media-profili-case-study
  1. Kezdőlap

A Media Profili az energetikai önellátás útján a Centrica Business Solutions fotovoltaikus megoldásaival

Amikor a tervezés és a fenntarthatóság összefonódása a hatékonyság és a versenyképesség növekedését eredményezi

8.000
tetőre telepített fotovoltaikus panel
4 GWh
éves szinten előállított tiszta energia
900K
€/év becsült várható megtakarítás

A fenntarthatóság a felelősségtudatból fakad: ez a Media Profili, a lapraszerelt bútorok és bútoripari félkész termékek gyártására szakosodott, nagy múltú trevisói cég vezérelve. Egy minden ízében olasz vállalat, amely mára versenyképes az ágazat legnagyobb cégeivel, és a piac legjelentősebb globális szereplőit, különösen a kiskereskedelmi üzletláncokat látja el termékeivel, amelyek a világ minden táján fellelhetők az üzletek polcain, Észak-Amerikától Európán át Japánig.

Egy innovatív vállalkozás, amely a fenntarthatóságot egy soha véget nem érő utazásnak tekinti, amelynek segítségével nap mint nap képes fejlődni. A Pasquali család által 1982-ben alapított vállalat a folyamatos növekedési stratégiát követve az évek során átvette a piacon elérhető legjobb megoldásokat és proaktívan alkalmazkodott a rohamosan fejlődő iparághoz, folyamatosan korszerűsítette gyártási folyamatait, új anyagokat és technológiákat fejlesztett ki, valamint bővítette termékpalettáját annak érdekében, hogy partnerei számára a legjobb minőségű és költséghatékony gyártási megoldásokat nyújtsa.

Ez a dinamikus fejlődés lehetővé tette a vállalat számára, hogy a technológia, a know-how, a kézművesség, a szenvedély és a gondoskodás mellett a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartva a félkész termékektől a kész bútorokig terjedő skálán mozogjon. Az üzleti tevékenység és a termékelőállítás ezen egymást átfedő értelmezése hozzájárult a hatékonyság, a versenyképesség és a környezettudatosság növeléséhez, miközben tiszteletben tartja a természeti környezetet és a közösséget.

Nicola Pasquali, a Media Profili energiagazdálkodási igazgatója így nyilatkozott erről: „A Media Profili vállalatnál szilárdan hiszünk abban, hogy a környezeti fenntarthatóság tökéletesen összehangolható a gazdasági fenntarthatósággal. Minden egyes euró, amelyet egy élvonalbeli vállalat a környezeti fenntarthatóságra fordít, jelentősen hozzájárul a cég gazdasági fenntarthatóságának javulásához. A kisebb költségeket leszámítva az energiaköltségek megháromszorozódtak az elmúlt évben, így a megújuló forrásokból származó energia a gazdasági megtérülés szempontjából is mindenképpen előnyös”.

A Media Profili vállalatnál szilárdan hiszünk abban, hogy a környezeti fenntarthatóság tökéletesen összehangolható a gazdasági fenntarthatósággal.
Minden egyes euró, amelyet egy élvonalbeli vállalat a környezeti fenntarthatóságra fordít, jelentősen hozzájárul a cég gazdasági fenntarthatóságának javulásához.”
Nicola Pasquali, Media Profili energiagazdálkodási igazgató

Az egyik legnagyobb, tetőre telepített naperőmű

Erre az elvre épült a Centrica Business Solutions-szel való együttműködésünk, amely a Centrica által valaha kiépített egyik legnagyobb, 64.000 négyzetméteres területet lefedő, tetőre telepített fotovoltaikus naperőmű megvalósítására irányult. A több mint 8000 fotovoltaikus panelből álló erőmű évente több mint 4 GWh tiszta energiát állít elő, amelyet a vállalat teljes mértékben maga használ fel az üzem termelési igényeinek kielégítésére.

