Ground mount solar panels
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Mit értünk napenergia-PPA alatt, és hogyan tudná hasznosítani a szervezetük?

Sokféle napenergia-PPA létezik – melyik lehet működőképes a szervezetüknél?

A megújuló energia beszerzése fontos szerepet játszik a nettó zéró kibocsátásra irányuló átállásban. A közszféra és a magánszektor számára egyaránt hatalmas előnyökkel járhat az integrált energetikai megoldásokra épülő modell. A rugalmas finanszírozású, hidrogén-felhasználásra előkészített kombinált hő- és villamosenergia-termelés (CHP) és a hasonló integrált megoldások jelenthetnek beruházási lehetőséget – de a napenergiával előállított villamosenergiavásárlási megállapodásokban (napenergia-PPA) rejlő előnyöket is ki lehet aknázni.

A zéró közvetlen karbonkibocsátás és az akár 20%-os megtakarítás lehetősége a költségek terén azt jelenti, hogy a napenergia hasznosítására történő átállással átalakulhat az energiastratégiájuk. Ugyanakkor a gazdasági nyomás mellett ez bonyolult lehet – a cash-flow helyzetük megőrzése érdekében tehát érdemes lehet feltérképezni a finanszírozott megoldásokat. Ennek kapcsán jelenthetnek segítséget a napenergia-PPA-k.

Akár telephelyen belül szeretnének áramot termelni, akár külső forrásból vásárolnának energiát, vagy ha mindkettő érdekes lehet, tudunk segíteni. Az energiagazdálkodás globális vezetőjeként a világméretű piaci szakértelmet a létesítményi eszközök kiemelkedő színvonalú telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával ötvözzük. Olvasson tovább, hogy jobban megismerje a lehetőségeiket és azok potenciális előnyeit a szervezetük számára.

 

Mit jelent a napenergia-PPA?

A napenergia-PPA-k hosszú távú áramszolgáltatási szerződések. A PPA keretében a megújuló energiaforrásokat akár a telephelyükön telepített, akár külső helyszínen üzemelő berendezésekkel hasznosító áramtermelőtől lehet beszerezni villamos energiát. Mindez megkönnyítheti a pénzügyi bizonyosság biztosítását, ezenkívül támogathatja az megújuló forrásokat felhasználó energiatermelési új infrastruktúra kialakítását is.

Sokféle, jól elkülöníthető típusú PPA létezik. A lehetőség a helyszíni PPA-któl kezdve az úgynevezett „továbbított” és „virtuális” konstrukciókig terjednek, ezáltal segítenek az energiastratégia rugalmasságának megőrzésében, és különféle előnyöket nyújtanak, így például:

  • kereskedelmi célú napenergia-PPA-k esetében nincs szükség előzetes bekerülési tőkebefektetésre;
  • hosszú távú költség- és karbonkibocsátás-csökkentés;
  • megújuló energiaforrásból megtermelt villamos energiára vonatkozó származási garanciák (REGO-k) a karbonkibocsátásokkal kapcsolatos beszámolók összeállításának támogatása céljából;
  • az áramtermeléshez használt új megújuló energiaforrások finanszírozásának lehetséges támogatása.
  • Kereskedelmi napenergia-PPA
  • A kereskedelmi napenergia-PPA a helyszíni PPA-k egyik típusa. Az ilyen, jellemzően 15–20 éves szerződések értelmében nem kell semmilyen bekerülési tőkeberuházást biztosítani a létesítményhez.
  • A létesítmény megtervezéséről, finanszírozásáról, megépítéséről, üzemeltetéséről és karbantartásáról a PPA-szerződés teljes időtartama alatt mi gondoskodunk a telephelyükön. Nincs más dolguk mint megfizetni (az indexálható és hitelminősítéstől függő) rögzített kWh-kénti díjat a megtermelt villamos energiáért, amely ár általában alacsonyabb a hálózati villamos energiáénál. Így hosszú távon, előzetes CAPEX-beruházás nélkül tudják biztosítani az energiaköltségek kordában tartását.
  • Az ilyen PPA-k úgynevezett „mérőóra utáni” megállapodások. Ez azt jelenti, hogy a villamos energia betáplálása közvetlenül a telephelyükre, az elosztó- vagy átviteli rendszer igénybe vétele nélkül történik. Ilyenformán csökkenthető a karbonintenzív hálózati áram felhasználása, ami segít kordában tartani a karbonkibocsátásokat és költségeket.

