Engineering team having a discussion
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

A tribrid energiatermelés nyolc előnye: háromszoros nyereség a környezettudatosság és a költségek terén

A kapcsolt hő- és villamosenergia termelő egységek telepített napelemes rendszerekkel és hőszivattyúkkal összekapcsolva jövőbiztos megoldást jelentenek azoknak a vállalatoknak, amelyek a nettó zéró kibocsátásra való fenntarthatóbb átállás során a környezetvédelmi és a pénzügyi céljaik egyensúlyára törekszenek. A három telepített energiatermelő technológia együttes alkalmazásával a zöldhő gazdaságossága környezetvédelmi és költséggazdálkodási szempontból is összeadódik.

A gázfüggőség csökkentése

A földgáz továbbra is a legfontosabb hőforrás a háztartások és vállalatok számára.

A lassan kúszó áremelkedés ellenére a földgáztól nehéz elszakadni, mivel továbbra is viszonylag olcsó fosszilis tüzelőanyag. Ez különösen igaz akkor, ha a földgáz magas hatásfokú kapcsolt hő- és villamosenergia termelő (CHP) rendszerekben valósul meg.

A CHP számos nagy energiaigényű vállalat számára a legköltséghatékonyabb energetikai megoldást jelenti, és gyakran már 3 éven belül megtérül és akár 40%-os költségmegtakarítást eredményez. A jelenlegi rekordmagas energiaárak mellett pedig a megtérülési időszak ennél jóval rövidebb, a megtakarítás pedig jelentősen több lehet. A kibocsátás-csökkentést célzó lépések megtervezése során mégis sok vállalat megkérdőjelezi a CHP létjogosultságát a nettó zéró kibocsátáshoz vezető úton.

A tribrid megoldások költségelőnye és alacsonyabb széndioxid-kibocsátása

Zöldhő előállítására a jelenleg elérhető legjobb megoldást a hőszivattyúk jelentik, melyek kipróbált és skálázható technológiája közvetlen kibocsátás nélkül 40°C-tól akár 165°C-ig képes hőt szolgáltatni. A hőszivattyú tulajdonképpen úgy működik, mint egy fordított légkondicionáló berendezés.

A hőszivattyús megoldások esetén azok költsége jelentheti az egyetlen visszatartó erőt. Egy napelemes rendszer azonban jelentősen csökkentheti a hőszivattyúk költségigényét és növelheti környezeti teljesítményét, mivel a napelemmel táplált hőszivattyúknak nincs károsanyag kibocsátása.

Az alacsony költségű CHP, napelemes és hőszivattyús megoldások együttes alkalmazásával kialakított telepített tribrid energiatermelő rendszerekkel a vállalatok gazdasági és környezetvédelmi szempontból is jelentős lépést tehetnek a kibocsátásuk csökkentése és a szűkös költségkeretük kézben tartása érdekében.

Takarítson meg energiát saját CHP megoldással

Nézze meg videónkat, amelyből megtudhatja, hogyan használhatja a CHP egységet villamosáram és hőtermelésre, melynek folytán javíthatja vállalkozása energiahatékonysági mutatóit, csökkentheti a költségeit és szén-dioxid-kibocsátását.

A CHP, hőszivattyú és napelem együttes alkalmazásának 8 előnye

  1. Szén-dioxid-kibocsátás csökkentése
    A megújuló energiát használó napelemek és hőszivattyúk alacsony és zéró szén-dioxid-kibocsátású energetikai megoldásokat jelentenek azoknak a vállalatoknak, amelyek jelentős mértékben vissza kívánják szorítani kibocsátásaikat.
     
  2. Költségmegtakarítás
    A CHP és napelem jelentette számottevő költségmegtakarításoknak köszönhetően a hőszivattyúk alkalmazása is kifizetődővé válik, így a vállalkozások ahelyett, hogy a technológia beszerzési árának a piac bővülésével járó csökkenésére várnak, már most tőkét kovácsolhatnak az alacsonyabb kibocsátásból.
     
