hu
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Kövesse nyomon CHP-egysége teljesítményét a PowerRadar™ segítségével

Vajon sikerülne maximalizálni a CHP-egységében rejlő potenciált, ha a PowerRadar™ segítségével követné nyomon a teljesítményét?

Rendben – szóval már beüzemelték a kombinált hő- és villamos energia (CHP) egységet a cégüknél, vagy éppen ezt fontolgatják. Az elérhető komoly költség- és karbonmegtakarítással a beruházásuk magában hordozza energetikai telephelyük átalakításának lehetőségét. De honnan tudhatja, hogy vajon az a lehető legteljesebben kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket?

Az egyik megoldás annak biztosítására, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni a CHP-egységükből az, ha valamilyen energiagazdálkodási platformmal, például a PowerRadar™ segítségével követik nyomon a teljesítményét. Az erőteljes, felhőalapú szoftver segíthet annak megjelenítésében, hogy a CHP-egységük miként illeszkedik az energetikai stratégiájukhoz. Olvasson tovább, ha szeretné megtudni, hogy a vállalkozásuk az idő múlásával miként profitálhat a CHP-egység teljesítményének nyomon követéséből.

1. A valós idejű energiatermelés nyomon követése, és a hálózati függőség csökkentése

Egész sor előnnyel járhat, ha a szervezetnél kombinált hő- és villamosenergia-egységet (CHP) építenek ki. Valószínűsíthető, hogy a beruházás látványos megtérülésével számolhatunk, hiszen a hagyományos kazánokhoz képest nagy megtakarítás érhető el. Mivel többféle választható tüzelőanyag áll rendelkezésre (köztük az akár 100%-os mértékben hidrogénnel működő CHP), az egység rugalmasan igazodik a nettó zéró kibocsátás eléréséhez vezető út lehetőségeihez.

Ha azonban nem követjük nyomon a CHP-egység által termelt energiát, nehéz lehet pontosan számszerűsíteni, hogy mekkora különbséget jelent a vállalkozás számára. Az energiastratégia szempontjából döntő fontosságú, ha ismert a helyszínen termelt hő és áram mennyisége. Különösen annak nyomon követése segíthet átalakítani a telephelyet, hogy a rendszer mennyi villamos energiát termel.

A CHP leadott teljesítményének nyomon követésével hajszálpontosan meg lehet határozni, hogy a rendszer a villamosenergia-szükséglet mekkora részét fedezi. Ennek segítségével át lehet értékelni, hogy mekkora mértékben számítunk a hálózati áramellátásra. A hálózati áram magas karbonkibocsátással járhat, és az áringadozások közepette kiszámíthatatlanul drága lehet. Minél több energiát sikerül helyben előállítani, annál kevésbé kell a hálózati áramellátásra hagyatkozni. Ilyenformán csökkenteni lehet a számlaösszegeket és a karbonkibocsátást.

Ha a PowerRadar platformot választja a CHP működésének nyomon követéséhez, vizuálisan tudja megjeleníteni villamosenergia-igényét. Ebből kiindulva meg lehet állapítani, hogy az energiaigény mekkora része fedezhető helyszíni termelésből, a CHP-egységre vonatkozó gazdálkodási stratégia pedig ennek megfelelően módosítható. Az energetikai telephely így akár át is alakulhat, ami javíthatja vállalkozása rugalmas alkalmazkodóképességét, valamint csökkentheti a költségeket és a karbonkibocsátást.

2. A pazarlás megszüntetésével kapcsolatos lehetőségek hajszálpontos meghatározása, és a karbonkibocsátás egyszerűbb bejelentése

A CHP-egység teljesítményének nyomon követéséből származó előnyök nem merülnek ki a hálózati függőség csökkentésében. A PowerRadar platform segítségével egyszerűsíteni lehet a karbonkibocsátással kapcsolatos bejelentéseket is, ami pedig segítséget jelent a nettó zéró kibocsátás felé haladás mérésében.

A PowerRadar egyetlen, holisztikus képet nyújt az energetikai telephelyről, beleértve a CHP-egységet is. Ebből kiindulva pedig egyedi igények szerinti energetikai beszámolók kialakítására nyílik lehetőség. A beszámolókat testre lehet szabni, hogy megfeleljenek az adott keretrendszerek szerinti igényeknek, vagy biztosítani lehessen a kiemelt érdekelt felek számára szükséges adatszolgáltatást.

Fel lehet venni például azokat az információkat, amelyek szükségesek a részvételhez a kombinált hő- és villamos energia minőségbiztosítási programban (CHPQA):

  • tüzelőanyag-fogyasztás;
  • villamosenergia-termelés;
  • hőfelhasználás.

Ez segíthet a CHP-egység minőségének és hatékonyságának értékelésében. Az is lehet, hogy konkrét karbonkibocsátási keretrendszerek, például a széndioxidkibocsátás-közzétételi projekt keretében vállalt kötelezettségeiknek szeretne eleget tenni. Ha a CHP-egység nyomon követésére a PowerRadar platformot használják, akkor az energiafelhasználás holisztikus ábrázolásából kiindulva tudják összegyűjteni az említett információkat. Ez segíthet abban, hogy adatokkal megalapozott döntéseket hozzanak az energiastratégiával kapcsolatban, ami segít a felelős gyakorlatok megőrzésében a nettó zéró jövő felé vezető úton.

3. Tartsa kézben az üzemeltetést és karbantartást

A CHP és a tágabb értelemben vett energetikai rendszer nyomon követése abban is segíthet, hogy elkerülje a váratlan üzemszüneteket, ezáltal pedig a vállalkozását érő költséges működési zavarokat. Tudjuk, hogy a nem tervezett állásidőnek megrendítő következményei lehetnek a szervezet számára.

De a tágabb értelemben vett rendszer PowerRadar platformmal történő nyomon követésével lépéseket tehet ennek elkerülése érdekében.

A kifinomult riasztások és a valós idejű elemzések ötvözésével naprakész információi lesznek minden problémáról, amely felmerülhet az energetikai telephely teljes területén. Ez segíthet abban, hogy a karbantartást proaktívan kezeljék, ahelyett, hogy a reaktív javításokra kellene hagyatkozniuk. Ennek eredményeként pedig elkerülheti a nem tervezett leállásokat a vállalkozásában.

A riasztások beállítása segíthet meghosszabbítani a CHP-egység élettartamát is. A PowerRadar információit fel lehet használni az egység hatékonyabb üzemeltetési lehetőségeinek azonosítása céljából. Ez segíthet csökkenteni a CHP-egység mindennapos elhasználódásának hatását, meghosszabbítva annak várható élettartamát. Mindez azt jelenti, hogy rendszere hosszú távon biztosíthat megtakarítást a költségek és a karbonkibocsátás terén.

Érdeklődjön szakértőinktől CHP-egységük teljesítményének optimalizálásáról

Ha maximalizálni szeretnék a kombinált hő- és villamos energia egységben (CHP) rejlő lehetőségeket, vagy a CHP-egység üzembe helyezését fontolgatják, a szakértőink segíthetnek.

Több, mint 35 év tapasztalattal rendelkezünk a kombinált hő- és villamos energia berendezések kiépítése és felügyelete terén, és több, mint 700 MW CHP-teljesítményt építettünk be világszerte. Tehát az egyedi követelményektől függetlenül biztos lehet abban, hogy CHP-egysége biztos kezekben lesz. Egyszerűen töltse ki az alábbi űrlapot, hogy részletesebben tájékoztasson bennünket a kombinált hő- és villamosenergia-termeléssel (CHP) kapcsolatos törekvéseikről.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.