Office_Gathering
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

A 2050-es nettó zéró kibocsátás és a valóság között: az EU új 2040-es célkitűzései

A 2050-es év még távoli dátumnak tűnik, de talán nem is annyira az. Ezért az Európai Unió új célokat tűzött ki

Izgalmas évet zárunk, és sok újdonságot tartogat 2024 is. Egy dolog biztos, és ez a 2050-es évre vonatkozik: erről a dátumról ma már mindenkinek a nettó zéró kibocsátás jut eszébe, mivel az Európai Unió ezt a céldátumot tűzte ki a tagországok gazdaságai által okozott CO2-kibocsátás nullára csökkentésére. Ez a célkitűzés elsősorban az energiaágazatot, az energiatermelési paradigmát érinti, de a vállalkozások és a polgárok életét is. Élénk vita zajlik ennek a paradigmaváltásnak a költségeiről is, pedig az ökológiai átállás során a beruházások értékét megkellene haladniuk az általuk elért megtakarításoknak.

A nettó zéró kibocsátás végső célja az, hogy segítsen 1,5 °C-ra korlátozni az iparosodás előtti korszakhoz képest mért globális hőmérséklet-emelkedést. Az erre az időpontra való felkészülés egy olyan jövőkép kialakítását jelenti, amelyet - még mielőtt a megvalósításába belekezdenénk - a hátralévő időhöz kell viszonyítanunk. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy 2050 még messze van, és hogy van idő a cél eléréséhez szükséges valamennyi intézkedés megtételére.

De tényleg így van ez? Mit mondanak az átállás folyamatára vonatkozó adatok? Eközben az Európai Unió új, 2040-re elérendő célkitűzéseket fogalmazott meg.

 

2050 még messze van?

Bármi legyen is kinek-kinek véleménye az ökológiai átállásról, számos kormány számára már ki van jelölve a bejárandó út. Ezért jó megérteni, hogy hol tartunk most, és milyen messzire kell még eljutnunk, mivel a szigorúbb korlátozásoknak az innovációra gyorsító, nem pedig fékező hatással kellene lenniük.

Amikor számot vetünk azzal, hogy hol tartunk az ökológiai átállással, először is figyelembe kell vennünk, hogy célkitűzéseivel minden bizonnyal erőteljesen ösztönzi az innovációt. Elég csak megnézni a szabadalmak növekvő számát az elmúlt tíz évben, különösen az energetika területén. Az innováció mindig is a változás egyik erős mozgatórugója volt.

 

A világ helyzete

Kezdjük a világ helyzetével és egy elgondolkodtató adattal, hogy megértsük az ökológiai átállás „hőfokát". A Nemzetközi Valutaalap szerint 2030-ig csak a fejlődő országokban 2 trillió dollárnyi beruházásra van szükség - legnagyobb részt az energiatermelési ágazatban -, ha el akarjuk érni a nettó záró kibocsátási célt. Hatalmas feladat ez, amely politikai és gazdasági akaratot igényel.

Ezzel szemben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) Világenergia Kilátások (World Energy Outlook) című kiadványa arra figyelmeztet, hogy a Föld hőmérséklete az iparosodás előtti korszak óta már 1,2 °C-kal emelkedett. Mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie ebben a jelek szerint egyre bonyolultabbá váló helyzetben. Jó híreket jelentenek azonban a tiszta energiába történő beruházások, amelyek ugyancsak az IEA 2023-as beszámolója szerint 2020 óta 40 százalékkal nőttek. Valószínűleg ez annak a jele, hogy az átállás - az innováció által biztosított lendületnek köszönhetően - akkor generál beruházásokat az új tiszta technológiákba, amikor azok költséghatékonyak is. 

