cbs_img)solar_panels
  1. Kezdőlap
Blogs

Indítsa el a nettó zéró kibocsátásra való áttérést napenergiavásárlási megállapodással!

Ismerje meg, hogy a megújuló energiaforrásra, mint a napenergiaára kötött energiavásárlási megállapodások (PPA – Power Purchase Agreement) hogyan segítik elő a szén-dioxid-kibocsátás és a költségek csökkentését!

A vállalkozások és a közigazgatási szervek minden eddiginél elkötelezettebbek a fenntarthatóság iránt. Felismerik a megújuló energiaforrások, mint a napenergia előnyeit a költség- és szén-dioxid-megtakarítás vonatkozásában, de a jelenlegi nehéz gazdasági időkben költségtudatosabbak és óvatosabbak.

Hogyan lehetséges – akár a vonakodó befektetőknek is – a megújuló energiára történő átállás értékes tőkeráfordítás, pénzügyi terhek és kockázatvállalás nélkül?

Gyors út a napenergiához

A napenergiára való átállás késleltetése, és ezáltal a széndioxid-kibocsátás és energiaköltségek csökkentésével járó előnyök elszalasztása bizonyosan nem jó ötlet. Napjainkban a folyamatosan emelkedő energia díjak mellett a napenergia lehetővé teszi a nettó zéró kibocsátási célok elérését, miközben a hosszú távú költségeket is kordában tartja. A megújuló energiaforrásokra való áttérés a szervezetek reputációját is növeli, a környezeti felelősségvállalás demonstrálásával eleget tesz az érdekelt felek igényeinek.

A jövő alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságának alapja a nap- és szélenergia használatának gyors bővülése. Az UK National Grid célja az, hogy 2025-re a világ első szén-dioxid-mentes villamosenergia-rendszerét üzemeltethesse. Hogy hogyan is nézhet ki ez a szén-dioxid-mentes hálózat, arról bepillantást nyerhettünk a lezárások idején, amikor májusban a megújuló energiaforrások rekordot jelentő 67,5%-os arányban szolgáltatták az Egyesült Királyság villamos energiáját, és ebben a napenergia játszotta a főszerepet.

A következő évtizedben a közlekedés és a fűtés gyors villamosítása sokkal nagyobb igényt fog támasztani a nap- és szélenergia iránt. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) becslései szerint 2050-ig közel 22,5 billió dollárt kell befektetni a megújuló energiát hasznosító infrastruktúrába, hogy a nettó nullára vonatkozó célokat elérjük. 

Honnan származik majd ez a további zöldenergia-kapacitás? Milyen szerepet játszhatnak a szervezetek az újabb megújulóenergia-termeléshez való hozzájárulásban? Hogyan profitálhatnak közvetlenül a szervezetek az új, szén-dioxid-mentes energiatermelésből?

Az egyik lehetőség a saját helyszíni napenergia-projektbe való befektetés.

Szerezzen előnyt a sokoldalú PPA konstrukcióval

A napenergiába történő tőkebefektetés talán nem minden szervezet számára megfelelő választás. Sokan nem rendelkeznek tőkével egy, az üzleti alaptevékenységhez nem kapcsolódó projekthez, vagy nem rendelkeznek a megfelelő helyszínnel, vagy egyszerűen nem akarják a tulajdonosi felelősséget viselni a napenergia-üzemeltetéssel kapcsolatban. Számukra lehet ideális megoldás a személyre szabható napelem rendszer PPA konstrukcióval történő finanszírozása.

A napenergiavásárlási megállapodások (PPA-k) kétoldalú előnyt kínálnak. A PPA-k bevált módszert jelentenek a megújulóenergia-termelési projektek komplexitásának és pénzügyi kockázatának kezelésére. A közintézményeknek és a vállalkozásoknak lehetősége nyílik az energiaköltségek és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére anélkül, hogy a tőkeköltségek, a tulajdonosi kockázat, illetve az eszköz üzemeltetése és karbantartása miatt felelősséget kellene vállalniuk.

A PPA konstrukciók segítségével 100%-ban beszerezhető a szükséges megújuló energia, miközben a szervezetek hozzájárulhatnak a további új energiatermelési infrastruktúra finanszírozásához is.

