1. Kezdőlap
Hirek

Segítséget nyújtani vállalatoknak energiafogyasztásuk kézben tartásához

Jorge Pikunic, az Elosztott energia- és áramellátás üzleti terület ügyvezető igazgatója a vállalkozások energiaellátásának jövőjéről beszél.

7th Március 2016

A múlt hónap végén Bill Gates közzé tette éves levelét, amelyben kiemelte az energia rendkívüli szerepét a mindennapjainkban. Ha Gates-et az energiáról kérdezzük, akkor válasza alapján minden alkalommal, amikor felkapcsoljuk a lámpát vagy elfordítunk egy hőfokszabályozó tárcsát, hogy melegebbé (vagy hűvösebbé) tegyük az otthonunkat vagy munkahelyünket, egy szuperhatalmat veszünk igénybe. Hozzáférés az energiához.

A nyugati világban az utóbbi 150 évben túlnyomórészt nagy, központi forrásokból biztosították az energiaellátást. Az erőműveket szénnel, gázzal és nukleáris, illetve az utóbbi időben például szélerőműparkokból származó megújuló energiával működtetik.

A globális energiapiac azonban az átalakulás időszakát éli, egy olyan időszakot, amelyben megpróbálunk egyensúlyozni a szükségletek – például a lámpáknak világítaniuk kell – és a szén-dioxid-kibocsátások csökkentése és az energia lehető legelérhetőbbé tétele között.

Ahogy Gates fogalmaz: „új találmányok szükségesek ahhoz, hogy megállítsuk a klímaváltozást és mindenki számára megfizethetővé tegyük az energiát.

„Miért is? A nap- és a szélenergia megbízható energiaforrás mindaddig, amíg süt a nap, és fúj a szél. Az embereknek viszont akkor is szükségük van megbízható energiára, ha felhős az ég, ha éjszaka van, vagy ha éppen nincs légmozgás. Ezért az energetikai vállalatok gyakran kiegészítik a megújuló forrásokat olyan fosszilis tüzelőanyagokkal, mint például a kőszén és a kőolaj, amelyek üvegházhatást okozó gázokat bocsátanak ki.“

Mint vállalat, a Centrica nagy összegeket fektet a megújuló energiaforrásokba és a földgázba. Nagy mértékben támogattuk a megújuló energiákat, ennek jegyében több mint 1 milliárd fontot fektettünk be szélerőműparkok világszínvonalú flottájának kifejlesztésébe és üzemeltetésébe az Egyesült Királyságban, miközben az Atlanti-óceán mindkét partján segítettünk az ügyfeleknek a nap energiájának kiaknázásában. Ezenkívül kis- és nagyméretű gáztüzelésű erőművek üzemeltetésében is egyaránt fontos szerepet játszunk.

A szélerőműparkok és a napenergia-panelek számának növekedése kétség kívül kedvező a környezetre nézve, ez azonban nagyobb nyomás alá helyezi a villamos hálózatainkat, ami elkerülhetetlenül hatással van a pénztárcánkra. Ráadásul a megújuló energiák nem feltétlenül jelentik a gázfelhasználás végét. Valójában a gáz továbbra is kritikus fontosságú marad, mivel ki kell pótolni ezeknek az eszközöknek a hiányosságait, véli Gates.

A valószínűleg csak ritkán működő nagy kapacitású erőművek építése gazdaságilag nem kifizetődő. Az elosztott energia új világa van kialakulóban a szemünk előtt - a hangsúly eltolódik a nagy, központosított energiatermeléstől az energiához való lokálisabb, decentralizáltabb megközelítés irányába.

Akkumulátoros tároló létesítmények lehetővé teszik, hogy a rendszerben keletkező energiatöbbletet eltároljuk felhős, szélcsendes napokra. Az intelligens energiagazdálkodás pedig azt jelenti, hogy hatékonyabban, és a lehető legjobb időben használjuk fel az értékes energiánkat.

A Centrica egy olyan új globális vállalkozást épít, amely mindezeket az elemeket egy kézből kínálja, hozzásegítve a nagy energiafelhasználókat, így vállalatokat és kórházakat ahhoz, hogy saját kezükbe vegyék az energiafelhasználásukat. Maguk határozzák meg az energiaszükségletüket, hogy milyen mértékben és mikor használják fel, hogy hol és mikor termelik meg a saját energiájukat, és hogy miként használhatják fel a hálózatot jövedelemszerzésre.

Úgy hangzik, ugye, mintha túl sok és keményt munkát igényelne? 

Mi pedig a partnerük leszünk a legjobb megoldások megtervezésében, telepítésében, üzemeltetésében és a legjobb működésük biztosításában, miközben lehetővé tesszük az ügyfélnek, hogy vállalkozása irányításával foglalkozhasson.

 

 

Ha újságíróként szeretne kapcsolatba lépni médiaügyekért felelős csapatunkkal, vegye fel velünk a kapcsolatot: media@centrica.com

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.