Solar_Image_HU
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Két nézőpont a napenergiával kapcsolatban: előnyök a fenntarthatóságért felelős vezetők és a létesítménygazdák számára

Hogyan készítsünk az érintettek érdekeinek megfelelő megvalósíthatósági tanulmányt a napelemes megoldásokról?

Sok vállalat a folyamatos gazdasági bizonytalanságra válaszul, az energiaköltségek kézben tartása és a nyereségesség megőrzése érdekében újragondolja az energiastratégiáját. Ezekben az esetekben a naperőművek mindenképpen ésszerű megoldást jelentenek, mert alkalmazásukkal csökkentheti a hálózati villamosenergia igényét, és fenntartható, 100%-ban zöld, megbízható és kényelmes energiát biztosíthat a vállalatnak.

Mennyire vannak erről meggyőződve a vállalati partnerek? Megnyerésükhöz olyan megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni, amely több prioritást is figyelembe vesz. Ebben a cikkben a napenergia előnyeit a különböző ágazatok és üzleti szereplők szempontjából vizsgáljuk meg, hogy segítsünk a vállalkozását az érintettek érdekeinek megfelelően felkészíteni az alacsony kibocsátású jövőre.

Napenergia a fenntarthatósági vezető szemszögéből

A fenntarthatósági vezető az energetikai kérdésektől a hulladékkezelésig és még azon is túl valószínűleg sok területért felelős. Az egyik ilyen terület lehet a fenntarthatósági jelentés. A napenergia környezetvédelmi szempontból számos előnnyel jár: 100%-ban megújuló energiaforrás, és nem jár közvetlen szén-dioxid-kibocsátással. Ezért a napenergia kiaknázása a villamosenergia-hálózatról történő ellátás helyett csökkenti a vállalat ökológiai lábnyomát, általában hozzájárul a környezeti hatások csökkentéséhez, és egyúttal a vállalat fenntarthatóságának növeléséhez.

Az is előfordulhat, hogy a fenntarthatósági vezető egyszerűsíteni szeretné a fenntarthatósági jelentés folyamatát. Napelemes rendszer telepítésekor ez a PowerRadar™ energiagazdálkodási platform segítségével valósítható meg. A szoftver egyszerűen áttekinthető, könnyen értelmezhető rálátást nyújt a teljes energiaparkra, így ezt felhasználva egyszerűsítheti a jelentéstételt és leolvashatja a vállalat energiafogyasztását. Emellett alacsonyabb hulladékkibocsátást eredményező és összességében a környezeti hatás további csökkentésével járó egyéb lehetőségek is feltárhatók.

A napelemes rendszer előnyei nem merülnek ki a kibocsátás csökkentésében. A napenergia a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is pozitív üzenettel bír, ami további előnyökkel jár, többek között a legjobb tehetségek bevonzásával és megtartásával. Mindez segíthet a fenntarthatósági vezetőnek abban, hogy a vállalat még elkötelezettebb legyen az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő iránt és tovább haladjon a nettó zéró kibocsátás felé vezető úton.

Napenergia a létesítménygazdálkodási vezető szemszögéből

A létesítményüzemeltetési vezető számára a telephely működése és állapota a legfontosabb. Ebből kiindulva valószínűleg olyan biztonságos és hatékony fejlesztési lehetőségeket keres, amelyeknek minimális a környezeti hatásuk. Ezért a naperőmű megvalósíthatósági tanulmányában a biztonságot és a hatékonyságot egyaránt figyelembe kell venni.

Előfordulhat, hogy a vállalat székhelyén nagy, kihasználatlan tetőfelületek vagy földterületek vannak. Lehet, hogy a létesítménygazdálkodási vezető ki tudná használni ezeket a felületeket? A napenergia hasznosítása egyszerű és hatékony megoldást kínál erre. A tetőre vagy földre telepített napelemes rendszerrel egy kihasználatlan területet energiatermelő forrássá lehet alakítani. Így az energiatermelésre alkalmas terület maximalizálásával a telephely általános hatékonysága is javítható.

Minden vállalat számára fontos, hogy feltérképezze hogyan alkalmazkodhat legjobban a folyamatosan változó világhoz, legyen ez új épületek megnyitása, az energiafelhasználási szokások vagy a műszakbeosztás megváltoztatása. A Centrica Business Solutions az ügyfeleinkkel együttműködve a jövőt illető minden potenciális tervet figyelembe vesz a telephely bővítésétől kezdve a változó energiaigényig, és időtálló napelemes rendszert kínál a létesítménygazdálkodási vezető számára.

Egy ilyen volumenű rendszer biztonságát a létesítménygazdálkodási vezetőnek kell biztosítania. Ennek során számolnia kell azzal is, hogy milyen hatással lehet az üzembe helyezés előtt és után a munkavállalókra és a vevőkre, ezért a feladatkörének ki kell terjednie a tervezésre és a hatósági engedélyek beszerzésére, valamint a hálózati elosztó esetleges bevonására is. A Centrica Business Solutions gondoskodik az összes adminisztrációról és a szükséges engedélyekről, és szigorú egészségügyi és biztonsági előírások mellett gondoskodik róla, hogy a projekt megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.
A projektmenedzserek szorosan együttműködnek a megbízóval, hogy ne zavarják meg a szokásos üzletmenetet és gondoskodjanak róla, hogy a rendszer annak teljes hasznos élettartama alatt a lehető legbiztonságosabban működjön.
így a létesítménygazdálkodási vezető a kivitelezés minden szakaszában pontosan kézben tarthatja a helyszínen folyó tevékenységeket.

Forduljon hozzánk, ha támogatást szeretne kapni a napelemes rendszer megvalósíthatósági tanulmányához. Több mint 20 év tapasztalattal és nagy kapacitású erőművekkel a hátunk mögött nagyon jól ismerjük az energetikai terület kihívásait és buktatóit, és mélyen ismerjük, mint ahogy azt is jól tudjuk, hogyan lehet az energetika által kínált új lehetőségeket a legjobban kihasználni. Ez a kiterjedt szaktudás annak a megközelítésnek köszönhető, amelynek részeként – ügyfeleinket folyamat minden szakaszában támogatva – az erőművekkel kapcsolatos elemzést, finanszírozást, tervezést, telepítést, üzemeltetést karbantartást is vállaljuk. Szakértői csapatunk szívesen segít a vállalkozásának megfelelő napenergia-stratégia kidolgozásában.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.