 

Az új uniós célkitűzések

Talán ez a forgatókönyv késztette az Európai Bizottságot arra, hogy 2040-re új célokat tűzzön ki. Természetesen nem ez az egyetlen ok, annak ellenére, hogy az EKB becslése szerint az éghajlatváltozás csak 2019-ben 1%-os GDP-csökkenést okozott az euróövezetben. A február elején kitűzött új célok abból a gyakorlati szükségletből is fakadnak, hogy elszámoltatási rendszert (úgynevezett globális értékelést) kell kialakítani a Párizsi Megállapodásban részes minden egyes ország által elért eredményekről. 

Mit írnak elő az új célkitűzések? A Bizottság szövege három forgatókönyvvel számol: 

  • 80%-os kibocsátáscsökkenés a 2030-as és 2050-es célkitűzésekkel összhangban
  • 85-90%-os kibocsátáscsökkentés a jelenlegi politikák kiterjesztésének következményeként
  • 90-95%-os kibocsátáscsökkentés az Éghajlatváltozással Foglalkozó Európai Tudományos Tanácsadó Testület ajánlásainak megfelelően

2024. február 6-án a Bizottság úgy döntött, hogy a legnehezebb utat jelöli ki mindenki számára, és célul tűzte ki a CO2-kibocsátás 90 százalékos csökkentését 2040-re az 1990-es szinthez képest.

 

Miért vannak most új célok?

Az új célok jelenlegi kitűzésében a formális és gazdasági okokon túlmenően szerepet játszik a politikai motiváció is. Júniusban választások lesznek, ahol az uniós országok megszavazzák az Európai Parlament új tagjait és következésképpen a végrehajtó szerveit. Minden jel arra utal, hogy a jelenlegi Bizottság markánsan ki akarta hangsúlyozni a kijelölt utat azzal, hogy nagyon erőteljes politikai örökséget hagy hátra utódainak, bárkik is legyenek azok.

Aztán ott van a 2023. októberi jelentés, amelyben a Bizottság a 27 tagállam politikáinak összegzett hatásáról nyilatkozva azt állítja, hogy a kibocsátáscsökkentés 2030-ban várhatóan csak 51%-t fog elérni (szemben az 55%-os céllal). Ez mindenképpen lökést ad a pálya újradefiniálására.

 

A kihívás még mindig nyitott: néhány ajánlás az új dokumentumból

Ugyanez a jelentés azt is megállapítja, hogy 2040-ben a megújuló energiaforrásoknak és a nukleáris energiának kell fedeznie Európa villamosenergia-termelésének 90 százalékát. Ez a kijelentés sokak számára inkább ajánlásnak, semmint kötelezettségnek tűnt, annak ellenére, hogy a megújuló energiatermelő rendszerek elterjedtségi mutatói már most is jók. A CO2-kivonási vagy eltávolítási technikák alkalmazása is terítékre kerül. Ezzel az általunk is nemrégiben érintett témával kapcsolatban kiemelendő, hogy e technológia egyik legújabb törekvése a kék hidrogén környezetbarát eljárással történő előállítása.

 

A Centrica Business Solutions megoldásai a nettó zéró kibocsátás érdekében

A napelem és a hőszivattyú a Business Centrica Solutions által kínált válasz minden olyan vállalat számára, amely megbízható, fenntartható és költséghatékony módon szeretne az Európai Unió által kitűzött nettó zéró kibocsátási cél felé haladni.

Amint az a Centrica Business Solutions legfrissebb kutatásából kiderül, a semmittevés költségei lényegesen magasabbak, mint a tiszta energiába és az energiahatékonyságba való beruházás. Aki úgy dönt, hogy a Centrica Business Solutions segítségével megváltoztatja az energiaparadigmáját, olyan megoldásokra számíthat, amelyek nullára csökkentik a kezdeti beruházást, és lehetővé teszik, hogy az ügyfélvállalat a hálózatinál alacsonyabb áron vásároljon energiát, mégpedig a szerződés teljes időtartama alatt. Ennek keretében PPA-szerződésekkel teljes mértékben finanszírozott megoldások állnak rendelkezésre a napelemes erőművek esetében.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és induljon el a nettó zéró felé vezető úton még ma.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.