1. Kezdőlap

A Saint-Gobain Italia úton a karbonsemlegesség felé

A multinacionális vállalat ambiciózus CO2-csökkentési törekvéseinek részeként a Centrica Business Solutions támogatásával, és az Eni gas e luce vállalattal partnerségben kapcsolt energiatermelő berendezést telepített a termoli (Olaszország, Campobasso megye) üzemébe.

Az 1665-ben Párizsban XIV. Lajos, a Napkirály megbízásából alapított Saint-Gobain a hagyományos kézművesség, az ipari logika és a technológiai innováció ötvözésének köszönhetően a versailles-i kastély Tükörtermének megalkotásával kezdte meg működését. Ma már 72 országban van jelen, 167 000 alkalmazottal és több mint 38 milliárd eurós forgalommal (2020-as adatok alapján). Olaszországban 36 telephelyet üzemeltet és mintegy 2200 embert foglalkoztat, forgalma 660 millió euró (2020-as adatok alapján), amelynek fele a fenntartható építési ágazatból származik.

Gaetano Terrasini, a Saint-Gobain Italia ügyvezető igazgatója szerint "az általunk tervezett és gyártott anyagok között sok olyan van, amelyek segítik ügyfeleinket abban, hogy energiatakarékosabb épületeket építsenek. A fenntarthatóság azonban az egész csoport számára kulcsfontosságú célkitűzés, olyannyira, hogy nemzetközi szinten elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re elérjük a karbonsemlegességet.”

Ennek az elkötelezettségnek megfelelően a Saint-Gobain Italia 2018-ban energiahatékonysági projektet hajtott végre a Molise tartománybeli Termoliban található üzemében, amely 22 hektár összterületen 30 000 négyzetméter fedett területet foglal el, és évente akár 24 millió négyzetméter bevonatos gipszkartonlapot is képes előállítani.

A megoldás

A 2002-ben átadott termoli üzem mintegy 70 embert foglalkoztat, és már az elejétől kezdve számos intézkedést valósított meg a fenntarthatóságra irányulóan, nem utolsósorban a 2003-ban megszerzett ISO 14001 tanúsítványt, valamint egy innovatív intelligens világítási projektet, amelynek keretében LED-lámpákat és intelligens irányítási rendszereket vezettek be.

A Saint-Gobain által kiírt, nagyon szoros versenyt hozó pályázatot követően, amelyen a világ összes jelentős, kapcsolt energiatermelő létesítményt megvalósító vállalata és a főbb közműszolgáltatók vettek részt, 2018-ban a Centrica Business Solutions nyerte el a projektet az Eni gas e luce partnerségével.

A teljes egészében a Centrica Business Solutions által "kulcsrakészre" tervezett, épített, finanszírozott és üzemeltetett kapcsolt energiatermelő berendezés – amelyhez 10 éven keresztül közvetlen műszaki karbantartási szolgáltatást is a Centrica nyújt - a saját termelésű hőenergia hatékony hasznosításának köszönhetően képes az üzem villamosenergia-szükségletének 78%-át fedezni.

"A termoli gyár egyike azon üzemeinknek, amely a lemezszárításhoz a kapcsolt energiatermelésre álltak át" - mondja Terrasini - "a Centrica Business Solutions-ben egy nagyon agilis, professzionális és tapasztalt partnert találtunk."

Azért választottuk a Centrica Business Solutions-t, mert nagyfokú rugalmasságról és tervezési sebességről tettek tanúbizonyságot, valamint azért is, mert hajlandóak voltak belemenni a folyamataink dinamikájába és megosztani velünk a projekt kockázatait.
Gaetano Terrasini, CEO, Saint-Gobain Italia

Eredmények az ügyfél számára

A Saint-Gobain Italia a metángáz fogyasztás megtakarításával számolt, amelyet a kapcsolt energiatermelési folyamatból visszanyert és a gipszkartonszárító kemencében felhasznált hőhulladék hasznosításával ért el. Az energiahatékonyság és a termoli üzemben a működési költségek ebből eredő csökkenése mellett a kapcsolt energiatermelő berendezés évente több mint kétezer tonnára becsült CO2-csökkentést is képes garantálni, ami 100 000 fa szénelnyelő kapacitásának felel meg.

Még több esettanulmány

Egy 1 MWe kapacitású telepített CHP egységnek köszönhetően Európa legnagyobb sütőipari üzemei évi…

A vállalat a Centrica Business Solutions segítségével strukturált szén-dioxid-mentesítési programot…

Az Accord Healthcare a Centrica Business Solutions-t kérte fel egy olyan kulcsrakész megoldás…

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.