Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hogyan profitálnak a vállalkozások a fenntartható energiákban rejlő lehetőségekből?

Ha egy szervezet az energiát tekinti értéknövelőnek és a növekedés hajtóerejének, akkor háromféleképpen is reagálhat üzleti költségei növekedésére.

A COVID-19 világjárvány és a változó korlátozások következtében sok szervezet számára nem könnyű a termelés, az értékesítés és a költségek változását pontosan előrejelezni.

Az oltási program bevezetése azonban új reményeket ébresztett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) most azzal számol, hogy a világgazdaság növekedése ebben az évben 5,5% lesz – és ez 0,3 százalékpontos növekedés a korábbi előrejelzésekhez képest. Ugyanakkor Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza szerint „most sok múlik azon, hogy a vírus új mutációi és az oltóanyagok közötti versenyfutást ki nyeri, véget ér-e a járvány, továbbá azon, hogy addig is hatékony támogatást kapnak-e a gazdaságok”.

Ilyen kiszámíthatatlan körülmények között sok szervezet azt keresi, hogy a költséggazdálkodását hogyan tudja még hatékonyabbá tenni. Nyilvánvalóan az energiaköltségek megszorítása az egyik fő terület. Számos szervezet elkötelezte magát az ambiciózus nettó zéró célok mellett, de nincsenek olyan pénzügyi helyzetben, hogy közben nagyobb beruházásokra vállalkozzanak.

A technológia fejlődése és a rugalmas pénzügyi lehetőségek azonban azt mutatják, hogy bevételek generálására, az energiaköltségek és a CO2-kibocsátás csökkentésére már számos módszer létezik – ráadásul mindezek egyszerre lehetségesek kisebb kezdőtőke mellett. Sok szervezet már él is ezekkel – de hogyan és miért? Íme néhány módszer ahhoz, hogy a fenntartható energiában rejlő lehetőségek kiaknázásával a szervezetek hogyan tehetik a gazdálkodásukat költséghatékonyabbá és jövedelmezőbbé.

Energiahatékonyság növelése adatok segítségével

 

Hogyan segíthet az energia egy szervezet működését nyereségesebbé tenni?

Az energiafogyasztás ellenőrzésével és mérésével a szervezetek javíthatják az üzemi teljesítményt, csökkenthetik a költségeket és a széndioxid-kibocsátást. A vállalkozások alapos és részeletes elemzést kapnak az energiafelhasználásról, ha a berendezéseket alacsony költségű, vezeték nélküli érzékelőkkel látják el. Ezek segítségével az energiapazarlás helye pontosan beazonosítható. Ezek segítenek azzal is, hogy a berendezések várható, költséges meghibásodását azok bekövetkezte előtt jelzik.

Prediktív elemzések elvégzésével módosítani lehet a vállalkozás operatív folyamatait, ezáltal optimalizálni a teljesítményt, továbbá az energiafogyasztás átláthatóvá tételével költségmegtakarítást lehet elérni. Ezenkívül minél több ismeretünk van az energiafelhasználás profiljáról, annál megalapozottabb befektetési döntéseket lehet hozni.

Energiafogyasztás megértése a gyakorlatban

Egy globális kültéri termékeket gyártó cégnek segítünk minden üzletben azonosítani a pazarlást, javítani az energiahatékonyságot, és csökkenteni a költségeket.

Saját fenntartható energia előállítása

 

Hogyan segíthet az energia egy szervezet működését nyereségesebbé tenni?

Elosztott energiatechnológiák, például a helyszíni termelés, nagyobb hatékonyságot biztosíthatnak és hozzájárulhatnak a növekedéshez is. A hálózaton kívüli energiatermelést segítő technológiák fejlődésével a szervezetek csökkenteni tudják a hálózattól való függésüket, nagyobb ellenőrzést és irányítást szerezhetnek az energiagazdálkodásuk felett.

A kapcsolt hő és villamosenergia-termelés (CHP) egy intelligens és hatékony folyamat, amely révén a vállalkozás a saját telephelyén a gázt villamos energiává és hőenergiává alakítja egyetlen folyamatban. Hőenergia elpazarlása helyett, annak újra felhasználása történik fenntartható módon. Kiszámítható villamosenergia-költségekkel és a működési költségek pontos előrejelzésével biztosítható a pénzügyi terv stabilitása. Ha pedig az energiatermelést a helyszínen akkumulátoros tárolással kombinálják, akkor a megtermelt energiát tárolni lehet és csúcsfogyasztás esetén, amikor az energia egyébként is drágább, fel lehet használni.

A telephelyen megtermelt kapcsolt hő- és villamos energia helyszíni felhasználásával az energiaköltségek akár 40%-kal is csökkenthetők, sőt, ha megújuló, metánban gazdag biogázt használnak fel a CHP-folyamatban, jobb fenntarthatóság érhető el. Stabil és biztonságos energiaellátással a telephely rugalmassága megnő, és az energiaellátás fennakadásaitól védve vannak.

CHP működésben

A világ leggyorsabban növekvő abroncsgyártója csökkentette a levegőszennyezést, miközben a Centrica Business Solutions Zrt.-től származó C-RCO egység segítségével 50%-kal növelte a termelését.

Tekintsék meg az alábbi útmutatót, amely részletesen ismerteti azt az öt bevált módszert, amelyekkel a vállalkozások versenyképességi és környezeti előnyökre tehetnek szert.

A legfontosabb lépés, amit egy szervezet az éghajlatváltozásért tehet, ha az üzemeltetés dekarbonizálását és a fenntarthatóságot állítja működése középpontjába. Ezzel a vállalkozás kézzelfogható előnyökre, többek között költséghatékonyságra tehet szert. Töltsék le útmutatónkat, ez gyakorlati útmutató a CO2-kibocsátás méréséhez és mérsékléséhez.

Megjelölve: