Pharma_HU
 1. Kezdőlap
 2. > Knowledge Centre
 3. > Blog Posts
Blogs

27 év magyarországi tapasztalat: a tisztatér-technológia és a Centrica megoldásai

A tisztatér-technológia az építészeti, gépészeti és belső építészeti megoldások összességét foglalja magában, amelyek a különböző létesítmények belső levegőjének tisztítására szolgálnak.

A cél a szellőzőlevegő szennyezőanyag-tartalmának előírt határérték alá szorítása, folyamatos szinten tartása, a belső térben felszabaduló szennyezőanyag-források minimalizálása, illetve a bejutó szennyezőanyagok kiszűrése, eltávolítása. A technológiát jellemzően azokon a területeken alkalmazzák, ahol gondot jelentenek a levegőben szálló porszemek, mikrobák, aeroszol részecskék és különféle gázok. A legtöbb tisztatérben a hőmérsékletet és a páratartalmat is folyamatosan szabályozni, ellenőrizni kell. Vagyis a levegő folyamatos tisztán tartása és keringetése mellett hűteni és fűteni is kell. A tisztatér-technológiát Magyarországon elsősorban a gyógyszeriparban, a vegyiparban, a mikroelektronikában, az egészségügyben, az élelmiszeriparban és az autóiparban alkalmazzák. A Centrica kiemelkedő referenciákkal rendelkezik többek között a biotechnológiában, a gyógyszeriparban és az autóiparban. Számos hazai és nemzetközi vállalat fejlesztéseit és beruházásait kivitelezte Magyarországon. 

 

A tisztatér-technológia 8 leggyakoribb kihívása

 • Komoly, pénzügyileg is megterhelő feladat megfelelni a különböző követelményeknek, szabványoknak, előírásoknak, amelyek maradéktalan teljesítését számos auditor ellenőrzi, felügyeli.
 • Műszaki oldalon az jelent kihívást, hogy a minden követelménynek megfelelő rendszer energiahatékony működését is biztosítani kell.
 • Szintén összetett feladat, hogy a rendszerek karbantartása, korszerűsítése a lehető legrövidebb üzemszünettel járjon. A nap 24 órájában, folyamatosan működő üzemeknél minden leállás komoly veszteséggel jár.
 • Több projektnél jelentkezik az a feladat, hogy a rendszerben maximalizálni kellene a hővisszanyerést, de ez egyáltalán nem megoldott vagy nem működik megfelelően.
 • További feladat a redundancia optimalizálása. A cél a 100%-os eredmény elérése a fontos rendszereknél, de mindent duplikálni költséges.
 • Megfelelő hatékonysággal kell megoldani a levegő nedvesítését és szárítását, ahol arra szükség van. A Centrica tapasztalatai szerint a rendszereket több helyen ki sem építették, pedig szükség volna rájuk, másutt pedig hiába állnak rendelkezésre, nem használják őket.
 • Az egyre csak szaporodó követelmények és a biztonság növelése miatt elvárás a minél magasabb légcsere-szám, de ennek elérése körülményes és költséges.
 • A Centrica számos projektnél szembesült azzal, hogy a hűtőszobák vagy a precíz olvasztással működő olvasztóterek nem felelnek meg a tisztateres követelményeknek.  

 

Egy megoldás a 8 kihívásra 


A Centrica Business Solutions valamennyi felsorolt problémára talált és készített már megoldásokat. Komoly nemzetközi háttérrel rendelkező magyar cégként, számos sikeres projekttel, stabil, saját szakembergárdával biztosítja, hogy partnerei valóban a saját igényeikre szabott, korszerű megoldásokkal, fenntartható módon javítsák vállalkozásuk energiahatékonyságukat. A tapasztalt csapat a tervezéstől a kivitelezésen át egészen a validációs vizsgálatokig kézben tartja a projekteket, betartja a határidőket, garantálja a minőséget. A Centrica magasan képzett szakembergárdája a hét minden napján, 24 órában áll partnerei rendelkezésére.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

 • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
 • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
 • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.