1. Kezdőlap
  2. > Esettanulmányok

Tarkett, a fenntarthatóság bajnoka

A mindig körforgásos gazdaságra, energiatakarékosságra és károsanyag-kibocsátás csökkentésre orientált multinacionális vállalat sikere egy kombinált és egy fotovoltaikus erőmű létesítéseben.
310+40
megtermelt teljesítmény a kombinált + naperőmű által
21%
elektromos energiaszükséglet fedezve
830
tonna éves CO2 kibocsátás csökkenés

A fenntarthatóság elkötelezettje

A Tarkett, a beltéri padlóburkolatok és sportfelületek gyártásában globálisan vezető francia multinacionális vállalat. Stratégiájának fontos része a környzeti fenntarthatóság. 2010-ben a körforgásos gazdasági projektekben már erősen érintett vállalat úgy döntött, hogy csökkenti az energiaköltségeit, így növelve a Narniban található gyár versenyképességét, valamint csökkentve a hálózatról történő energiafogyasztást és az attól való függőséget. Általános célként fogalmazták meg, hogy 2020-ra 10%-kal csökkentsék az energiatermelés károsanyag kibocsátását.

Ezért a Centrica Business Solutions 2014-ben kombinált (hő, energia és hűtővíz termelő) erőművel szerelte fel a Narniban található gyárat, majd 2020-ban aktivált egy 40 kW teljesítményű fotovoltaikus integrált napelem rendszert is.

A megoldás

A Centrica Business Solutions által személyre szabott E310 földgáz-kombinált erőmű 310 kW villamos energiát, 170 kWt hőteljesítményt és 106 kWf hűtőteljesítményt biztosít, kielégítve a villamosenergia-szükséglet 21%-át és a hőigény 16%-át, 6000 kWe egyenértékű hűtést termel.

A projekt nagyon sikeres volt, így a továbbiakban a 41 kW napelem rendszer telepítését is mi végeztük. Rendszereinket a nap 24 órájában, a hét minden napján, energetikailag felügyelik az energy insight megoldásunkkal és a PowerRadar™ felhő alapú platform segítségével.

A Centrica BUsiness SolUtions vállalatot 2013-ban ismertük meg, aMikor már foglalkoztunk a kibocsátásunk csökkentésével, az anyagok újrahasznosításával és az energiafogyasztás
optimalizálásával. A Centrica által nyújtott technológiának köszönhetően elértük a 2020-ra kitűzött célokat. Ezért választottuk a Centrica BUsiness SolUtions-t az új napelem rendszer megvalósításához is, és 2030-as célok tekintetében a továbbiakban is szeretnénk együtt dolgozni velük.
Federica Meloni, energetikai igazgató, Tarkett

Az eredmény

A Centrica által telepített erőművek, az integrált energy insight és PowerRadar™ megoldások révén a Tarkett évi 830 tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, ami 40 000 fa által lekötött szén-dioxidnak felel meg. Hat éves működése alatt a telephely több mint 10 GWh villamos energiát termelt. Az alacsonyabb energiaköltségek jelentős hatással voltak a termelési költségekre, a Tarkett versenyképessége jelentősen növekedett. Ráadásul a Centrica Business Solutions által épített üzem méretezésének köszönhetően az üzem hétvégenként energetikailag autonóm.

Még több esettanulmány

Egy 1 MWe kapacitású telepített CHP egységnek köszönhetően Európa legnagyobb sütőipari üzemei évi…

A vállalat a Centrica Business Solutions segítségével strukturált szén-dioxid-mentesítési programot…

Az Accord Healthcare a Centrica Business Solutions-t kérte fel egy olyan kulcsrakész megoldás…

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról

  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra

  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.