  3. Bevételi lehetőségek
    A három telepített energiatermelő egységgel megteremthető a szervezet energetikai rugalmassága a keresletoldali piacokon. A telepített energiatermelő eszközök igény szerint aktiválhatók, rugalmasan rendelkezésre álló kapacitásuk révén pedig bevételre is szert lehet tenni. A gyorsan változó piacokon a kiegészítő akkumulátoros energiatárolók további energetikai optimalizálásra adnak lehetőséget.
     
  4. Rugalmasság
    A tribrid rendszer méretezését és konfigurációját az adott telephely energiaprofiljának és az üzleti céloknak megfelelően kialakítva valódi rugalmasságot biztosít a vállalkozás számára. Ha a kibocsátáscsökkentés a legfőbb prioritás, akkor a hőszivattyúk elégíthetik ki a hőenergia szükséglet oroszlánrészét, míg a csúcsidőszakokban a CHP adhatja a kiegészítő termelést. Ha a költségmegtakarítás a fontosabb, akkor pedig a CHP egység a fő energiaforrás.
     
  5. Jövőbiztos
    Az általunk kínált időtálló megoldás a jövőben változó üzleti célkitűzésekhez igazítható, és a nettó zéró célok elérésére érdekében fokozatosan növekvő szén-dioxid-megtakarítást eredményező kivitelben is konfigurálható.
     
  6. Kevés módosítási igény
    A CHP egységből és hőszivattyúból álló hibrid rendszer telepítésével kevesebb módosítást kell végrehajtani a meglévő fűtésrendszeren, mint ha csak hőszivattyú kerülne telepítésre.
     
  7. Hűt és fűt
    Egyaránt használható hűtésre és fűtésre, így az egyidejű hűtő-fűtő funkció kiemelkedően költséghatékony megoldást jelent.
     
  8. Magasabb hőmérséklet
    A CHP egység a hőszivattyúknál magasabb hőmérsékleten is képes üzemelni, ezért a hibrid kialakítás magas hőmérsékletigényű ipari eljárások esetén környezetbarátabb megoldást jelenthet.

Milyen ágazatokban és alkalmazásokra ajánljuk ezt a megoldást?  

Mint minden CHP megoldás esetén, a tribrid és hibrid energetikai rendszereket legjobban a tartósan magas hőigényű területeken lehet hasznosítani. Következésképpen, ez a kialakítás számos ágazatban jelenthet hatékony megoldást, így például:

  • Szállodák és szabadidőközpontok
  • Közintézmények, például kórházak
  • Ipar, különösen az élelmiszer-, ital- és gyógyszergyártók
  • Kiskereskedelmi egységek
  • Állami és kereskedelmi ingatlanok

A tribrid rendszerben, a különböző tényezőktől függően, bármely hőszivattyú típus felhasználható, bár valószínűbb, hogy víz- vagy hulladékhő alapú technológia helyett levegőt vagy földhőt hasznosító szivattyúk ajánlottak. Ennek az oka, hogy a levegős hőszivattyú tőkeigénye alacsonyabb, telepítése pedig viszonylag egyszerű.

A tribrid rendszerek felújításhoz és újépítésű projektek esetén is ideálisak. Sok telephely már rendelkezik működő CHP egységgel, amely az üzemvitel minimális megzavarásával járó átalakításával képes az elektromos hőszivattyúkkal megosztani a hűtési és fűtési terhelést. Ez napelem nélkül, hibrid megoldásként is működőképes, bár így a kibocsátások valamivel kevésbé csökkennek, de továbbra is jelentős megtakarítások és zöldülés érhető el.

A karbonszegény hőtermelési megoldások specialistája

Hőszivattyús, CHP és napelemes megoldások vezető szállítójaként a Centrica Business Solutions vállalja telepített energiatermelő megoldások teljes körű tervezését, telepítését, üzemeltetését és karbantartását, valamint az igényeiknek leginkább megfelelő megoldásokat kínáló tanácsadással szolgál vállalatok számára.

A jelenlegi gyorsan változó környezetben felismertük, hogy a bekerülési költségek egyes vállalatok számára gátját jelenthetik az új energiatermelési technológiák alkalmazásának. Többféleképpen is segíthetünk, így útmutatással szolgálhatunk az állami támogatások útvesztőjében vagy olyan rugalmas finanszírozási konstrukciókat kínálunk, amelyekkel a projektek mérlegen kívül tarthatók.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.