Image of building sustainable
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Kapcsolt energiatermelés (CHP): a jövőbiztos energiamegoldás

Hogyan csökkentheti a kapcsolt hő- és áramtermelés az energiaköltségeket, és hogyan készítheti fel vállalkozását a nettó zéró kibocsátású jövőre?

A nagy hatékonyságú kapcsolt hő- és áramtermelés (CHP) kulcsszerepet játszik az energiaköltségek csökkentésében, miközben felkészíti a szervezeteket a nettó zéró kibocsátású jövőre. A Building Services and Environmental Engineer című lapban megjelent cikkben Aaron Parker, a Centrica Business Solutions munkatársa elmagyarázza, hogyan.

A jelenlegi magas energiaköltségek és a folyamatos piaci bizonytalanság közepette a szervezeteknek sürgősen fontolóra kell venniük a kapcsolt energiatermelést, energiaköltség-hatékonysági terveik részeként.

 

Felkészülés a nettó zéró kibocsátásra

Ez a sokoldalú és nagy hatékonyságú technológia segíthet a szervezeteknek abban is, hogy felkészüljenek a nettó zéró kibocsátású jövőre. A hidrogén-kész CHP-rendszerek olyan változásokat hoznak, amelyek a hálózat fejlődésével elősegítik a földgáz tüzelőanyagról az alacsony és zéró szén-dioxid-kibocsátású hidrogénre történő gyors átállást.

Lehetőség van arra is, hogy a kapcsolt energiatermelő egységeket hőszivattyúkkal és/vagy napenergiával kombinálják hibrid vagy tribrid rendszerekként, amelyek a szén-dioxid-mentesítés költséghatékony módját jelentik.

 

Az energiaköltségek 40%-os csökkentése

A kapcsolt energiatermelés (CHP) akár 40%-kal is csökkentheti az energiaköltségeket, és egyes projektek esetében a beruházás kevesebb, mint 12 hónapon belül megtérül. Ha figyelembe vesszük, hogy egy CHP-rendszer 10-15 évig működik nagy hatékonysággal, a hosszú távú költségmegtakarítás látványos, és hosszú távon alacsony energiaköltségeket, illetve kiszámítható költségvetést biztosít.

A jelenlegi helyzetben ez mentőövet jelent azok számára, akik jelentősen magasabb energiaszámlákkal küzdenek, és komolyan aggódnak a jövőbeni árstabilitás miatt.

Számos szervezet költségmegtakarítási előny elérésére is használja a CHP-t oly módon, hogy energiafogyasztásuk átterhelésével elkerülik a csúcsidőszakon belüli áramfogyasztás okozta magas költségeket, és a keresletoldali szabályozás (DSR) rugalmasságából eredő bevételt termelnek.

Több száz ügyfelünk valósít meg költséghatékonyságot számos ágazatban oly módon, hogy a kapcsolt energiatermelést pénzügyileg előnyös módon használja. Egy vezető brit szupermarketcsoport 1,28 millió fontot takarít meg éves energiaköltségeiből, miközben az Alton Towers 12%-kal csökkentette energiaszámláit. Számos NHS Trust egységben telepítettünk CHP-rendszereket az integrált fenntartható energetikai korszerűsítések részeként. Ezek közül a londoni St George's kórház évi 1 millió fonttal, a Whiston kórház pedig 500 ezer fonttal csökkentette éves energiaköltségeit. 

Az energia-függetlenség és rugalmasság megteremtése

A hő- és villamosenergia helyben történő, kapcsolt termelésével a szervezetek csökkenthetik a hálózattól való függőségüket és növelhetik rugalmasságukat. A hagyományos energiatermelés során elpazarolt hulladékhőt újrahasznosíthatják, és felhasználhatják azt melegvíz vagy gőz előállítására, fűtésre, illetve működésükhöz. A fentieken túl, elkerülhetik a távoli generátorokból származó villamosenergia szállításával járó energiaveszteségeket is. A CHP így a hagyományos fűtéshez és energiaellátáshoz képest 80% feletti teljes hatásfokot érhet el.

 

Hűtés és hőtárolás

Jóllehet nyáron nincs szükség fűtésre, azonban a rendszerhez csatlakoztatott abszorpciós hűtő a CHP hulladékhőjének felhasználásával hűtött vizet állíthat elő a hűtő és légkondicionáló rendszerek számára. A fenti folyamat elnevezése: trigeneráció. Alternatív megoldásként a felesleges hő tárolható melegvíztárolókban.

