A világ néhány országának zászlaja.
  1. Kezdőlap
Hirek

Sikeres Centrica-aukció a kapacitáspiacon

216 millió eurós rugalmas energiatároló és gázüzemű energiatermelő beruházás.

A Centrica plc a mai napon megerősítette, hogy rugalmas erőművek építését tervezi, és ennek érdekében 15 évre szóló szerződést kötött több mint 500 MW új kapacitásra vonatkozóan.

A vállalat 2020 októberétől kezdődően kapacitáspiaci megrendeléseket nyert el az alábbi projektekhez:

  • Egy 49 MW-os akkumulátoros tároló létesítmény a cumbriai Roosecote-ban;
  • Két 50 MW-os gyors reagálású elosztott termelésű, gázüzemű erőmű a North East Lincolnshire-beli Briggben és a cambridgeshire-i Peterborough-ban
  • Egy 370 MW-os kombinált ciklusú gázturbina a norfolki King’s Lynnben.

A csúcsidőszak igényének fedezésére tervezett létesítmények építési munkálatai jövő tavasszal indulnak.

Jorge Pikunic, a Centrica Elosztott energia- és áramellátás üzleti területének ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagy örömünkre jó pozícióban vagyunk ahhoz, hogy véghez tudjuk vinni az új rugalmas energiatermelés és akkumulátoros tárolás területén ezeket a fontos beruházásokat, amelyek kulcsfontosságú szerepet fognak betölteni az áramellátás biztosításában és a hálózati stabilitás támogatásában az új megújulóenergia-termelő létesítmények hálózatra kötésével.

„Hisszük, hogy vállalkozások és más nagy energiafelhasználók előtt is nyitva áll a lehetőség, ezért segítünk nekik új bevételi forrásokat kiaknázni és telephelyeiket rugalmasabbá tenni, saját helyi berendezések telepítésével vagy meglévő energiatermelő eszközök optimalizálásával.”

A világ egyik legnagyobb akkumulátoros tárolója képes mintegy 50 ezer otthon igényének lefedésére elegendő energiát felvenni, és az igény ingadozására egy másodpercen belül reagálni.

Akkumulátoros tárolás.

Az új, gyors reagálású üzemek gázmotorok segítségével két percen belül mintegy 100 000 otthon ellátásához elegendő áramot termelnek. A 2012-ben bezárt, korábbi King’s Lynn-i erőmű egy új gázerőmű helyéül is szolgál majd, amely több mint 370 000 otthont fog ellátni.

A Centrica Langage-i, South Humber Bank-i és Brigg-i gáztüzelésű erőműve és a Centrica 20 százalékos érdekeltségével az Egyesült Királyságban üzemelő nukleáris flotta 16 reaktora egy évre szóló kapacitásmegállapodást kötött 2020. októberi kezdettel.

Szerkesztői jegyzetek:

Jegyzet: Minden kapacitásmegállapodás az üzleti, energetikai és iparstratégiai minisztérium legkésőbb 2016. december 21-éig várható, végső megerősítésétől, valamint a kapacitásmegállapodás legkésőbb 2017. január 23-áig várható kézhezvételétől függ.

  • A Centrica egy nemzetközi energiaellátó és szolgáltató vállalat.
  • Újonnan létrehozott Elosztott energia- és áramellátás üzleti területünk arra összpontosít, hogy segítsen a vállalkozásoknak és más nagy energiafelhasználóknak kézben tartani az energiafogyasztásukat. Az elosztott energia, beleértve az energiahatékonyságot, a rugalmas termelést és az új technológiákat, olyan tevékenység, amely véleményünk szerint hosszú távon jelentős növekedési potenciált rejt magában a Centrica számára.
  • A Roosecote-i telephelyen eredetileg egy 1954-ben megnyitott, széntüzelésű erőmű üzemelt. 1991-ben ezt felváltotta egy gáztüzelésű erőmű, amelyet 2012-ben állítottak le, majd 2015-ben lebontottak, mivel működése a fennálló piaci körülmények között gazdaságtalanná vált.
  • A globális energiatárolási projektek teljes listája megtalálható a http://www.energystorageexchange.org/
  • A Langage, a Humber és a Centrica 20%-os érdekeltségével az Egyesült Királyságban működő nukleáris flotta 16 reaktora sikerrel indult a 2018/19-es és a 2019/20-as kapacitáspiaci aukción.

 

_____

Ha újságíróként szeretne kapcsolatba lépni médiaügyekért felelős csapatunkkal, vegye fel velünk a kapcsolatot: media@centrica.com

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.