Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
A világ néhány országának zászlaja.
News post

Jorge Pikunic beszéde az ENSZ-ben

Jorge Pikunic a 'dolgok internetjéről' valamint az elosztott energiáról beszélt a World Summit on Innovation & Entrepreneurship világkonferencián az ENSZ-ben.

Tavaly a Centrica létrehozta az új globális Elosztott energia- és áramellátás üzleti területet, amelynek célja segítséget nyújtani nagy energiafelhasználóknak a fogyasztásuk kézben tartásához.

Ügyvezető igazgatónk, Jorge Pikunic tegnap az innovációs és vállalkozási témákkal foglalkozó világkonferencián beszélt az ENSZ-ben New Yorkban. Beszédének témája: „A dolgok internete és az energia találkozása: A fenntarthatóság az otthonokban kezdődik.“

Az alábbiakban elolvashatja a beszéd teljes szövegét.

„Jó reggelt kívánok! Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek.

A Centricánál dolgozom, egy nemzetközi energia- és szolgáltatóvállalatnál, amely az Egyesült Államokban Direct Energy márkanév alatt tevékenykedik.

Pozíciómat tekintve az Elosztott energia- és áramellátás üzleti területének ügyvezető igazgatója vagyok – ez azon két nemzetközi üzleti területünk egyike, amelyeket csupán pár hónapja hoztunk létre válaszul az energiaellátás világát alapjaiban megváltoztató trendekre.

Néhány háztömbre innen, a Pearl Streeten épült meg az első központi erőmű az 1800-as évek vége felé. New York városa tehát megélte a mindannyiunk által megszokott energetikai rendszer kezdeteit.

Mi, az energiaszolgáltatók biztosítjuk Önöknek, a vásárlóknak a tevékenységükhöz szükséges energiát. Felkapcsolunk egy kapcsolót és világos van, majd a hónap, a negyedév vagy az év végén kapunk egy számlát. Anélkül, hogy pontosan ismernénk az energia felhasználásának módját, vagy hogy honnan származik. Passzív fogyasztók vagyunk.

Ma már nem az 1800-as éveket írjuk. A mai világunk viszont nem is lehetne ettől eltérőbb.

A magam részéről három trendet látok, amelyek alapjaiban változtatják meg az energetika világát.

Az első a megújuló energia felhasználásának elterjedése. Itt az Egyesült Államokban több mint 25 GW napenergetikai kapacitást telepítettek – ez több mint 5 millió háztartás áramellátásához elegendő.

Az emberek energiához való viszonya változóban van. A Centricánál 28 millió ügyféllel rendelkezünk. Meglátásunk szerint a vevők választási lehetőséget szeretnének, kézben kívánják tartani a dolgokat, és lehetőséget akarnak arra, hogy kevesebb energiát használjanak fel. Emellett egyre nagyobb mértékben kívánják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást is.

A technológia egyre szélesebb körben válik elérhetővé . Az elektromosság eltárolása például hamarosan elterjedt és megfizethető technológiává válik. A lítium-ion akkumulátorok ára 53%-kal esett 2012 és 2015 között (GSR, 2015). Azonban a digitális technológiában és az adatelemzésben végbemenő változások valószínűleg még fontosabbak. A dolgok internete alapvető hatással lesz az üzleti tevékenységünkre. Becslések szerint a világon 2020-ra 50 milliárd készülék csatlakozik majd az internethez. A big data és az elemzések révén a szolgáltatók képesek hasznos felismerésekhez jutni az ügyfeleik számára, amelyek megértéshez és a magatartásuk megváltozásához vezetnek, például csökkentik a felhasznált energia mennyiségét. Az egyik termékünk, az innovatív, vezeték nélküli érzékelőtechnológiát alkalmazó Panoramic Power, éppen ezt teszi.

Ez a három trend (a megújuló energiák, az energiához való hozzáállás, és a technológiához való hozzáférés) azt jelzi, hogy a passzív fogyasztók ideje lejárt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az energiaellátás helye – az energia termelésének és kezelésének helyszíne – is megváltozik. Az energia termelése közelebb kerül a fogyasztás helyéhez, és emellett a helyi energetikai rendszerek és mikrohálózatok elterjedését is megfigyelhetjük.

So ask me what the internet of things means for energy and it’s this: the democratisation of energy. Egy maréknyi piaci szereplőtől eljutunk több tízezer nagy energiafelhasználóig, valamint több millió háztartásig és kisvállalatig, amelyek mind szerephez fognak jutni.

Köszönöm. "

 

 

Ha újságíróként szeretne kapcsolatba lépni médiaügyekért felelős csapatunkkal, vegye fel velünk a kapcsolatot: media@centrica.com