woman walking up stairs
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Miért magasabbak az energiaárak, mint egy évvel ezelőtt?

Elemeztük az energiaárak emelkedésének fő okait és a vállalkozásokra gyakorolt hatását.

Áremelkedések: az okok

A nagykereskedelmi energiaárak 2021 nyár vége óta példátlanul ingadoznak, az áramszolgáltatási szerződések rekordmagasságot értek el. Bár az elmúlt két hónapban az árak némileg csökkentek néhány országban, a költségek az egy évvel ezelőttihez képest továbbra is magasak, és ez a tendencia várhatóan folytatódik a következő hónapokban.

Az energiaárak több okból is meredeken emelkedtek:

  • A gázkereslet globális növekedése a Coviddal kapcsolatos, 2021-ig tartó korlátozások enyhítését vagy megszüntetését követően. A világjárvány után a gazdaságok világszerte kezdtek helyreállni, és az ázsiai országok, például Kína, növelték a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalát. Ez az Európába és az Egyesült Királyságba irányuló LNG-szállítások csökkenéséhez vezetett.
  • Az európai gáztárolók 2021-ben és 2022 első negyedévében messze elmaradtak a korábbi évektől, és még nem lehet tudni, hogyan fogják ellátni őket nyáron, tekintettel az ellátási aggályokra, beleértve az orosz gázáramlás szankciók miatti lehetséges felfüggesztését.
  • Az 1234 km hosszú Északi Áramlat-2 tengeri gázvezetéket, amely megduplázta volna az Oroszország és Németország (és ezen keresztül Európa többi része) közötti gázáramlást, Ukrajna lerohanása után leállították.

Az energiaárakat végső soron a nemzetközi gázárak és a geopolitikai események - például az ukrajnai konfliktus - határozzák meg, ezért az év során további emelkedés várható.

Banner-Energy-Price-Hu

Az elmúlt két hónapban a nagykereskedelmi energiaárak néhány országban csökkentek, különösen a day ahead piac (MGP) árai estek vissza. A rövid távú piacokon, ahol a kereskedők azonnali szállításra vásárolnak gázt, az alacsonyabb energiaárak azonban alig vagy egyáltalán nem hatnak a kiskereskedelmi árakra: a legtöbb energiaszolgáltató és áramszolgáltató vállalat az energia nagy részét egy szezonnal vagy egy évvel korábban vásárolja. Ezt a jelenséget "fedezeti ügyletnek" nevezik, és segít megvédeni a hirtelen árkiugrások ellen.

Az árak hatása a vállalkozásokra

Európa korlátozott gázellátása hatással van az árainkra. A nagykereskedelmi energiaárak rekordmagasságot értek el, és mivel ezek képezik egy tipikus energiaszámla fő összetevőjét, a kiskereskedelmi árak is a legmagasabbak.

Ezek az emelkedések számos országot arra késztetnek, hogy visszatérjen a fosszilis tüzelőanyagok használatához az energiatermelésben, ami komolyan veszélyezteti a hőmérséklet-emelkedés 1,5 fokra való korlátozásának célját. És tekintettel Európa növekvő kibocsátására, ez a megközelítés hosszú távon valószínűleg nem lesz hatékony.

Az emelkedő energiaárak nemcsak a fenntarthatóságot, hanem mindenekelőtt a vállalatok nyereségét fenyegetik, különösen az energiaigényes vállalatokét. Olaszországban például számos kkv bevezette az éjszakai műszakokat, hogy csökkentse a gyártósorok energiaköltségeit. A brit feldolgozóiparban 2021 negyedik negyedévében olyan gyors költségnövekedés volt tapasztalható, amilyenre 1980 óta nem volt példa. Hollandiában az olyan ágazatok, mint a kertészet és a fémipar, a növekvő termelési költségek miatt már kevésbé versenyképesek.

Magas árak ösztönzik a változást

Ez az erős instabilitás arra késztette a vállalatokat, hogy újragondolják energiatermelési stratégiáikat. Korábban egyes vállalatok talán nem érezték magukat felkészültnek az energiaátállásra, különösen, ha az energia nem volt az alaptevékenységük vagy a fő költségközpontjuk, de a jelenlegi energiaválság miatt most ideális az idő egy hatékony dekarbonizációs stratégia megtervezésére.

Ebben az értelemben az energiaválság ahelyett, hogy akadályozná a Net Zero elérését, megfelelő lendületet adhat a vállalatoknak ahhoz, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek megvédik őket az emelkedő áraktól, miközben segítenek csökkenteni a kibocsátásukat. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások jelentik a legközvetlenebb és leghatékonyabb módját a saját termelésű vagy vásárolt energiából származó Scope 1 és Scope 2 kibocsátások csökkentésének.

Ez a zavar tehát kedvező lehetőségeket is teremthet: a vállalatoknak most jobban, mint valaha, olyan energetikai megoldásokba kell befektetniük, amelyek ellenállóvá teszik őket a piaci trendekkel szemben.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.