszolgáltató felé, így kompenzálhatók az emelkedő áramköltségek, miközben a szén-dioxid kibocsátása 14 százalékkal csökkent.

A trigeneráció télen hőt biztosít az üzemnek, míg nyáron, amikor a hőmérséklet elérheti a 40°C-ot, az adszorpciós hűtőkkel együtt használva hideg vízzel látja el a klímaberendezéseket és a gépek hűtőegységeit. Amikor nagy mennyiségű hűtött vízre van szükség, az összes CHP fűtőt hideg víz előállítására használjuk. A készenléti elektromos hűtők 5,5°C-on stabilizálják a vizet, és amennyiben a hőmérséklet 6°C-ra emelkedik, a CHP és a segédberendezések újra bekapcsolnak. A Continental Automotive jelenleg azt tervezi, hogy több Centrica Business Solutions CHP generátort helyez üzembe.

Új holisztikus energiakoncepciónk lehetővé teszi a környezetbarátabb működést, mivel csökkenti a CO2-kibocsátást és kevesebb hulladékot termel. Emellett javítja a hetékonyságunkat és stabilizálja a termelést, hiszen az áramkimaradás többé nincs hatással a gyártásra. Ezzel újabb fontos lépést teszünk, hogy megőrizzük a kiemelkedően hatékony, ám fenntarthatóan működő autóipari beszállítóként
szerzett vezető pozíciónkat Romániában.”
Dr. Ralf Luchs gyárigazgató, Continental Automotive Romania
Még több esettanulmány

Amikor a tervezés és a fenntarthatóság összefonódása a hatékonyság és a versenyképesség növekedését…

Egy 1 MWe kapacitású telepített CHP egységnek köszönhetően Európa legnagyobb sütőipari üzemei évi…

A vállalat a Centrica Business Solutions segítségével strukturált szén-dioxid-mentesítési programot…

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.