CHP-HU
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

6 kérdés CHP rendszer telepítése előtt

A 6 kérdés, amelynek megválaszolásában segítünk Önnek, mielőtt CHP-rendszert telepítene szervezeténél - a megvalósíthatóságtól a finanszírozásig

Szervezete nagyobb fokú energiafüggetlenségre törekszik? A magas árak, a hálózatra nehezedő nyomás és a nettó zéróra való átállás arra késztetik Önt, hogy átértékelje energiafogyasztását? A kiszámíthatatlan költségekkel szembesülve sok vállalkozás vizsgálja a független energiaszabályozás lehetőségét. A biztonságos, rugalmas energiaellátás érdekében pedig sokan a kombinált hő- és villamosenergiát (CHP) alkalmazzák.

A CHP-rendszerek jól bevált alternatívát jelentenek a hagyományos ellátással szemben. Könnyen kezelhetőek és költséghatékonyak, így az Egyesült Királyság nettó zéróra való átállásában kulcsfontosságú szerepet játszanak. És mivel a beruházás egy-három év alatt megtérül, a CHP-rendszerből származó megtakarításokból további alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokat lehet finanszírozni.

Mielőtt azonban CHP-t telepítene saját helyszínén, figyelembe kell vennie néhány egyéb tényezőt is. A CHP-egységet tervezni, telepíteni, üzemeltetni, karbantartani és optimalizálni kell, hogy a lehető legjobban működjön. A helyi hő- és villamosenergia-termeléshez vezető út minden lépését támogatni tudjuk - és van 6 kulcsfontosságú kérdés, amelyek megválaszolásában segítünk Önnek az út során.

 

1. Megfelelő-e számomra a kombinált hő- és villamosenergia-termelés?

A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennie, az, hogy a kombinált hő- és villamosenergia-termelés megfelel-e az Ön szervezetének. Mindössze néhány lépésben segíthetünk felmérni, hogy a CHP megfelelő-e az Ön helyszíne esetében.

Az energiaadatok gyűjtése alapvető fontosságú az egység pontos méretezéséhez és a megtakarítások kiszámításához. Ehhez az Ön energiafogyasztását (hálózati villamosenergia és földgáz) és a kapcsolódó tarifákat (pl. p/kWh) használjuk.

Egy előzetes megvalósíthatósági tanulmány ezeket az adatokat használja fel annak értékeléséhez, hogy mennyire lehet működőképes Önöknél a CHP. Gáztüzelésű CHP-rendszerek esetében ezt gyakran a „spark-spread” kiszámításával végezzük. Ez megmutatja a hálózati villamosenergia-árak és.

a CHP üzemeltetéséhez szükséges gáz költségei közötti különbséget. Minél nagyobb a spark-spread, annál nagyobb lehet a befektetés megtérülése.

Egy helyszíni vizsgálat konkrétabb telepítési lehetőségeket és költségeket fog meghatározni. A telepítési költségek helyszínenként eltérőek lehetnek, több kulcsfontosságú tényezőtől függően:

  • A CHP-rendszer helye, a terület elosztása és a tervezésből adódó következmények
  • Zajproblémák, helyi előírások és karbantartási korlátozások
  • Kibocsátási előírások
  • Gáz rendelkezésre állása
  • Elektromos csatlakozások, pl. kisfeszültségű, nagyfeszültségű és hálózati korlátozások.
  • Hőintegráció

2. Biztonságosak és az előírásoknak megfelelőek a CHP-terveim?

A CHP-rendszer teljes élettartama alatt fenntartható előnyök biztosítása gondos tervezést igényel. Mi segítünk Önnek abban, hogy a rendszer megfeleljen az előírásoknak és a környezetvédelmi szempontoknak.

Néhány fontos kérdés, amelyet ellenőrizni fogunk az Ön számára:

  • Engedélyek: A CHP-rendszernek meg kell felelnie az olyan vonatkozó szabályoknak és kereteknek, mint például az építési vagy a környezetvédelmi engedélyek.
  • Alacsony károsanyag-kibocsátás: A CHP-nek meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályokban meghatározott kibocsátási határértékeknek.
  • Alacsony zajszint: A CHP helyétől függően figyelembe vesszük a zajkibocsátást. Ez irodák, hálószobák vagy más beépített területek közelében található CHP-egységek esetében döntő fontosságú.
  • G99/G100 védelem: A hálózatra csatlakoztatva a CHP-rendszernek meg kell felelnie a G99/G100 követelményeknek. Ha pedig az áramszolgáltató igényli, a reléknek lehetővé kell tenniük, hogy könnyen biztosítható legyen a további védelem.
  • Távfelügyelet: A CHP kapcsolódhat felhőalapú vezérlő-, védelmi és felügyeleti rendszerekhez.

