Hydrogen_Header
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Oszlassuk el a hidrogénnel kapcsolatos 5 mítoszt

Érdeklődik a zöld hidrogén iránt? Az alábbiakban részletesen megvizsgálunk 5 hidrogénnel kapcsolatos mítoszt, illetve a megújuló energiára történő átállás kihívásaival kapcsolatos igazságot.

A megújuló energiára történő átállás már javában zajlik, és az ezzel kapcsolatos viták egyik kulcsszereplője a hidrogén – melynek hasznosítása még mindig igen kismértékű. Miközben a hidrogén önmagában elégetve tiszta és megújuló energiaforrás, előállítása károsanyag-kibocsátással jár. Ráadásul, a hidrogén esetében felmerülő biztonsági, infrastrukturális és költség igények különleges kihívást jelentenek.

Azonban a nettó zéró kibocsátást célul kitűző globális vállalás iránt tett lépésekkel  a zöld hidrogén újfajta figyelmet kap. A hidrogén kapcsolt hő- és áramtermelés (CHP) terén történő potenciális felhasználásától kezdve, a nagymennyiségű hidrogéntárolással kapcsolatos kihívásokig, komoly viták folynak a használatban lévő energiaforrások jövőjéről. Az alábbi blogban lerántjuk a leplet a hidrogénnel termelt energiával, illetve annak az Egyesült Királyság jövőbeni szén-dioxid-mentesítésében betöltött szerepével kapcsolatos, öt ismert mítoszról.

 

1. mítosz: Minden hidrogén megújuló

Válasz: A hidrogén előállítása számos különböző módszerrel történhet, melyek mindegyike más következményekkel jár a károsanyag-kibocsátásra nézve. Ezeket a hidrogén különböző „színeinek” nevezik.

A „szürke” hidrogént például gőz és metán felhasználásával állítják elő. A fenti folyamat CO2-t termel, ami azt jelenti, hogy a szürke hidrogén nem tekinthető alacsony szén-dioxid-kibocsátásúnak.

Másik lehetőségként, a „zöld” hidrogént a víz elektrolízisével állítják elő - mely folyamat nem jár közvetlen károsanyag-kibocsátással. Ha a folyamat működtetése megújuló energiával történik, akkor teljes mértékben kibocsátásmentes előállítási módszernek tekinthető.

A károsanyag-kibocsátás szempontjából a zöld hidrogén tekinthető a hidrogén aranystandardjának. Ha az Ön vállalkozása a hidrogén felhasználása mellett dönt, a fenti megoldást javasoljuk, amennyiben az lehetséges. A zöld hidrogén választásával csökkentheti összkibocsátását, ami előrelépést jelent a nettó zéró kibocsátáshoz vezető úton.

Ahhoz, hogy sikeresen használja a hidrogént mint megújuló energiát, kulcsfontosságú, hogy folyamatosan tájékozódjon arról, mi lehet a legmegfelelőbb választás vállalkozása számára. Ha szeretne többet megtudni a zöld, illetve egyéb hidrogén „színekről” - mint például a „kék” és a „türkiz” - nézze meg alábbi videónkat.

2. mítosz: A hidrogén-kész kapcsolt energiatermelés (CHP) még nem áll készen a széles körű használatra

Válasz: A hidrogén-kész kapcsolt energiatermelés (CHP) nem a jövő koncepciója - már megérkezett. Az említett hidrogén-üzemű CHP-egységeket úgy tervezték, hogy többféle tüzelőanyaggal is használhatók legyenek, és a maximális rugalmasság érdekében kettős gázszerelvény-sorokkal rendelkeznek. Amint vállalkozása készen áll az átállásra, szakértőink segíthetnek abban, hogy ellátását átállítsa zöld vagy egyéb típusú hidrogénre - így nem kell lecserélnie CHP-egységet. Kapcsolt energiatermelő (CHP) egységeink már most is a lehető legjobban ki tudják használni a szóban forgó technológiát, olyan gyártókkal együttműködve, mint például a 2G vagy az MTU. Azt is megteheti, hogy most földgázellátást választ, később pedig hidrogénre vált - így kihasználhatja az Egyesült Királyság változó energiahelyzetének előnyeit.

