Virág közeli képe.
  1. Kezdőlap
Hirek

Úttörő szerep a helyi energiapiacon Cornwallban

22,8 millió eurós program Cornwallban egy virtuális piactér kifejlesztésére és több mint 150 ingatlan új technológiával történő ellátására.

2nd December 2016

A globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a megújuló növekedés támogatására irányuló, intelligens energetikai kísérlet

A Centrica plc a mai napon egy úttörő kísérletet jelentett be: helyi energiapiacot alakítanak ki Cornwallban, amelynek keretében virtuális piactér jön létre, és új technológia kerül több mint 150 otthonba és vállalkozáshoz.

A partnerekkel együttműködésben véghezvitt, 22,8 millió eurós program teszteli a rugalmas energiaigényt, -termelést és -tárolást, és jutalmazza a helyi lakosok és vállalkozások rugalmasabb energiafelhasználását.

A következő három évben a Centrica Elosztott energia- és áramellátás üzleti területe megújulóenergia-termelőkkel, helyi vállalkozásokkal és más nagy energiafelhasználókkal együttműködve ingyenesen hajt végre intelligens technológiai fejlesztéseket, és szerel fel új energiatároló berendezéseket, új bevételi forrásokhoz juttatva az érintetteket. A csapat ezenkívül akkumulátoregységeket, kombinált mikro hőerőművet (CHP) vagy a kettő kombinációját is felszereli akár 100 lakásban.

A munkálatok befejeztével a résztvevők a legújabb intelligens technológiák használatával egy virtuális piactérhez csatlakoznak, ahol a hálózat részére és a nagykereskedelmi energiapiacon is eladhatják rugalmas energiakapacitásukat.

A program a központi energiatermeléstől az elosztott modell felé történő eltolódásra kíván reagálni, amelyben az energiatermelés és -menedzsment a keresleti helyhez közelebb zajlik.

Jorge Pikunic, a Centrica Elosztott energia- és áramellátás üzleti területének ügyvezető igazgatója elmondta: „Cornwall élen jár a megújuló energiatermelésben, ezzel azonban nagy terhet rótt a helyi hálózatra. Igyekszünk kideríteni, hogy akkumulátoros tárolással, rugalmas energiaigénnyel és -termeléssel hogyan csökkenthető az Egyesült Királyság villamosenergia-hálózatára háruló nyomás, hogyan kerülhető el a költséges hálózatbővítés, és támogatható a jövőbeni szén-dioxid-mentesítés.

“„Ez egyedülálló lehetőség arra, hogy a helyi vállalkozásokkal és otthonokkal együttműködésben, újfajta megközelítéssel segítsünk az ügyfeleknek jobban kézbe venni energiaellátásukat az Egyesült Királyságban, és potenciálisan az egész világon. Véleményem szerint ez jó példa arra, hogyan nézhet ki az energetika világa a jövőben – egy valóban decentralizált piac, ahol az energia intelligensebb, zöldebb és olcsóbb.”

A kísérletet a Centrica és a British Gas Energy for Tomorrow Alap finanszírozza az Európai Regionális Fejlesztési Alap 15,6 millió eurós támogatásával.  Az Elosztott energia- és áramellátás üzleti terület team új irodát is nyit Truróban, ahol egy projektmenedzserekből, műszaki szakemberekből és szoftverfejlesztőkből álló 23 fős csapat, valamint a partnerként közreműködő Western Power Distribution, a National Grid és az Exeter University bonyolítja le a kísérletet.

További tudnivalókért és a kísérletről készített rövidfilm megtekintéséhez látogasson el a www.centrica.com/cornwall weboldalra.

 

 

_____

Ha Ön újságíró, és szeretne kapcsolatba lépni médiacsapatunkkal, írjon a media@centrica.com

címre

Szerkesztői jegyzetek:

  • A Centrica egy energiaellátó és szolgáltató vállalat. Minden tevékenységünkben törekszünk ügyfeleink változó igényeinek kielégítésére.
  • Újonnan létrehozott Elosztott energia- és áramellátás üzleti területünk célja, hogy segítsen a vállalkozásoknak és más nagy energiafelhasználóknak kézben tartani az energiafogyasztásukat.
  • A hivatalosan 2017 tavaszán induló LEM programban a Centrica otthonokat és vállalkozásokat toboroz a kísérletben való részvételre.
  • A projekt 15,6 millió euró összegű finanszírozást kap az angol Európai Regionális Fejlesztési Alapból az európai strukturális és beruházási alapok 2014–2020 közötti időszakra elfogadott növekedési stratégiájának részeként.
    • Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) irányító hatósága a Helyi Közösségek és Önkormányzatok Minisztériuma.
    • Az Európai Unió által létrehozott Európai Regionális Fejlesztési Alap az innovációt, a vállalkozásokat támogató, munkahelyeket teremtő és a helyi közösségek megújulását célzó projektekbe invesztálva segíti a helyi területek gazdasági fejlődésének ösztönzését.  További információért keresse fel a https://www.gov.uk/european-growth-funding
    • weboldalt.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.