 

3. Milyen típusú CHP-t telepítsek?

A választott útvonal több tényezőtől függhet - és attól, hogy milyen gyorsan szeretné a CHP-t üzembe helyezni. Többféle típusú CHP-rendszert tudunk felmérni, megtervezni és telepíteni, különböző mértékben testre szabva.

Választhat azonnal üzembe helyezhető CHP-rendszert a leggyorsabb telepítéshez, vagy testre szabhatja a tervezést, hogy az megfeleljen az Ön egyedi helyszíni igényeinek. Bármelyik megoldást is választja, tervezőcsapatunk segít Önnek felmérni a lehetőségeket, és eldönteni, hogy az Ön szervezeténél melyik a legjobb módja a CHP telepítésének.

4. Hogy tudom felügyelni a CHP-rendszerem teljesítményét?

Az Egyesült Királyság egész területén működnek CHP-rendszereink, amelyeket a PowerRadarTMsegítségével távolról felügyelünk.

A PowerRadar a saját webalapú felügyeleti platformunk. A házon belül kifejlesztett rendszert a különböző szervezetek a felhasználási és fogyasztási adatokhoz való egyszerű és kényelmes hozzáféréshez használják. A folyamatos, 24 órás felügyeletnek köszönhetően Ön valós időben követheti nyomon a CHP-rendszer teljesítményét, és így az energiagazdálkodását is szem előtt tarthatja.

A testreszabott jelentések révén pedig láthatja az Ön számára legértékesebb adatokat, amelyek segítségével tájékozott, adatokon alapuló döntéseket hozhat az energiagazdálkodással kapcsolatban. Akár a szükséges részletekre összpontosít, akár a jelentéstételi követelményekre, biztos lehet benne, hogy a szükséges adatok bármikor rendelkezésre állnak.

5. Hogy tudom maximalizálni a CHP-rendszerem teljesítményét?

A kombinált hő- és villamosenergia-termelés sikeres alkalmazása többet jelent a berendezés telepítésénél. A legjobb eredmények és a hosszú távú költségmegtakarítás érdekében olyan megoldásokat kínálunk, amelyekkel fokozhatja CHP-rendszerének teljesítményét.

  • Rugalmas CHP-finanszírozás: A tőkekorlátok és az egymással versengő prioritások bonyolíthatják a CHP üzleti tervét. Ám rugalmas finanszírozással Ön előzetes költségek nélkül is finanszírozhatja a CHP-t.
  • Alternatív CHP-tüzelőanyagok: Az Egyesült Királyságban a CHP-k közel 70%-a földgázzal működik, de mi számos alternatív tüzelőanyagot tudunk biztosítani az Ön szervezetének igényeihez igazodva. Úttörő szerepet töltünk be a hidrogénnel működő CHP területén, amelynek 25%-os keveréke már elérhető, és ennél több is fejlesztés alatt áll. És amíg hagyjuk, hogy a hálózat utolérjen minket, a zöldgáz-tanúsítás is elérhető, hogy már most csökkenthesse szén-dioxid-kibocsátását.
  • Az energia megjelenítése: Ha nem tudja mérni, nem tud rajta javítani. A PowerRadar segíthet Önnek abban, hogy jobban megértse saját energiavagyonát. A fokozott láthatóságnak köszönhetően nyomon követheti CHP-rendszere teljesítményét, és maximalizálhatja a benne rejlő lehetőségeket.
  • A CHP üzemeltetése és karbantartása A biztonságos, szabályoknak megfelelő és fenntartható CHP-rendszerek hosszú távon optimális megtakarításokat eredményezhetnek. Számos ágazatvezető CHP szolgáltatási csomagot kínálunk az Ön által igényelt ellátási szintnek megfelelően.

6. Miért válassza a Centrica Business Solutions-t CHP projektpartnereként?

A CHP telepítése komplex feladat lehet, de mi támogatjuk Önt a folyamat során és az eszköz teljes élettartama alatt. A Centrica Business Solutions piacvezető a CHP-piacon, világszerte több mint 700 MW általunk telepített kapacitással. Több mint 35 éves tapasztalattal rendelkezünk a kapcsolt energiatermelés területén, illetve világszerte műszaki ismeretekkel a CHP-projektek terén. Így bármilyen utat is választ a CHP-rendszer kiépítéséhez, mi minden lépésnél Ön mellett állunk.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.