3. mítosz: A villamosítás az egyetlen megoldás a hőszolgáltatás szén-dioxid-mentesítésére

Válasz: Az egyik mítosz szerint a villamosítás az egyetlen megoldás a hőszolgáltatás szén-dioxid-mentesítésére. Bár a villamosítás valószínűleg a megoldás jelentős részét képezi majd, a zöld és egyéb hidrogéntípusok is kulcsszerepet játszhatnak.

Az Egyesült Királyság Hidrogénstratégiája szerint a hidrogén 2050-re az Egyesült Királyság energiafogyasztásának 20-35%-át teheti ki. Az olyan nehezen villamosítható ágazatokban, mint például a hajózás vagy az acélgyártás, ez kulcsfontosságú lehet. A hidrogén alternatív energiaforrást kínálhat a fenti kihívás megoldására, és segítheti az Egyesült Királyságot a szén-dioxid-mentes jövő felé vezető úton.

 

4. mítosz: A nagymennyiségű hidrogéntárolás még nem lehetséges

Válasz: A nagymennyiségű hidrogéntárolás kulcsszerepet játszik az Egyesült Királyság kormányának, nettó zéró szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó kötelezettségvállalásában. Guy Newey, az Energy Systems Catapult munkatársának megállapítása szerint, az Egyesült Királyság Hidrogénstratégiájával összehangban, a következő harminc évben a hidrogénfelhasználás jelentős növekedése várható. Ezért létfontosságú, hogy a tároló kapacitást a fenti felhasználásnak megfelelően fejlesszék.

A szóban forgó területen már most is történnek előre lepések. A humberside-i Rough tározó több mint harminc éve tárolja biztonságosan a gázt, és központi szerepet játszhat majd a nagymennyiségű hidrogéntárolásban is. A tározó az Egyesült Királyság hidrogéntárolási igényeinek közel felét képes biztosítani. Már készülnek a tervek a tározó fenti célra történő átalakítására, mindez gyorsabb haladást biztosít az Egyesült Királyság számára az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felé vezető úton.

 

5. mítosz: A hidrogént használó megújuló energia a villamosenergia vetélytársa

Válasz: A hidrogén kiegészítheti a villamosenergia használatát. Még mindig a megújuló villamosenergiára vár az a szerep, hogy 2050-re ellássa az energiaigény túlnyomó részét, azonban az Egyesült Királyságnak továbbra is szüksége lesz egy megfizethető, hosszú távú alternatívára a hideg időjárás és a téli csúcsidőszakok idejére.

A zöld hidrogén segíthet ebben. A hidrogénnel lehetővé válik a nagymennyiségű energiatárolás. Ez enyhítheti az alacsony megújulóenergia-termelési időszakokban fellépő kihívásokat, és stabil energiaellátást biztosíthat. A National Grid kiemelte, hogy a csővezetékekben szállított hidrogén használata, a földgáz használatához hasonló „rugalmas előnyöket” biztosíthat a keresletre való reagálás során. A fentieken túl, a hidrogén kiegészítheti a villamosenergiát ott, ahol továbbra is szükséges gáznemű tüzelőanyag.

 

Készüljön fel a hidrogénnel működő jövőre

Eloszlattunk tehát a zöld hidrogénnel kapcsolatos, öt gyakori mítoszt. De az Ön vállalkozása vajon készen áll a hidrogénnel működő jövőre?

A Centrica-nál büszkék vagyunk arra, hogy számos hidrogénprojektben veszünk részt. A Rough tározó újrahasznosításának tervezésétől kezdve, a HiiROC-kal való együttműködésig – melynek keretében úttörő munkát végzünk a hidrogénbefecskendezés terén Briggben – támogatjuk az Egyesült Királyság hidrogén-infrastruktúrájának fejlesztését. Tehát ha készen áll a hidrogén-üzemű kapcsolt energiatermeléshez (CHP) hasonló energiatermelő-eszközökre való átállásra, csapatunk szívesen segít Önnek.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.