Manufacturing_3
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Érjen el még nagyobb költség- és kibocsátáscsökkentést az energiahatékonyság maximalizálásával

Faragja le a rejtett üzemi és energiaveszteségeket az IoT (Internet of Things) energetikai adatai felhasználásával.

Az Energy and Sustainability Solutions magazin számára írt cikkében Mike Cumby, a Centrica Business Solutions munkatársa bemutatja, hogyan segít a fejlett energetikai adatgyűjtés az energia- és működési hatékonyság terén kézzel fogható gyors sikert garantáló megtakarításokon túl jelentős eredmények elérésében.

Ha úgy véli, hogy mindent megtett az energiahatékonyság érdekében, gondolja át újra. Az IoT energetikai elemzései olyan rejtett lehetőségekre világítanak rá, amelyekkel számottevő energia- és működési megtakarításokat érhet el. A legtöbb épület energiagazdálkodási rendszer nem terjed ki arra, hogy mi történik a mérőórán túl – eszköz- és folyamatszinten. Emiatt jelentős költség- és szén-dioxid-csökkentési lehetőségekről maradnak le.

Hogyan működik az energetikai információgyűjtés és elemzés?

Az energiaigényes eszközökhöz áramköri szinten csatlakoztatott vezeték nélküli IoT szenzorok, illetve a rögzített adatok elemzését és megjelenítését szolgáló fejlett energiagazdálkodási platform alkalmazásával 360°-os képet kaphat a telephely egészére kiterjedő villamosenergia ellátásról. A rendszerben lehetőség van a légmennyiség, gáz-, hő-, és vízfelhasználás, valamint a helyszíni generátorok, például a napenergia- és a CHP-rendszerek megjelenítésére is.

A saját tápellátású, vezeték nélküli érzékelők egyszerűen, a működés megzavarása nélkül rácsatlakoztathatók az egyes eszközöket tápláló kimenő villamos vezetékre. Az adatokat a rendszer valós időben továbbítja a vállalati energiastratégia központi elemére, a PowerRadar™ energiagazdálkodási platformunkra. A platform segítségével átfogó képet kaphat az energialábnyomáról, amelyben naprakészen, a kívánt részletességgel láthatóvá válik az energetikai és működési teljesítmény.

Felveheti a harcot az emelkedő energiaköltségek ellen és csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátását, ha megérti, hogy egy adott telephely egészén vagy több telephelyen hogyan, mikor és hol használ energiát. Emellett a felügyelt berendezések hibáit és gyenge pontjait is feltárhatja. Ily módon ezek még azelőtt kijavíthatók, mielőtt bármilyen problémát okoznának vagy kihatnának az üzemi teljesítményre.

Az adatgyűjtés és elemzés rugalmas energia felhasználási lehetőségekre is rámutathat, például arra, ha a terhelések átcsoportosításával elkerülheti a csúcsidőszakban fizetendő villamosenergia-költségeket, vagy előmozdíthatja a keresletoldali szabályozásból származó (DSR – Demand Side Response) kifizetéseket.

Költségmegtakarítás a gyakorlatban

A Plastcoat, a Magna International egyik üzletága fejlett analitikai megoldásunk segítségével közel 2 millió dollárt takarít meg éves energiaszámláján, és egyúttal fokozza a megelőző karbantartás, a működési hatékonyság és a termelékenység színvonalát.

Nézze meg videónkat, amelyből megtudhatja, hogyan ér el a Magna a PowerRadar™ segítségével látványos eredményeket.

Technológiánk segítségével a Pincroft textilgyártó vállalat is rendkívüli mértékben csökkentette energiaköltségeit és szén-dioxid-kibocsátását. A beruházás mindössze 3 hónap alatt megtérült, a projektnek köszönhetően a hétvégi és a hétköznapi energiaköltségeket 94%, illetve 29%-kal csökkentek, és a megoldás az előrejelzések szerint évente 648 tonnával alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár.

Nagyobb működési hatékonyság és reziliencia

Egyes ágazatokban, különösen a gyártásban, néha azt tapasztaljuk, hogy nagyobb megtakarítást lehet elérni a működési, mint az energiaköltségeken. Az ügyfelek igény szerint hozzáférhetnek a berendezések teljesítményinformációihoz, melyek rávilágítanak a működési teljesítmény javításának lehetőségeire.

Az energiaelemző szoftver által észlelt anomáliák feltárhatják a berendezések mélyen rejlő hibáit vagy az üzemi teljesítmény nehezen észrevehető olyan gyengeségeit. Az adatelemzések a karbantartási követelményekhez is hozzájárulhatnak, így például 0-24 órában előrejelző riasztásokat, amelyekkel csökkenthető az állásidő, növelhető a termelékenység és meghosszabbítható az eszközök élettartama. Ezen túlmenően a berendezések esetleges meghibásodásait még bekövetkezésük előtt észlelni lehet.

211 000 font megtakarítás a CEMEXNÉL

A CEMEX globális cement- és aszfaltgyártó vállalat a fejlett IoT elemző megoldásunk segítségével csak egyetlen telephelyén 211 383 font megtakarítást ért el. A kritikus energiaigényű gépek valós idejű energiafelhasználásának nyomon követésével és a PowerRadar™ platformunk által végzett adatelemzéssel kimutattuk, hogy egy szállítószalag motorja nem működött megfelelően és okozott torlódást a gyártási folyamatban. További költségmegtakarítást értünk el azzal, hogy feltérképeztük és megszüntettük a munkaidőn kívüli felesleges energiafelhasználást.

Dekarbonizálja vállalkozását és egyszerűsítse a jogszabályi megfelelést

Az energia- és működési hatékonyság javításával nem csak pénzt takarít meg, hanem csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását és ezzel a nehéz gazdasági időkben is hozzájárul a nettó zéró célkitűzései megvalósításához.  Ez lehetővé teszi, hogy elébe vághat az egyre szigorodó környezetvédelmi szabályozásoknak és a szénadónak, és egyúttal megfeleljen ügyfelei, munkavállalói, befektetői és más érintettek fenntarthatósági elvárásainak.

53 553 tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenés

Az Altex Group szén-dioxid kibocsátása az IoT energetikai adatinformációs megoldásunknak köszönhetően 53 553 tonnával alacsonyabb, az energiaköltségei pedig 8%-kal csökkentek.  Minden gyáregységben a Panoramic Power vezeték nélküli érzékelőinket használtuk az üzemkritikus eszközök, például a légkompresszorok, hűtőberendezések, hűtőtornyok és párologtatók energiafogyasztási adatainak rögzítésére.  

Kiderült, hogy az energiafogyasztás 4%-kal csökkenthető, ha olyan időzítőket állítunk be, amik a berendezéseket üzemidőn kívül kikapcsolják. A vállalat a kompresszorok működésének elemzése és optimalizálása révén további 12%-os energiafelhasználás csökkenést ért el.

Az energiahatékonysági jelentés

Az adatvezérelt energiamonitoring stratégia átvételével a felhasználók világos képet kapnak a vállalat karbonmérlegéről, s ezzel megfeleljenek az 1., 2. és 3. körbe tartozó kibocsátásokra vonatkozó egyre szigorúbb felügyeleti és jogszabályi előírásoknak.

Egyszerre több telephely részletes adatai is összegyűjthetők és egybevethetők, a jelentések pedig letölthetők a környezetvédelmi és pénzügyi beszámolókhoz, például az Energy Savings Opportunity Scheme (ESOS), a Streamlined Energy and Carbon Reporting (SECR), valamint a Taskforce on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD) való megfelelés elősegítése érdekében.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.