CHP
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Három ok, amelyek miatt a kapcsolt energiatermelés most jó befektetés

Miért jelent a kapcsolt energiatermelés gazdasági segítséget a vállalatok számára a jelenlegi, magas energiaárakkal terhelt piaci helyzetben is (sőt különösen ebben a helyzetben)?

A vállalatoknak számos téren meredeken emelkedő költségekkel kell számolniuk a nyersanyagoktól a munkaerőn át a gázig, a villanyáramig, a szállításig, s még egy sor egyéb területen. Nem meglepő, hogy ez az áringadozás hatást gyakorol a teljesítményükre. Ezért minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy megtaláljuk a módját: miként tarthatjuk kordában a költségeket, hogy biztosítsuk versenyképességünket?

Különösen az energiaigényes vállalatok – illetve azok a vállalatok, amelyek többféle energiaforrást (villamos energia, hő, hideg) igénylő termelési folyamatokkal dolgoznak – szenvedik meg a növekvő költségek hatását. Ennélfogva a kapcsolt energiatermelés, azaz a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés (CHP) jelenleg három okból is hasznos befektetésnek bizonyulhat:

1. Csökkenti az energiaköltségeket és a fogyasztást

A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő erőművek csaknem kétszer olyan hatékonyak, mint a hagyományos energiatermelés, mivel a villamosenergia-termelés során keletkező hőt hasznosítják, így egyszerre termelnek a telephelyen hőt és áramot. Ez jelentősen csökkenti az energiafogyasztásukat. Gazdaságilag a kapcsolt energiatermelő erőmű akár 40 százalékos megtakarítást is jelenthet a hálózatról vett villamos energiához és a helyben kazánokkal előállított hőenergiához képest. A gazdasági bizonytalanság idején sok vállalat vezetői hajlamosak azt gondolni, hogy a magas gázár miatt a kapcsolt energiatermelő létesítmények nem jelentenek megfelelő megoldást. A valóságban az adatok és a statisztikák ennek ellenkezőjét bizonyítják, mivel a gázárak emelkedését a villamosenergia-árak jelentős emelkedése követte, ami a két ár közötti különbséget magasan – és változatlanul – tartotta: emiatt is tanácsos kapcsolt energiatermelésre váltani. A kapcsolt energiatermelő telepek lehetővé teszik, hogy csökkentsük a telepítés helyszínének teljes primer energiaszükségletét, lehetővé téve, hogy a hálózaton értékesített, sokkalta drágább villamos energiából ne kelljen vásárolni. Végezetül: a villamosenergia-költségek közelmúltbeli növekedése miatt 1-2 év alatt várható a beruházás megtérülése.

2. Nincs szükség kezdeti tőkebefektetésre

Sok olyan vállalat van, amely nem látja rentábilisnak a helyszíni energiatermelési technológiát – például kapcsolt energiatermelést –, pedig számos finanszírozási lehetőség létezik, amely nem igényel tőkebefektetést. A finanszírozott kapcsolt energiatermelés lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy kihasználják a kapcsolt energiatermelés előnyeit, és azonnali csökkenést érjenek el az energiaköltségekben és a szén-dioxid kibocsátásban, előzetes beruházás nélkül. A Centrica Business Solutions teljes egészében megfinanszírozza az erőmű telepítését és karbantartását, így a helyszínen termelt energia valóban hatékony megoldást jelent; az ügyfél csak a termelt villamos energiáért fizet (a hagyományos hálózati szolgáltatónál alacsonyabb áron), valamint a felhasznált gázért, míg a hő- és hűtőenergia ingyenes lesz. A gáz- és villamosenergia-szolgáltatót az ügyfél teljes mértékben saját belátása szerint választhatja meg.

3. Nagyobb költségvetési stabilitást tesz lehetővé

A közelmúltbeli energiaválság és az emelkedő árak miatt soha nem volt még fontosabb, hogy képesek legyünk pontosan előre jelezni felmerülő költségeinket. A finanszírozott kapcsolt energiatermelő rendszerbe beruházó vállalatok pontosan tudják, hogy az elkövetkező 10 évben milyen energiaköltségeik lesznek: előnyükre válik a kiszámítható villamosenergia-költség és a működési költségek pontos előrejelzése. Ez értékes információ, amely a vállalati tervezési folyamatok szempontjából is fontos lehet. A Centrica szakértői csapata emellett a folyamat minden szakaszában támogatja a vállalatokat, hogy a kapcsolt energiatermelő rendszer optimális szinten működjön, és mindig a maximális gazdasági értéket biztosítsa.

Egy konkrét példa

Erre ékes bizonyítékot szolgáltat a Tecnocap, egy multinacionális fémcsomagoló vállalat, amely üveg- és műanyagtartályok, aeroszolos flakonok és alumíniumpalackok fémkupakjainak ipari gyártására szakosodott. Az elmúlt két évben olaszországi üzemük kétszámjegyű termelésnövelést valósított meg, olyannyira, hogy már az energiagazdálkodás magasabb szintű hatékonyságára volt szükség, elsődlegesen a zavartalan, folyamatos termelés biztosítása érdekében. A régi gyár átalakítása során a Centrica Business Solutions az Eni gáz- és villanyszolgáltató vállalattal partnerségben egy 1.010 kWe elektromos és 1.008 kWt hőteljesítményű kapcsolt energiatermelő erőművet épített, amely a vállalat villamosenergia-szükségletének 87 százalékát képes kielégíteni – ez évi 5.650 üzemórának felel meg.

Az erőmű, amelyet a Centrica közvetlenül finanszíroz a DEP (Discount Energy Purchase) szerződéses modell keretében, nemcsak energiaköltségeket takarít meg, hanem 900 tonnás szén-dioxid-kibocsátásmérséklést is jelent (valamint 380 tonnányi kőolaj-felhasználásmérséklést).

Noha az ipari szereplők számára jelenleg kétségtelenül a költségcsökkentés a fő szempont, nem szabad megfeledkezni a fenntarthatósággal kapcsolatos abbéli kötelezettségvállalásokról sem, hogy a felmelegedést 1,5°C-ra korlátozzuk. A Centrica Business Solutions olyan integrált energetikai megoldásokat valósít meg, amelyek felgyorsítják a vállalatok útját az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felé, egyensúlyt teremtve a vállalati siker és a környezeti felelősségvállalás között, és támogatva az ipart a szén-dioxid-mentesítési célok elérésében.

A kapcsolt energiatermelés más technológiákkal is kombinálható, például napelemes, fotovoltaikus rendszerekkel. A Centrica emellett hidrogénnel működő kapcsolt energiatermelő erőműveket is kínál, amelyek 25 százalékos hidrogénkeverékkel működnek, s motorok széles választékát működtethetik. A Centrica a 25-40 százalékos tartományban is teszteket végez, hogy a jövőben – a hidrogénnel kevert üzemű országos infrastruktúra esetleges kiépítése után – is biztosíthasson kapcsolt energiatermelő rendszereket.

Töltse le a kapcsolt energiatermelő rendszer vásárlásához készült útmutatót, hogy megtudja, miként segíthetünk Önnek az energia leghatékonyabb felhasználásában.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.