Two commercial solar power engineers next to large scale solar panels - HU
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Eloszlatunk az ipari naperőműveket érintő 5 tévhitet

Rávilágítunk az ipari naperőművekkel kapcsolatos 5 tévhitre

Mivel az Egyesült Királyság 2021. évi villamosenergia-szükségletének 4%-át naperőművekben állították elő , egyre több szervezet vizsgálja, hogy az ipari szolártechnológia a megfelelő választás-e számukra. A növekvő érdeklődés és a beruházások ellenére azonban még mindig vannak tévhitek a szolártechnológiával kapcsolatban.

Megvizsgálunk az ipari szolártechnológiával kapcsolatos 5 tévhitet, amivel a vállalatok szembesülhetnek, és összeszedtük a tényeket, hogy eloszlassuk őket. Melyik alábbi tévhit gátolja meg abban, hogy kihasználja a nap energiáját?

 

1. tévhit: A napenergia túl drága, jelenleg nem tudunk ebbe beruházni

Az ingadozó energiaárak és a nehezen tervezhető költségvetések miatt lehetséges, hogy nem gondol nagyszabású beruházásra. Az energiaellátás biztosítására azonban még akkor is vannak egyéb lehetőségei, ha nincs is meg a napelemes beruházáshoz szükséges kezdőtőke.

A villamosenergia-vásárlási megállapodások (PPA) segíthetnek abban, hogy tőkebefektetés nélkül telepítsen naperőművet. Az olcsó villamosenergiát termelő napelemes rendszert mi telepítjük a vállalata telephelyére. Ezt követően a szerződés időtartama alatt a megtermelt villamosenergiát kedvezményes áron vásárolhatja meg. Így előzetes beruházás nélkül is megtakarításokat érhet el a napenergiával.

Az ipari naperőmű telepítésével a jövőben realizálhatja a megtakarításokat. A naperőmű telepítésével valószínűleg olcsóbban állíthat elő villamosenergiát saját felhasználásra, mintha a hálózatból vásárolná. Akár 30%-kal is alacsonyabb lehet a villanyszámlája, ami hosszú távon segíthet a költségek csökkentésében.

A helyszíni energiatermeléssel pedig csökkentheti a hálózattól való függőségét is. Mivel kevesebb villamosenergiát vesz fel a hálózatból, így kevésbé lesz kitéve a piaci árváltozásoknak. A kiegyensúlyozott költségekkel kiszámíthatóvá válnak az energiaköltségei és hatékonyan gazdálkodhat a költségvetéssel, így az ipari méretű naperőműnek köszönhetően még hatékonyabb és ellenállóbb lehet a vállalkozása.

2. tévhit: Nálunk nem érdemes naperőművet telepíteni, mert kevés a napos órák száma

Sok szervezet úgy véli, hogy a telephelyeiket nem éri elég napfény, vagy legalábbis nem elég ahhoz, hogy egy napelemes rendszer megtérülő beruházás legyen. A National Geographic szerint azonban óránként annyi napfény éri a Földet, ami egy egész évre fedezné a világ villamosenergia szükségletét. Más szóval, a napenergia meglepően jól működik függetlenül attól, hogy hol van telepítve.

Ez megmagyarázza, hogy sok szervezet miért képes villamosenergia szükségletének akár 50%-át, vagy néha még ennél is többet napenergiával fedezni. Ennek elengedhetetlen része az optimális rendszertervezés. Napelemes csapatunk a rendelkezésre álló hely maximális kihasználásával az Ön telephelyére szabott rendszert tervez. E téren immár 20 éves tapasztalattal rendelkezünk, így biztos lehet benne, hogy a legtöbbet hozza ki a napenergiából.

És mi a helyzet ott, ahol felhős vagy hűvös az éghajlat? Bár valóban a közvetlen napfény a legjobb a naperőművekhez, a napelemek még felhős napokon is tiszta és hatékony villamosenergiát termelnek. Ez azért van, mert:

  • a látható fény még mindig eléri a felszínt (ezért látunk),
  • az ultraibolya (UV) sugárzás is eléri a felszínt (ezért égnek le egyesek borult napokon is),
  • az infravörös fény szintén eléri a felszínt (ezért van az, hogy a felhős nyári napokon ugyanúgy meleg van).

