Two CHP engineers working on a CHP unit
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Hogyan tervezzünk hidrogénüzemre kész CHP egységet

Lépésről lépésre bemutatjuk a hidrogénüzemre kész CHP egység tervezését, mellyel felkészítheti a vállalkozását a jövő energetikai kihívásaira.

Nem meglepő, ha rémisztő kihívásnak tűnik eldönteni, hogy milyen beruházás mellett tegye le a voksát a vállalat energiaellátása jövőjének biztosítása érdekében. Az energetikai környezet szélsebes fejlődésével nehéz lépést tartani és megjósolni, hogy öt, tíz vagy még több év múlva melyik megoldás fog beválni.

Az energetikai ágazat már kínál megoldásokat erre a kihívásra. A vállalatok változó energiaigényeinek kielégítését szolgáló új fejlesztések egy lépéssel közelebb visznek a karbonszegény jövő felé. A hidrogénüzemre kész kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés (CHP) nagyszerű példája ennek.

A kevert tüzelőanyagokkal való üzemre képes vagy a tüzelőanyagok közötti átállást az egység cseréje nélkül megvalósító, hidrogénüzemre átállítható CHP rendszerrel hatékonyan készítheti elő a vállalkozását a nettó zéró kibocsátásra való átmenetre. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy a Centrica Business Solutions szakemberei hogyan segítik megtervezni a vállalkozása igényeire szabott hidrogénüzemre kész CHP egységet.

 

Mi az a hidrogénüzemre kész CHP?

Telepített CHP egységgel hatékonyan tud egyszerre hő- és villamosenergiát termelni a telephelyén. A CHP megoldások a villamosenergia-termeléssel járó hő visszanyerése révén átláthatóbbá és egyszerűbbé tehetik az energia portfólióját.

A Centrica Business Solutions által kínált CHP egységek a lehető legnagyobb rugalmasságot nyújtják, mivel a kettős gázszerelvény-sornak köszönhetően egyféle vagy kevert tüzelőanyagú üzemre is képesek. Ennek részeként akár 100% hidrogén bekeveréssel is üzemeltethető CHP egységet kínálunk.

Egy hidrogénüzemű CHP egységgel elérhető alacsonyabb összes szén-dioxid-kibocsátás révén közelebb kerülhet a nettó zéró kibocsátáshoz. Ha úgy dönt, hogy a hálózatról vételezett földgáz helyett zöld hidrogént vagy más, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogént használ tüzelőanyagként a CHP egységében, azzal megkezdheti a vállalkozása működéséhez szükséges magas szén-dioxid-kibocsátással járó energia arányának csökkentését. 

 

Hogyan tervezzük meg a vállalkozására szabott hidrogénüzemre kész CHP egységet?

Ha felkészült a hidrogénüzemű kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre, mi segítünk. Szakértő csapatunk a vállalkozás jelenlegi energiaigénye és infrastruktúrája alapján a vállalkozás egyedi igényeinek megfelelő CHP megoldást tervez a telephelyére.

Első lépésként két szempontból értékeljük jelenlegi energiaportfólióját. Először is megkérdezzük – vagy ha nem biztos benne, felmérjük – a telephely hő- és energiaigényét. Ez az információ segít a tervezendő CHP rendszer méretezésében, így elkerülheti a túlzott villamosenergia- vagy hőtermelést.

Második lépésként megvizsgáljuk az energetikai infrastruktúrájának és rendszerének többi részét. A CHP egységet a többi eszközzel, például hőszivattyúkkal, kazánokkal vagy hűtőkkel együtt kell integrálni az infrastruktúrába.

A vállalkozása szabott CHP egységről kialakított kezdeti elképzelést követően teljes körű projektjavaslatot dolgozunk ki. Többet kell tudnunk a jövőbeli terveiről és a megvalósítandó CHP javasolt helyszínének fizikai korlátairól – akár egy meglévő kazánházba kerül, akár egy energiaközpont építését igényli. A CHP egység finanszírozásának lehetőségeiről is megállapodunk, és megvizsgáljuk, hogy milyen tüzelőanyagok jöhetnek szóba.

 

Ma földgáz, holnap hidrogén

Lehet, hogy nem áll készen a 100%-os hidrogénüzemre, amikor a hidrogénre való átállást fontolgatja. Ettől még nem kell feladnia a jövőbeli átállásra vonatkozó terveit, vagy a többféle tüzelőanyaggal is működő rendszer megvalósítását.

Az egységeinkben alkalmazott kettős gázszerelvény-sor lehetővé teszi, hogy a jövőben bármikor tüzelőanyagot válthat – mi pedig ott leszünk és segítünk az átállásban. Dönthet úgy, hogy induláskor 100% földgázt, LPG-t vagy biogázt használ tüzelőanyagként, mielőtt egy tetszőleges későbbi időpontban 100%-ban hidrogénüzemre vált, vagy a jövőben fokozatosan növeli a hagyományos tüzelőanyaghoz már a kezdetektől kis arányban kevert hidrogén arányát.

Szakképzett mérnökcsapatunk készen áll, hogy az Önnek megfelelő időpontban segítsen a tüzelőanyagok közötti átállásban, így az esetleges infrastrukturális kihívások megoldásában is. Röviden: bármilyen megoldást is választ, a jövőben bármikor lehetősége lesz átállni hidrogénüzemre.

 

Beszéljük meg hogyan készülhet fel a hidrogénüzemű jövőre

A hidrogénüzemű CHP a megoldás, ha a feltörekvő hidrogéntechnológiát leginkább kiaknázó, hatékony hő- és villamosenergia-termelő megoldást keres.

CHP szakértőkből álló csapatunk segít megtervezni a vállalkozása egyedi igényeinek megfelelő rendszert. A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén felhalmozott több mint 35 év tapasztalattal a hátunk mögött, a Centrica plc részeként büszkék vagyunk arra, hogy úttörő hidrogén projektek kidolgozásában vehetünk részt. Így biztos lehet benne, hogy a velünk való együttműködés során szakértő kezekben lesz a jövője.

Keresse csapatunkat még ma és induljon el a hidrogénüzemű CHP útján. Vagy töltse le a CHP tervezési útmutatót, ha többet szeretne tudni a hidrogénüzemre kész CHP rendszerek tervezéséről.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.