GettyImages-829105476.jpg
  1. Kezdőlap
Blogs

Öt, fenntartható energiával kapcsolatos előrejelzés a vállalkozások számára 2022-ben

Hogyan fognak a szervezetek egyensúlyt teremteni a gazdasági és a környezetvédelmi nyomás között az elkövetkező évben - hogy vezető szerepet tölthessenek be az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?

A szervezeteknek 2022-ben gyorsabban és keményebben kell törekedniük a szén-dioxid-mentesítésre - nemcsak az éghajlatváltozás kezelése, hanem az emelkedő energiaköltségek leküzdése és a rugalmasság javítása érdekében is. Ebben a blogban a jövőbe tekintünk öt olyan trenddel és technológiával, amelyek 2022-ben és azon túl is meghatározzák majd a fenntartható üzleti energiaprogramot.

1. A nettó zéró kibocsátás elérésére való várakozás egyre költségesebbé válik

A közelmúltban készült nettó zéró kutatási jelentésünk azt mutatja, hogy az energiaügyek progresszív megközelítése megerősítheti a pénzügyi mérlegeket, és támogathatja a COVID-19 hatásaiból való kilábalást.

A nettó zéró kibocsátással kapcsolatos tétlenségnek egyre nagyobb ára van - mind a bolygónak okozott kár, mind pedig a profit szempontjából.

2022-ben még fontosabb lesz, hogy elébe menjünk a szigorodó szabályozásnak, a magasabb energiaköltségeknek és a növekvő szén-dioxid-adóknak. Így a szervezetek védekezhetnek a kockázatok ellen, és megvédhetik hosszú távú üzleti versenyképességüket, miközben kihasználhatják a fejlett energetikai lehetőségeket és ösztönzőket is. 

Mind az Egyesült Királyság, mind az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszere rekordot döntött 2021 vége felé. A brit rendszert 2024-től a nemzeti nettó zéró kibocsátásra vonatkozó célkitűzéshez kívánják igazítani, ami alighanem azt jelenti, hogy több szervezetnek kell majd magasabb szén-dioxid-kvótákkal szembenéznie.

Egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy a vállalkozásoknak és a közintézményeknek fel kell gyorsítaniuk a fellépést a klímaválság kezelésére. A COP 26-ot követően közel 200 ország fogadta el az új glasgow-i klímaegyezményt, és ezzel a világ mintegy 90 százalékára vonatkoznak a nettó zéró kibocsátási célkitűzések, míg két évvel ezelőtt ez az arány csak 30 százalék volt.

Mi saját nettó zéró célkitűzésünket előrehoztuk 2045-re, miközben Partnereinket is segítjük abban, hogy 2050-re elérjék a nettó nulla kibocsátást.

2. Itt az ideje búcsút mondani a „zöldmosásnak”

A nettó zéró tudományos alapú megközelítése a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének felelősségteljesebb megközelítését fogja ösztönözni, és ezáltal megnehezíti a vállalatok számára a „zöldmosást” („greenwashing”).  

Az olyan kezdeményezések, mint az új Net-Zero szabvány, egyértelmű keretet biztosítanak majd a befektetők, az ügyfelek és más érdekeltek számára ahhoz, hogy a vállalatokat elszámoltathassák szén-dioxid-mentesítési és jelentéstételi stratégiáik hatékonyságáról.

A zöld energia beszerzése 2022-ben fokozott felügyelet alá kerül. A szervezetek jobban megértik majd a megújulóenergia-termelés eredetét alátámasztó tanúsítványok (REGO) és hasonló igazolások fontosságát, amelyek alátámasztják, hogy az energia azonosított megújuló forrásból származik.

Több ügyfél fog energiavásárlási megállapodásokat (Power Purchase Agreement, PPA) kötni, és nagyobb figyelmet fordítanak majd az olyan termékek kiválasztására, amelyek támogatják további új megújulóenergia-termelők finanszírozását, elősegítve ezzel az "addicionalitást".

Jelenleg az Egyesült Királyságban minden üzleti Partnerünknek egységesen zéró szén-dioxid-kibocsátású villamos energiát biztosítunk. Tavaly ezzel a szervezetek 1,4 millió tonna CO2-egyenértéket takarítottak meg. 2022-ben várhatóan még több szervezet fog zöld energiatarifákat igényelni, beleértve a kombinált hő- és villamosenergia-termelő (CHP) és más fűtési rendszerekhez használt zöld gázt is.

3. Készüljön a megújulóenergia-kapacitás nagyarányú bővítésére

A COP26 egyik nagy nyertese a megújuló energia volt, beleértve a „Breakthrough Agenda” kötelezettségvállalást arra vonatkozóan, hogy a tiszta energia legyen "a legmegfizethetőbb és legmegbízhatóbb választás" minden ország számára, és hogy a szenet fokozatosan kiszorítsák.

Az IEA előrejelzése szerint a globális megújulóenergia-termelő kapacitás a következő 5 évben 60%-kal fog növekedni. Az Egyesült Királyság élen jár azzal a kötelezettségvállalásával, hogy 2035-re az energia 100%-át megújuló energiaforrásokból állítja elő, és 2024-re tervezi a szén betiltását. A legutóbbi CfD (Contracts for Difference, különbözeti ügyletek) körben a kormány 285 millió fontra növelte a finanszírozást.