A közhiedelemmel ellentétben a nagyüzemi naperőművek hűvösebb időben működnek a legjobban. A hőmérséklet és a teljesítmény közötti fordított kapcsolat részben megmagyarázza, hogy Németországban miért olyan sikeres a napenergia. Következésképpen függetlenül attól, hogy a létesítménye a világ mely pontján található, Ön is hasznosíthatja a nap energiáját

3. tévhit: A napelemet nagy tetőfelületre kell telepíteni – a mi telephelyünkön nincs erre hely

A napelemek nagy tetőfelületeken valóban jól működnek. Ezzel együtt előfordulhat, hogy máshol, például a talajon nagy, kihasználatlan terület áll rendelkezésre.

Az ipari napelemes rendszerekből is többféle van, ilyenek például:

  • a földre telepített napelemek. Ebben az esetben a napelemeket valamilyen kihasználatlan földterületre, például mezőkre telepítjük,
  • a tetőre szerelt napelemek, amiket épületek tetejére telepítünk,
  • az elektromos gépjárművek töltésére szolgáló napelemes autótetők, amik az elektromos gépjárművek számára termelnek villamosenergiát.

A földre telepített napelemmel a kihasználatlanul álló területet kihasználhatja energiatermelésre. Ebben az esetben a lehető legjobban kihasználhatja a már meglévő területet, függetlenül a telephelyen lévő épületek alapterületétől.

És ez fordítva is igaz. Ha nincs sok szabad terület, akkor is lehetnek lehetőségei a napelemes beruházásra. A nagy tetőfelület vagy az előtetők nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy az épületeket energiaforrássá alakítsa. Szakértőink segíthetnek meghatározni, hogy melyik szolártechnológiai megoldás a megfelelő az Ön számára. 20 éves tervezési tapasztalatunknak köszönhetően biztos lehet benne, hogy a rendszer maximálisan kihasználja a telephelyében rejlő lehetőségeket.

4. tévhit: A szolártechnológia folyamatosan fejlődik, jobban járunk, ha kivárunk

Ez minden technológiára igaz, nem csak a napelemekre. Egy jól karbantartott napelemes rendszer azonban több mint 25 évig is termelhet energiát. Ezért ha úgy dönt, hogy velünk dolgozik, mi garantáljuk a kiépített rendszer tartósságát, mivel Tier 1 gyártók, több évtizedre tervezett kiváló minőségű berendezéseit használjuk.

Ezen túlmenően az üzemeltetést és karbantartást (O&M) tartalmazó szolárcsomagjainkkal proaktív rendszerkarbantartást és gyors hibaelhárítást valósítunk meg. Így ha minket bíz meg a személyre szabott napelemes megoldás megtervezésével, telepítésével és karbantartásával biztos lehet benne, hogy a kiépített rendszer a jövőben is biztonságosan és megbízhatóan üzemel.

A szolártechnikával elért megtakarításait pedig más, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba is befektetheti. Az akár 30%-os áramköltség megtakarítás eredményeképpen gyorsabban elérheti a vállalatánál a nettó zéró kibocsátást, ha a meglévő rendszert még nagyobb fokú fenntarthatóságot biztosító hőszivattyúkkal egészíti ki.

5. tévhit: A szolártechnika telepítése sok munkával jár és a napi működéstől vesz el időt

Ez a legkönnyebben eloszlatható tévhit. Szolártechnika szakértőink személyre szabott szolgáltatást nyújtanak, ami mindenben a legjobbat nyújtja. A telepítendő rendszert az energiatermelést optimalizáló inverterekkel tervezzük meg, és kiváló minőségű berendezéseket telepítünk. Üzembe helyezést követően pedig annak egész élettartama alatt biztosítjuk a karbantartást és a rendszerfelügyeletet.

  • Teljes körű megoldásmenedzsment
  • Megfizethető, versenyképes árak, finanszírozási konstrukciók
  • A rendelkezésre álló helynek megfelelően szakszerűen tervezett és kivitelezett napelemes rendszerek
  • Biztonságos telepítés, minőségi kivitelezés
  • Kiemelkedő minőségű berendezések Tier 1 gyártói rendszerelemek felhasználásával
  • Maximális rendszertermelés és villamosenergia-megtakarítás
  • Az igényeihez igazított üzemeltetési és karbantartási csomagok

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.