cogneration_plant_blog_hu
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Hogyan lehet a maximális teljesítményt kihozni egy kapcsolt energiatermelő erőműből?

Megnövelhető a kapcsolt energiatermelő egység potenciálja, ha energiagazdálkodási platformmal követem nyomon a teljesítményét?

A jelentős költségmegtakarításnak és a csökkentett kibocsátásnak köszönhetően a kapcsolt energiatermelés olyan beruházás, amely képes átalakítani a vállalatok. által felhasznált energiamixet?

A kapcsolt villamos és hőenergia termelés azon kevés energiahatékonysági technológiák egyike, amelyek a termelési folyamatokhoz szükséges primerenergia-fogyasztás folyamatos és gyors csökkentését teszik lehetővé. De honnan lehet tudni, hogy teljes mértékben kiaknázza az ebben rejlő lehetőségeket?

Az egyik megoldás annak biztosítására, hogy a lehető legtöbbet tudja kihozni a kogenerációs egységéből, ha valamilyen energiagazdálkodási platform, például a PowerRadar™ segítségével követi nyomon a teljesítményét. A hatékony, felhőalapú szoftver lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy megjelenítsék hogyan járul hozzá az erőmű az energiastratégiájukhoz. A kiválasztott KPI-k pedig elérhetők a felhasználók számára.

1. Kövesse nyomon valós időben az energiatermelést és csökkentse a hálózattól való függőségét

A kapcsolt energiatermelés számos előnnyel jár a vállalat számára. Ilyen például a jelentős megtakarítás és a nagyon gyors megtérülési idő, valamint a számottevő energiahatékonyság a hálózatból származó villamos energia és a hagyományos kazán használatához képest.

Ezen túlmenően a különböző tüzelőanyagoknak köszönhetően (beleértve a 100%-ban hidrogénüzemre kész kapcsolt energiatermelést) a kogenerációs egységek hozzájárulhatnak a vállalatok nettó zéró célkitűzései megvalósításához.

Ha azonban nem követi figyelemmel, hogy mennyi energiát termel a telepített erőmű, akkor nehezen határozható meg, hogy az erőmű pontosan mennyivel járul hozzá a vállalat energiaegyenlegéhez. Vállalata energiastratégiája szempontjából elengedhetetlen, hogy tudja mennyi hőt és villamosenergiát termel helyben. A kogenerációs erőmű energiatermelésének nyomon követésével ugyanis megállapítható, hogy a villamos energiaigény mekkora részét fedezi, így segíthet csökkenteni a villamosenergia-hálózattól való függőségét.


A hálózati villamos energia magas szén-dioxid-kibocsátással járhat és az áringadozás miatt kiszámíthatatlanul drága lehet. Ezért minél több energiát tud helyben előállítani, annál kevésbé kell a villamosenergia-hálózatra támaszkodnia, ezzel pedig egyaránt csökkenti havi számlaösszegeket és a kibocsátásokat.

A kapcsolt energiatermelés PowerRadar™ segítségével történő felügyeletével megjelenítheti a villamosenergia-igényét és meghatározhatja, hogy ebből mennyit tud helyszíni termeléssel kielégíteni, és ennek megfelelően alakíthatja ki a kogeneráció menedzsment stratégiáját. Ez átalakíthatja a vállalat energetikai vagyonát, javítva az ellenálló képességet, csökkentve a költségeket és növelve a vállalat fenntarthatóságát.

A kapcsolt energiatermelés gazdasági és pénzügyi megvalósíthatósági tanulmányának letöltése

2. A pazarlás megszüntetésével kapcsolatos lehetőségek meghatározása és a kibocsátások egyszerűbb bejelentése

 

A kapcsolt energiatermelés teljesítményének nyomon követése nemcsak a hálózattól való függőség csökkentésével jár. A PowerRadar™ segítségével egyszerűsítheti a kibocsátásokról szóló jelentéstételt is, és segítheti a vállalat nettó zéró kibocsátás felé tett fejlődésének mérését.
A PowerRadar™ tulajdonképpen egységes és átfogó képet nyújt a teljes energetikai helyzetéről, beleértve a kapcsolt energiatermelő egységet is. Ebből kiindulva lehetőség van személyre szabott energetikai jelentés összeállítására, amely úgy van kialakítva, hogy megfeleljen az egyes vezetők igényeinek vagy a legfontosabb érintettek által igényelt adatokat tartalmazza, így például az alábbiakat:

  • tüzelőanyag-fogyasztás;
  • villamosenergia-termelés;
  • hőfelhasználás;

és lehetővé teszi a kapcsolt energiatermelő egység minőségének és hatékonyságának értékelését.

Ha pedig az egyes kibocsátási keretrendszerek, például a Carbon Disclosure Project előírásainak kíván megfelelni, akkor a PowerRadar™ segítségével felügyelheti az erőművet és gyűjtheti össze a szükséges információkat, hogy átfogó képet kapjon a vállalat energiafelhasználásáról.
Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy energiastratégiájukat illetően adatvezérelt döntéseket hozzanak és elmozduljanak a kibocsátásmentes jövő irányába.

3. Tartsa kézben az üzemeltetési és karbantartási (O&M) tevékenységeket

A kapcsolt energiatermelés és általában az energiarendszer felügyelete révén elkerülhetők a váratlan szolgáltatáskiesések és a költséges, nem tervezett leállások is, amelyeknek súlyos következményei lehetnek a vállalkozások számára.

A PowerRadar™ segítségével egy nagyobb rendszer felügyelete révén megelőző intézkedések hozhatók az ilyen zavarok elkerülése érdekében. A riasztások és a valós idejű elemzés kombinációja lehetővé teszi, hogy naprakészen értesüljön az energiaparkban esetlegesen felmerülő problémákról, így a vállalatok proaktív karbantartást folytathatnak ahelyett, hogy pusztán a hagyományos, reaktív javításokra hagyatkoznának. Ezáltal elkerülhető a nem tervezett állásidő.

Emellett a beállított riasztások meghosszabbítják a CHP-erőmű élettartamát, mivel a PowerRadar™ adatai felhasználhatók az egység hatékonyabb üzemeltetési lehetőségeinek azonosítására, ezáltal hozzájárulva a CHP-egység napi kopás és elhasználódásának csökkentéséhez.

Egy tapasztalt partner segíthet optimalizálni a CHP-erőmű teljesítményét

Ha szeretné maximalizálni a kogenerációs egységében (CHP) rejlő lehetőségeket, vagy új erőmű telepítését fontolgatja, hasznos lehet egy tapasztalt partner tanácsa. A Centrica Business Solutions több mint 35 év tapasztalattal rendelkezik a kapcsolt energiatermelő erőművek telepítése és üzemeltetése terén, és világszerte több mint 700 MW menedzselt kapacitással rendelkezik, így a Centrica Business Solutions jól ismeri az energiavilág potenciális kihívásait és pontosan tudja, hogyan lehet maximalizálni a benne rejlő új lehetőségeket.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.