A következő 5 évben további 650 MW napenergia-kapacitás fejlesztését, kiépítését, kezelését és optimalizálását tűztük ki célul akkumulátoros energiatároló rendszerekkel együtt Centrica Energy Assets projektünk részeként, amely segít majd ügyfeleink számára tiszta energiát biztosítani, és mintegy 900 MW-tal növelheti alacsony szén-dioxid-kibocsátású eszközeinket.  

Eddig 85 MW-nyi napelemes projektet valósítottunk meg, köztük a brit hadsereg számára a közelmúltban kivitelezett 4000 paneles projektet. Emellett csaknem 2000 napelemet telepítünk az Affinity Water számára egy szélesebb körű elosztott energiaprojekt részeként.

A megújuló energiaforrások robbanásszerű térnyerése elő fogja mozdítani a hőellátás és a közlekedés villamosítását - lehetővé téve a hőszivattyúkra való átállást és az elektromos járművek további terjedését.  

4. Készüljön a hidrogénforradalomra áttörést jelentő kickstart-projektekkel

A COP26 „áttörési menetrendjének” (,,Breaktrough Agenda”) öt célja közül az egyik az, hogy az országok közös munkával tegyék „2030-ra globálisan elérhetővé a megfizethető, megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogént”.

2022-ben jelentős előrelépést fogunk tapasztalni a korai szakaszban lévő projektek terén, amelyek bizonyítani fogják a hidrogén használatának alkalmasságát az energia- és hőszolgáltatás szén-dioxid-mentesítésével és a hosszabb távú energiatárolással kapcsolatos növekvő kihívások megoldására. A kormány elemzése szerint 2050-re a hidrogén az Egyesült Királyság energiafogyasztásának 20-35%-át teheti ki.

Hidrogén Munkacsoport tagjaiként elkötelezettek vagyunk a kereskedelmi célú hasznosítás lehetőségeinek feltárása mellett, beleértve a hidrogénüzemű kazánok és CHP-rendszerek bevezetését is. A közelmúltban kisebbségi részesedést szereztünk az áttörést jelentő hidrogén-előállítási technológiával foglalkozó HiiROC vállalatban, miközben azt is vizsgáljuk, hogy Rough gázmezőnk milyen szerepet játszhatna a jövőben, amennyiben azt hidrogéntároló létesítményként hasznosítanánk. 

A hidrogén földgázt kiváltó használata fűtőrendszereknél, például CHP-rendszerekben, nagy lehetőségeket rejt magában, mivel hosszú távon egyszerű módon csökkentheti a kibocsátást, különösen a nagy intenzitású hőt igénylő ipari folyamatok esetében.

 

5. Gyorsuló pályára kerül az elektromos járművekre való átállás

Várakozásaink szerint 2022 folyamán az elektromos járművek piacán gyorsuló növekedés lesz tapasztalható - amiben a vállalkozások és a közintézmények járnak majd élen a zéró kibocsátású flottákra és tömegközlekedési rendszerekre való átállással.

Jelentős haladást értünk el saját célunk teljesítésében, hogy 2025-ig villamosítsuk 12 000 járműből álló flottánkat miközben olyan ügyfeleink számára is lehetővé tesszük elektromos járművek bevezetését, mint az ABB UK, a Stagecoach, a Ford, a Vauxhall, a Volkswagen és a Lotus. Célunk, hogy idén 23 000 elektromos töltőpontot telepítsünk.

Már csak 8 év van hátra az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésének betiltásáig az Egyesült Királyságban, és közel 30 másik ország vállalta, hogy 2040-re vagy korábban 100%-ban nulla károsanyag-kibocsátású személygépkocsikra és furgonokra áll át.

A brit kormány politikája egyértelmű az elektromos járművekkel kapcsolatban, beleértve a tervezett zéró kibocsátású járművekre vonatkozó kötelező előírást, valamint a jövő évtől minden új épületre és nagyobb felújításra vonatkozó új követelményt töltőpontok kiépítésére. A piac gyors növekedése érdekében elengedhetetlen, hogy az Egyesült Királyság több utcai és gyorstöltő kapacitást építsen ki.

Az elektromos járművek jelentős terhelést jelentenek majd a hálózatnak, ami nagy terhet róhat az energiarendszerre. Úgy véljük, hogy az intelligens töltés és a jármű-hálózat (V2G) töltési technológia terén előrelépés várható, ami segít abban, hogy optimalizáljuk az energiaellátást, és növeljük a járművek töltéséhez szükséges helyszíni megújuló energiaforrások és tárolók telepítésének gazdasági életképességét. 

Valósítsa meg nettó zéró célkitűzéseit 2022-ben!

Integrált energetikai megoldásokkal segítjük szervezetét abban, hogy a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó törekvéseit megvalósítsa.

Szakértőink Önnel együtt dolgoznak, hogy megértsék üzleti kihívásait. Olyan fenntartható energiaprojekteket fejlesztünk, tervezünk, szállítunk és finanszírozunk, amelyek segítenek egyensúlyt teremteni az üzleti siker és a környezeti felelősségvállalás között.