A Magna autógyártóval létrehozott CHP trigenerációs partnerségünk csökkenti az energiaköltségeket, és évente 14 000 tonna CO2-t takarít meg.

 

Hidrogén-kész CHP

Legutóbbi globális nettó zéró kibocsátási kutatásunk szerint az Egyesült Királyságban az energetikai döntéshozók 73%-a (nemzetközileg 69%) alaposan megvizsgálja a hidrogén-kész CHP- rendszerek kipróbálását vagy telepítését a nettó zéró kibocsátás felé vezető út részeként.

A hidrogén tüzelőanyag alapú CHP-rendszerek gyors pénzügyi és környezetvédelmi sikerek lehetőségét kínálják. A 2G Energy AG-vel való partnerségünk révén az Egyesült Királyságban és Írországban, Hollandiában és Olaszországban 100%-ban hidrogén-kész CHP-rendszerekkel látjuk el ügyfeleinket. A fenti partneri együttműködés keretében, a hagyományos földgázzal működő motorok mellett biogáz- és LPG-üzemű motorok is kínálhatók.

A fenti lépés válasz a hidrogént használó, integrált megoldások iránti növekvő igényekre, ezek ugyanis kulcsfontosságú eszközt jelentenek a decentralizált energia szén-dioxid-mentesítésében. A hidrogén-hálózat fejlődésével párhuzamosan a nagy hatékonyságú egységek továbbra is működhetnek hagyományos tüzelőanyag forrásokkal, ami az eszközök hosszabb élettartamának biztosításával hozzájárul a beruházások jövőbiztosságához. 

Továbbá, fejlesztünk egy olyan, 20% hidrogénnel kevert megoldást, amely a motorok széles körében alkalmazható, és amelyre az átállás az alkatrészek és a szoftverek kisebb változtatásával megvalósítható. A 20-40%-os tartományban még folyik a tesztelés.

Hidrogén-kész trigenerációs CHP-berendezésünk évente mintegy 700 ezer font költségmegtakarítást eredményez, valamint javítja a szén-dioxid-kibocsátást az élettudományok és a gyógyszeripar egyik globális vezető vállalatánál. A fenti megoldás megvédi a dél-walesi telephelyet a folyamatos energiapiaci ingadozásoktól, illetve az áremelkedésektől – 2023-ban és azon túl is.

 

Hibrid és trihibrid CHP-rendszerek

A CHP, fotovoltaikus (PV) napelemes energiatermeléssel és hőszivattyúkkal való kombinálása szintén biztosíthatja a nettó zéró kibocsátásra történő, jövőbiztos átállást. A CHP és a napenergia által biztosított, lenyűgöző költségmegtakarítás révén az elektromos hőszivattyúk gazdaságossága növekedhet, így a szervezetek már most kihasználhatják az alacsonyabb kibocsátást, és nem kell kivárniuk, míg a piac bővülése révén csökkennek a technológiai költségek.

Számos, már kapcsolt energiatermeléssel működő telephely minimális beavatkozással átkonfigurálható a fűtési/hűtési terhelés elektromos hőszivattyúkkal történő megosztására. Ez hibrid megoldásként is működhet, napenergia nélkül.

 

A CHP-ből származó költségmegtakarítás visszaforgatása a nettó zéró kibocsátás elérésébe

A kapcsolt energiatermelésből származó költségmegtakarítást sok ügyfél visszaforgatja hosszabb megtérülési idejű energiaprojektekbe. Ez biztosítja számukra a nettó zéró kibocsátásra való átállás költséghatékony és megfizethető módját. Ahol a telephelyek alkalmasak a kapcsolt hő- és áramtermelésre (CHP), ott az ügyfelekkel együtt dolgozunk azon, hogy a kapcsolt energiatermelést beépítsük nettó zéró kibocsátás elérési útvonalukba, ily módon segítve őket gazdasági és környezetvédelmi céljaik elérésében.

A CHP-t gyors megtérülése vonzó beruházássá teszi, azonban azok számára, akik tőkeszűkösséggel vagy egymással versengő költségvetési prioritásokkal küzdenek, a rugalmas finanszírozás biztosíthatja a CHP előzetes költségek nélküli finanszírozását.

 

CHP - célegyenes út a nettó zéró kibocsátás felé

A kiemelkedő hatékonysággal és költségmegtakarítási potenciállal jellemezhető hidrogén-kész kapcsolat energiatermelés (CHP) egyensúlyba hozza a pénzügyi és fenntarthatósági célokat, illetve olyan nyílegyenes utat biztosít a nettó zéró kibocsátás felé, amelyre, ha rálép, garantáltan nem fogja megbánni.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.