Ez elősegíti a CO2-kibocsátás drasztikus csökkentését, és tovább erősíti a megkezdett szén-dioxid-mentesítési folyamatot és a vállalat fenntartható jövőjét.
Pasquali szavait idézve: „Az az álmunk, hogy elérjük az energetikai önellátást, ami nemcsak fontos környezeti, hanem jelentős gazdasági előnyökkel is jár, ez pedig alapvető célkitűzés, amely segít a versenyképességünk növelésében”.
Elég, ha csak azt vesszük, hogy a vállalat energiafogyasztása ma több mint 50 millió kilowattóra évente, és a Centrica Business Solutions által kiépített naperőmű a 2023-as energiaárakból kiindulva átlagosan évi 900.000 euró becsült várható megtakarítást eredményez.

Kimagasló szervezőképesség a speciális munkafolyamatokhoz

A vállalat napi működésének megszakítása nélkül kevesebb mint 5 hónap alatt elvégzett telepítés a szervezés tökéletes megtervezését igényelte annak érdekében, hogy a biztonságos helyszíni munkavégzés, a határidők pontos betartása, a közúti forgalomban bekövetkező esetleges fennakadások kezelése és a hatékony kivitelezési folyamat biztosítva legyen. Különösen a kivitelezés felgyorsítása és a cég működésének zavartalan fenntartása érdekében a Centrica Business Solutions - a legszigorúbb biztonsági feltételek mellett - kevesebb mint egy nap alatt a rendszer összes modulját le tudta rakni a tetőre 223 raklap speciális helikopteres szállításával.

Minden egyes raklapot kb. másfél perc alatt emeltek fel és helyeztek a tetőre, ami kimagasló szervezőképességről tanúskodik. Ezenfelül a raklapok elhelyezése a tető teljes felületére, és nem csak körben a szélére (ahogyan az egy darus teherautó esetében történt volna) azzal a további előnnyel járt, hogy csökkent a panelek kézi mozgatásának szükségessége a tetőn, mivel azok már eleve a végleges telepítési helyük közelében voltak.

 

Media Profili: Fenntarthatóságra tervezve

‘Fenntarthatóságra tervezve’ a Media Profili számára azt jelenti, hogy a fenntartható termékek tervezésének képessége lesz a jövőbeli vezető szerep meghatározó tényezője. A fenntarthatóságot célzó tervezés a következő évek meghatározott cselekvési irányvonala, és ezt a stratégiát szem előtt tartva a vállalat az évek során növelte elkötelezettségét a környezetvédelem iránt, új anyagokat és technológiákat fejlesztett ki, hogy partnerei számára a legjobb fenntartható, minőségi és gazdaságos gyártási megoldásokat nyújtsa, amelyek célja egy teljesen környezettudatos termelési folyamat megvalósítása.

Ezek közül kiemelkedik az energiakibocsátás csökkentése a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelés és a felhasználás nyomon követése révén. A vállalat gondosan elemezte energiafelhasználásának minden egyes szegmensét a fogyasztás csökkentését célzó fejlesztési folyamatok meghatározása és bevezetése érdekében, és olyan megoldásokat alkalmazott, amelyek jelentősen mérsékelték a villamosenergia-fogyasztást, következésképpen a költségeket és a kibocsátást, összhangban a környezeti fenntarthatósággal és a környező közösség tiszteletben tartásával.

Pasquali így összegzett: “Az elkövetkező években a megújuló energia előállításának további módjait fogjuk kifejleszteni, és ambiciózus céljaink eléréséhez olyan partnerekre lesz szükségünk, mint a Centrica Business Solutions. Nem pusztán egy szolgáltatóra, hanem a technológiai fejlesztések terén körültekintő és naprakész partnerre, aki tanácsadói szemlélettel és a legmagasabb szintű technikai-szervezési ismeretekkel is képes támogatást nyújtani számunkra.

Még több esettanulmány

Egy 1 MWe kapacitású telepített CHP egységnek köszönhetően Európa legnagyobb sütőipari üzemei évi…

A vállalat a Centrica Business Solutions segítségével strukturált szén-dioxid-mentesítési programot…

Az Accord Healthcare a Centrica Business Solutions-t kérte fel egy olyan kulcsrakész megoldás…

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.