1. Kezdőlap
 2. > Esettanulmányok

Energiahatékony rendszer receptre

Energiatakarékos megoldást dolgoztunk ki a költségek csökkentése és a betegek kényelmének növelése érdekében egy regionális kórházban.

A diagnózis szerint elérkezett a változtatás ideje

Egy kórház döbbenetes mennyiségű energiát fogyaszt a nap minden órájában. Tekintettel a napi 24 órás betegellátásra és a sürgősségi eljárásokra, az energiaellátásnak állandónak és megbízhatónak kell lennie. A régebbi, kevésbé energiahatékony rendszereket és berendezéseket, amilyeneket ebben a kórházban is használnak, korszerűsíteni kell, hogy képesek legyenek kielégíteni a szükségleteket.

Az NHS angliai károsanyagkibocsátás-csökkentési stratégiája (CRS) 2050-ig 60%-os csökkentést irányoz elő, így az új megoldásokkal szemben elvárás a lehető legnagyobb CO2 csökkentés.

Bőségesen megtérülő megoldások létrehozása

Több módját megvizsgáltuk annak, hogyan válhat a kórház energiatakarékosabbá, és felelhet meg az NHS új, szigorú energetikai célkitűzéseinek.

Energiagazdálkodási rendszerünk segítségével ki tudtuk mutatni számos berendezés, köztük a légkondicionáló berendezések, a világítás, sőt, még a kávézóban használt gépek fogyasztását is. Hamar kiderült, hogy a kórházban a használati melegvizet előállító, elavult gázturbinás egység egyszerűen nem elégítette ki a kívánalmakat.

Teljesítménynövelés a pazarlás csökkentésével egybekötve

Egy rendkívül hatékony, új ENER-G CHP rendszert szereltünk fel. Ez az energiatermelés során keletkező hő felhasználásával – intelligens, minden tekintetben előnyös megoldásként – alacsony költséggel biztosítja az épület fűtését és melegvíz-igényét.

A földgáz üzemű 1,55 MW-os MTU egység teljesítménye 500 kWe-vel nagyobb a korábbi gázturbinás motorénál, így a megtakarított energiamennyiség is jóval nagyobb.

A berendezés számítógépének segítségével a rendszer valós időben ellenőrizhető, így bármilyen probléma azonnal megoldható. Szükség esetén archív adatok teljes körű összegyűjtését is lehetővé teszi.

Sok kicsi sokra megy

A kórházban történt nagyobb változtatások mellett számos kisebb, energiafogyasztást csökkentő, költséghatékony intézkedést javasoltunk.

Továbbra is együttműködünk a kórházzal, és feltett szándékunk, hogy segítsünk megvalósítani energetikai célkitűzéseiket, és növelni az eddig elért – jelenleg évente több mint 240 000 eurós – megtakarítást.

Miért érdemes az ENER-G CHP-t választani?

 • Pénzügyi megtakarítás a hagyományos energiaellátással szemben
 • Éghajlatváltozási adók elkerülése
 • Az elsődleges energiamegtakarításnak köszönhetően csökken az energiaszámla
 • A nagyobb hatékonyság az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi, ellensúlyozva a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban vállalt kötelezettségek hatását
 • Nagyobb ellátási biztonság és bőségesen rendelkezésre álló meleg víz
 • Rugalmas beszerzési lehetőségek
 • Nincs beruházásigény
 • Áfa-megtakarítás
 • Hozzáférés az állami szektorban egyébként nem elérhető, nagyobb tőkejuttatásokhoz
 • Támogatásból történő finanszírozás lehetősége