A kétoldalú szerződés egy olyan ellenszolgáltatást biztosít amelyben a naperőművet telepítő (Megbízott) finanszírozza a projekt megvalósítását, valamint a karbantartását, üzemeltetését is ellátja a rendszernek, amelynek a szerződés időtartama alatt a tulajdonosa is marad. A Megbízó Partner tőkebefektetés nélkül élvezheti a napenergia nyújtotta előnyöket, a megtermelt energiát meghatározott – a hálózattól vásárolt áron alul – átveszi javítja a szén-dioxid-kibocsátási teljesítményét, és hosszú távú energiaköltség-biztosítékot és költségvetési kontrollt nyer.

A PPA konstrukciókat széles körben alkalmazzák Észak-Amerikában a kereskedelmi és a közszférában. Mostanában az Egyesült Királyságban és Európában is egyre népszerűbbek. A Bloomberg New Energy Finance adatai szerint a nagyvállalati PPA konstrukciókból (ahol a végfelhasználók közvetlenül a termelővel kötnek szerződést) származó megújulóenergia-kapacitás 2019-ben elérte az évi 19,5 GW-ot, ami több mint háromszorosa a 2017-es mennyiségnek.

Teljes körű támogatás vállalatok számára a napenergia felé vezető úton.

Igényre szabott PPA konstrukció

A Centrica Business Solutions a piac szakértője, 2011-ben teljesítette az első PPA-t, napenergiavásárlási megállapodást.

Azóta számos PPA konstrukcióval finanszírozott projektet valósítottunk meg az Egyesült Királyságban, Európában és Észak-Amerikában. Kereskedői és szolgáltatói képességeinket az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdálkodás minden aspektusára kiterjedő szakértelemmel ötvözzük.

Számos különböző finanszírozási mód létezik. Ügyfeleinkkel együttműködésben dolgozunk azon, hogy a megoldást sajátos igényeikhez és az adott helyszín energiaprofiljához igazítsuk - a megállapodásokat a szélesebb körű szén-dioxid-csökkentési stratégiájuk alapján alakítjuk ki. Ennek gyakran része egy olyan kombinált nettó zéró kibocsátási terv kidolgozása is, amely kihasználja az elosztott energiaforrásokban rejlő lehetőségeket.

Olvassa el, hogyan használja a Toyota a napenergiát a gyártás energiaellátására!

Helyszíni PPA konstrukció

Optimális megoldás a helyszíni napenergiavásárlási megállapodás, amely egyértelműen jelzi a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A világ egyik vezető napenergia-szolgáltatójaként képesek vagyunk az ügyfél telephelyén vagy annak közelében egyedi projekteket tervezni és kivitelezni. A napenergia PPA konstrukció keretében gondoskodhatunk az eszközök hosszú távú finanszírozásáról, üzemeltetéséről és karbantartásáról. Ön csak a felhasznált energiáért fizet, fix áron, ami jellemzően alacsonyabb, mint a hálózatról történő áramvásárlás. 

Professzionális mérnöki és szervizcsapatunk biztosítja az eszköz hatékony működését a költségmegtakarítás maximalizálásához. Az energiaellátás rugalmasságát is optimalizáljuk a keresletre való reagálás lehetőségeinek kihasználásával, az ügyfél működési követelményeivel összhangban.

Sikertényezők a PPA konstrukcióban

A napelem PPA konstrukció kölcsönösen előnyös együttműködést jelent a Megbízó és Megbízott számára. A sikeres megállapodások legfontosabb megvalósítandó eredményei a következők:

  • Hosszú távú, stabil finanszírozás további, 100%-ban megújuló energiát termelő infrastruktúra fejlesztéséhez.
  • Gyors, kockázat- és tőkementes megoldás a megújuló energiával kapcsolatos célok megvalósításához.
  • Versenyképes, hosszú távú energiaárak a vevők számára, ami lehetővé teszi a szervezeteknek a költségek kézben tartását.

Centrica Business Solutions: Az Ön Partnere a napenergiában

A Centrica Business Solutions-nél a napelem-telepítési szakértelem, az energiakereskedelem és ellátás terén betöltött globális vezető szereppel párosul. Teljes körű támogatást tudunk nyújtani, hogy segítsük Önt költség- és szén-dioxid-megtakarítási törekvéseinek megvalósításában.

Ha Önt is foglalkoztatja hogyan tudná hatékonyan használni a napenergiát vállalkozása működtetéséhez, kérje szakértő kollégáink segítségét, mind a helyszíni felmérésben, mind a megfelelő finanszírozási forma kiválasztásában.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.