Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Egy kórház megújuló energiára talál a helyi erdészeti iparban

A magyarországi kórház megújuló energiaforrást keresett a hozzá tartozó épületek fűtésére. A helyi erdőiparból származó faforgácsok felhasználásával mostantól 20 000 gigajoule (GJ) hőenergiát termelhet évente.

20GJ
Az évente termelt hőenergia
700
Tonne a légkörből eltávolított, üvegházhatást okozó gázok mennyiség
2000
Tonne a működéshez szükséges, betáplálandó biomassza mennyiség

A megújuló energiával való ellátás egy módja

A Magyarország forgalmas belvárosi területén működő kórháznak minden épületében állandó hő- és energiaellátásra volt szüksége. Egy olyan megújuló energiaforrást akart találni, amely egyúttal a kórház energiaellátásának biztonságosságát is növeli.

A megoldás: a helyi faforgács

A Centrica Business Solutions Zrt.-vel együttműködő kórház egy 950 kW teljesítményű biomassza-tüzelésű kazánt telepített, amelyet kizárólag a helyi erdészeti iparból származó hulladék faforgácsok táplálnak.

Tervezésének köszönhetően a biomassza-erőmű egész évben üzemel, télen hőt, nyáron forró vizet biztosítva.

Az eredmény

A biomassza-erőmű évente 20 000 GJ hőenergiával látja el a kórházat, és 2000 tonnányi hulladék faforgáccsal működik. A biomassza-tüzelőanyag tárolását követően az egység automatikusan üzemel, égésszabályozással és hamueltávolítással, tehát nem igényel további beavatkozást.

Az erőmű nemcsak évi 700 tonnányi, üvegházhatást okozó gáztól mentesíti a környezetet, hanem gazdaságos energiaforrás is, mivel az olcsó faforgácsokat biomasszatüzelőanyagként hasznosítja.  

A biomassza-tüzelőanyag tárolását követően a biomassza-tüzelésű kazán automatikusan üzemel, égésszabályozással és hamueltávolítással, tehát nem igényel további beavatkozást.”

Miért éppen a Centrica Business Solutions Zrt.?

  • Megértette, hogy a kórház egy zöld energiaforrást szeretne találni.
  • A helyi erdészeti vállalatokkal működött együtt, hogy találjon egy állandó beszállítót, amely biomasszatüzelőanyagnak való faforgáccsal látja el a kórházat.
  • Régóta fennálló üzleti partnerség az ügyfél és a Centrica Business Solutions Zrt. között.