 

Magánvezetékes PPA

A mérőóra utáni PPA-k másik típusát a magánvezetékes PPA-k jelentik. Napelemeket telepítünk a más célra hasznosítani nem tervezett földterületükön vagy külső fél ingatlanán, annak a telephelynek a közelében, amely a megtermelt áramot felhasználja majd. Az áramot úgynevezett „magánvezetéken”, közvetlenül a telephelyre tápláljuk be.

A létesítmény megtervezéséről, finanszírozásáról, megépítéséről, üzemeltetéséről és karbantartásáról kereskedelmi napenergia-PPA-hoz hasonlóan mi gondoskodunk. Mérőóra utáni ellátás hasznosításával mérsékelhető a függőségük a hálózati áramellátástól, ez pedig hozzájárul a költségeik és a karbonkibocsátásaik csökkentéséhez.

Magánvezetékes PPA

A mérőóra utáni PPA-k másik típusát a magánvezetékes PPA-k jelentik. Napelemeket telepítünk a más célra hasznosítani nem tervezett földterületükön vagy külső fél ingatlanán, annak a telephelynek a közelében, amely a megtermelt áramot felhasználja majd. Az áramot úgynevezett „magánvezetéken”, közvetlenül a telephelyre tápláljuk be.

A létesítmény megtervezéséről, finanszírozásáról, megépítéséről, üzemeltetéséről és karbantartásáról kereskedelmi napenergia-PPA-hoz hasonlóan mi gondoskodunk. Mérőóra utáni ellátás hasznosításával mérsékelhető a függőségük a hálózati áramellátástól, ez pedig hozzájárul a költségeik és a karbonkibocsátásaik csökkentéséhez.

 

Mit értünk telephelyen kívüli PPA-k alatt?

A telephelyen kívüli PPA-k jellemzően úgynevezett továbbított vagy virtuális PPA-k. Mindkét esetben megújuló energiaforrásból megtermelt villamos energiára vonatkozó származási garanciát (REGO) kapnak, amely tanúsítja, hogy az áram megújuló energiaforrásból származik, ezáltal megkönnyíti a közzétételi és beszámolási előírások teljesítését.

A Centrica pénzügyi támogatásával biztosított finanszírozást a tetőre, talajra vagy autóparkolók árnyékolótetejére szerelteken túlmutató napelemes megoldásokhoz is igénybe lehet venni. A kedvezményes energiatarifa (DEP) beruházási lehetőséget nyújt a hidrogén-felhasználásra előkészített kombinált hő- és villamosenergia-termelést (CHP) megvalósító beruházásokra anélkül, hogy szükség volna előzetes tőkebefektetésre. Merüljön fel tehát bármilyen igény is a szervezetüknél, sokféle lehetőség érhető el, amelyek megkönnyítik az energiastratégia racionalizálását.

 

Amiben segítünk

A PPA-k csupán egy részét jelentik annak a fenntartható „eszköztárnak", amelyet az integrált energetikai megoldások kínálhatnak. Az integrált megoldások terén szerzett több, mint 35 évnyi szakértelmünkkel, a Centrica plc energiaipari vezető szerepének 200 évet meghaladó öröksége részeként segítünk kiválasztani a szervezetük számára megfelelő megközelítést.

Tudjon meg többet a telephelyi vagy külső helyszíni PPA-ra irányuló beruházási lehetőségekről: töltse ki egyszerű kérdőívünket még ma, ha egyeztetni szeretne szakértőinkkel.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.